Ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και τόνισε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ένα 5ο μνημόνιο για την χώρα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ANT1, o επικεφαλής του MέΡΑ25 εξήγησε πως τα επόμενα χρόνια θα κληθούμε να πληρώσουμε στους δανειστές περίπου 10 δισ. ετησίως σύμφωνα με το 4ο μνημόνιο που έχει υπογράψει ο Τσίπρας και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουμε ξεπεράσει το 210% του ΑΕΠ σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος.
Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα λάβουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα είναι περίπου 10 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια και όχι 72 δισ. που υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά και πάλι είναι πολλά και σημαντικά. Δεν μπορούν όμως να πάνε στη αποπληρωμή του χρέους και θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη.
Έρχεται «μείωση των επικουρικών και των κυρίων συντάξεων»
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Βαρουφάκη, ο μόνος τρόπος για να γίνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος είναι το «κούρεμα». Απαντώντας στο ερώτημα αν αυτό θα το δεχτούν οι δανειστές, είπε ότι αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν. Αυτό είπε, έγινε και το 2012 όταν ο Βενιζέλος «κούρεψε» περίπου 100 δισ. χρέους και το 2018 με τον Τσακαλώτο. Αλλά τα «κουρέματα» αυτά δεν έγιναν με τον σωστό τρόπο και δεν ήταν «θεραπευτικά».
Ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε ότι το 5ο μνημόνιο που θα έρθει θα οδηγήσει σε μείωση τόσο των επικουρικών, όσο και των κύριων συντάξεων, αλλά και σε αύξηση της φορολογίας.
Σχολιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι άκουσε όμορφα λόγια από τον Τσίπρα αλλά όταν χρειάστηκε να πάρει θέση για το πώς θα προστατέψει την πρώτη κατοικία αν δεν απαγορεύσει την πώληση των δανείων που περιέχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία, ο κ. Τσίπρας σιώπησε.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε κούρεμα των χρεών των μικρομεσαίων, γιατί αν δε το κάνει θα τους οδηγήσει σε πτώχευση. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αυτό να μην επιτραπεί από το Eurogroup, είπε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις συνθήκες δημοσιονομικής χαλάρωσής που επικρατούν και αν χρειαστεί να νομοθετήσουμε μονομερώς.
Τέλος, παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας το 2015 συνθηκολόγησε γιατί φοβήθηκε να προχωρήσει σε ρήξη και τελικά είπε «ναι σε όλα», στους δανειστές.