Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενσωματώσει στην πρακτική της ό,τι μάθαμε όλο τον προηγούμενο χρόνο.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση δεν στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας
· «Δυστυχώς δεν έχουμε μια διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης που να φαίνεται ότι έχει ενσωματώσει στην πρακτική της ό,τι μάθαμε όλο τον προηγούμενο χρόνο».
· «Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ακόμα και για ένα κοινό σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας και μια διακομματική επιτροπή. Να έχουμε πρόσβαση στα πρακτικά της Επιτροπής λοιμωξιολόγων. Χάριν της επικοινωνίας τα έχει αρνηθεί όλα η ΝΔ».
· «Δεν υπάρχει ούτε μια συστηματική πολιτική ιχνηλάτησης στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Υπήρξε σκανδαλώδης διαχείριση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αποδείχτηκε, εκ των πραγμάτων, ότι πήραν πεπαλαιωμένα λεωφορεία, άχρηστα ουσιαστικά, για να κάνουν αυτή τη δουλειά, τα οποία δεν αερίζονται και λειτουργούν ως υπερμεταδότες του κορωνοϊού. Στα σχολεία δεν υπήρξε κανένα καινούργιο μέτρο ένα χρόνο μετά. Τα σχολεία άνοιξαν έτσι όπως είχαν κατά καιρούς κλείσει».
· «Το μόνο που έχει επιστρατευτεί αυτή τη στιγμή είναι τα self-tests, που σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό έχει φανεί ότι είναι αναποτελεσματικά και είναι ένα επικουρικό όπλο, δεν μπορεί να γίνει το υποκατάστατο μιας συνολικής πολιτικής απέναντι στην πανδημία».
· «Είμαστε η πρώτη χώρα σε θανάτους, ανά εκατομμύριο. Δυστυχώς. Αν κοιτάξετε αυτές τις μέρες τους πίνακες, οι θάνατοι ανά εκατομμύριο σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, μας κατατάσσουν στη χειρότερη θέση. Έχει ξεφύγει η κατάσταση και ακόμα δεν έχουμε ακούσει μια δέσμευση της κυβέρνησης, ότι από εδώ και πέρα το συμπέρασμα που έχουμε βγάλει για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, είναι ότι πρέπει να αφιερώσουμε ένα μεγάλο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υγεία. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν μόνιμες προσλήψεις, δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή, δεν υπάρχει σχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία. Γιατί τέτοια εμμονή σε μια πολιτική ξεπερασμένη από τα πράγματα»;
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα
· «Το ζητούμενο σε αυτή την υπόθεση, και το αντιλαμβανόμαστε όλοι, είναι μέσα σε ποια στρατηγική εντάσσεται αυτή η παρουσία. Εάν τελικά η κυβέρνηση έχει αποφασίσει που θέλει να το πάει ή απλώς ο σημερινός πρωθυπουργός στέκεται αμήχανος απέναντι στις διαρροές ανάμεσα στον κ. Καραμανλή και στον κ. Σημίτη, σε δύο πρώην πρωθυπουργούς».
· «Βλέπω μια αμηχανία αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να καταλάβω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Μας ενδιαφέρει η στρατηγική του διαλόγου ή θέλουμε “παγωμένες” σχέσεις, οι οποίες κατά καιρούς θα κλιμακώνονται και οι δύο χώρες θα υιοθετούν ένα κυνήγι εξοπλισμών»;
· «Η χώρα μας “ματώνει” με ακριβά εξοπλιστικά προγράμματα. Έχει μια στρατηγική προσέγγισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλουμε να πάμε στη Χάγη και μέσα από ποιες προϋποθέσεις;».