Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, φαίνεται πως έχει αφήσει στο… συρτάρι, μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, οι οποίες έχουν «κολλήσει» στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το οικονομικό επιτελείο έχει αφήσει ανοιχτό το «παράθυρο» για παρεμβάσεις στην προκαταβολή φόρου, στο τέλος επιτηδεύματος, έως και για μια νέα ρύθμιση με πολλές δόσεις για τα κορωνοχρέη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά τα θέματα τέθηκαν στις τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των θεσμών στις διαβουλεύσεις για τη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ωστόσο όλα θα κριθούν από την πορεία του Προϋπολογισμού το επόμενο δίμηνο, σε συνάρτηση με την επανεκκίνηση της οικονομίας, με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται για τον Μάιο.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η εισήγηση για «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου που έχει επιβληθεί στις επιχειρήσεις, με βάση το περσινό μοντέλο, το οποίο προέβλεπε κλιμακωτή μείωση ανάλογα με το ποσοστό πτώσης του τζίρου.

Ειδικότερα, πέρυσι εφαρμόστηκε η εξής κλίμακα:

  • για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό «κουρέματος» άγγιζε το 30%,
  • για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό αυξανόταν στο 50%,
  • για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό διαμορφωνόταν στο 70% και
  • για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, η μείωση της προκαταβολής ήταν στο 100%.

Τέλος επιτηδεύματος

Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» έχει αναδειχθεί το τέλος επιτηδεύματος που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται εδώ και καιρό από το υπουργείο Οικονομικών είναι μια έκτακτη απαλλαγή από την πληρωμή του τέλους για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, παρουσιάζοντας σημαντική πτώση τζίρου, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» το ποσοστό των απωλειών.

Δόσεις για κορονοχρέη

Οι αναγνώστες της «δημοκρατίας» έχουν ενημερωθεί έγκαιρα ότι, παρά τις διαρροές από το οικονομικό επιτελείο τούς προηγούμενους μήνες, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς δεν έπεσε ποτέ εισήγηση για την εφαρμογή νέας ρύθμισης με 120 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εντάξει στη ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων όχι μόνο τα χρέη της νέας καραντίνας, αλλά και τις οφειλές που δεν κατόρθωσαν να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος, η καταβολή των οποίων ουδέποτε «πάγωσε» λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!