Συλλογική αμνησία φαίνεται πως έπαθαν πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπουργός Εξωτερικών, καθώς στις δηλώσεις που εξέδωσαν για την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους δεν έγραψαν πουθενά ποιος την διέπραξε! Συγκεκριμένα δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη Τούρκοι ή έστω Οθωμανοί.
Αν διαβάσει κάποιος και τις τρεις δηλώσεις θα νομίζει πως η γενοκτονία ήταν μία… φυσική καταστροφή ή ότι οι Αρμένιοι γενοκτονήθηκαν μόνοι τους!
Συγκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης αναφέρει:
«Εκατόν έξι χρόνια από το έγκλημα του 1915, η ανθρωπότητα δεν ξεχνά το ξεκλήρισμα ενός λαού. Ένα έγκλημα μαζικό και συστηματικό, που, μάλιστα, οργανώθηκε όταν τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στα λασπωμένα χαρακώματα του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ελλάδα δεν λησμονεί, επίσης, ότι στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνες και Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές, μέσα από το δράμα των Ποντίων και των Μικρασιατών. Γι’ αυτό και, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες για την ίδια, η πατρίδα μας ήταν από τις πρώτες που περιέθαλψαν διωκόμενους Αρμενίους και αναγνώρισαν την Γενοκτονία του λαού τους».
Αλήθεια από ποιους έγινε αυτό το «μαζικό και συστηματικό» έγκλημα; Ποιοι ευθύνονται για τις μαρτυρικές στιγμές που έζησαν Πόντιοι και Μικρασιάτες, όνομα δεν έχουν;
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος αρκέστηκε σε ένα tweet στο οποίο αναφέρει:
«Η διατήρηση ζωντανής της Μνήμης και η διεύρυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι το ελάχιστο χρέος ολόκληρης της ανθρωπότητας» τονίζει
Από την άλλη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν η μόνη που τουλάχιστον προσδιόρισε τον τόπο της γενοκτονίας λέγοντας:
«Εκατόν έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις απαρχές της συστηματικής εξόντωσης ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και τόνισε ότι «Είναι μια τραγωδία που σφράγισε ανεξίτηλα τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, μια γενοκτονία που συνέθλιψε έναν ακμαίο χριστιανικό πυρήνα στο νότιο τμήμα του Καυκάσου και σχεδόν αφάνισε έναν πανάρχαιο λαό».
Τέλος, επισήμανε ότι «επιβεβαιώνουμε μαζί τους τη δέσμευσή μας για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και διώξεις, όπου όλοι θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, ανεξάρτητα από την ταυτότητα, την καταγωγή και τις πεποιθήσεις τους».