Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι ο κορωνοϊός απέδειξε σε ολόκληρο τον πλανήτη πόσο εύθραυστες είναι οι οικονομίες μας απέναντι σε μια κρίση.
Ο κ. Χαρίτσης μίλησε για την κρίση της πανδημίας ως μια ιστορική ευκαιρία λόγω του «Ταμείου Ανάκαμψης», τονίζοντας ότι, με ποσοτικούς όρους, τα ποσά του «Ταμείου» για την Ελλάδα δεν είναι ευκαταφρόνητα. «Η χώρα μας μπορεί να τα αξιοποιήσει. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη, αν και έως τώρα δεν προχώρησε σε συζήτηση – διαβούλευση με τα κόμματα και τους φορείς για το πώς ακριβώς τα κονδύλια θα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τον μετασχηματισμό».
Ερωτηθείς για το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, επισήμανε ότι πρέπει να φανεί πώς το πρόγραμμα θα έχει την αποδοχή της κοινωνίας και όλων των δρώντων. «Υπάρχουν και αυτονόητες παρεμβάσεις και έργα, όπως αυτό της ψηφιοποίησης, ωστόσο απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Έχουμε έως τώρα μια παρένθεση έργων χωρίς να τίθενται στόχοι», υπογράμμισε σχετικά.
Ο ίδιος αναρωτήθηκε ακόμη: «Πού θέλουμε να κατευθυνθεί η Ελληνική Βιομηχανία το επόμενο διάστημα; Πού είναι οι πολιτικές για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;» λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η «πράσινη» μετάβαση δεν είναι μονοσήμαντη.
«Το τραπεζικό σύστημα δεν χρηματοδοτεί στον βαθμό που θα έπρεπε την Οικονομία. Είναι ένα πράγμα η απορρόφηση των χρημάτων αλλά πρέπει να δούμε πώς τα χρήματα αυτά θα διαμορφώσουν ένα άλλο πλαίσιο στη χώρα», είπε.
Αναφερόμενος στην υπό παρουσίαση πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δυνατότητες αξιοποίησης των κονδυλίων, έκανε λόγο για παραγωγικές επενδύσεις με ειδική μέριμνα για τα ζητήματα έρευνας και ανάπτυξης. «Δεν θεωρούμε ότι λ.χ. η μείωση του εργατικού κόστους είναι το μέλλον. Έχει νόημα να δούμε τι κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», είπε μεταξύ άλλων, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και στην Περιφέρεια. «Θα παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες μια φιλόδοξη πρόταση», έκανε ακόμη γνωστό.