Εντείνεται ολοένα και περισσότερο η συζήτηση περί υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, μετά την απόφαση για τα ΕΜΑΚ.
Ήδη η κυβέρνηση διαρρέει με ιδιαίτερη ευκολία, είτε με επίσημες δηλώσεις, είτε διαρροές προς τον φιλοκυβερνητικό Τύπο πως οι επόμενοι «στη σειρά» είναι οι υγειονομικοί, κάτι που είχε προαναγγείλει πριν από λίγο καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά από μία σχετική απόφαση που πάρθηκε στην Ιταλία είχε πει πως από Σεπτέμβριο θα συζητήσουμε για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε υγειονομικούς.
Όπως επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους τα ΕΜΑΚ είναι «οδηγός» και από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση για τους υγειονομικούς.
Η Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε πως η απόφαση για την ΕΜΑΚ είναι «το πρώτο βήμα».
Μάλιστα, επεσήμανε πως η αντίστοιχη κουβέντα για τους υγειονομικούς αναμένεται να γίνει μετά το καλοκαίρι, ενώ «όλα αξιολογούνται και εξετάζονται».
Σύμφωνα με την ίδια, η ΕΜΑΚ είναι μία πολύ κρίσιμη υπηρεσία του κράτους που αφορά την ασφάλεια, από την οποία δεν μπορεί να λείψει κανένας από καμία βάρδια για ευνόητους λόγους.
Υπενθύμισε, δε, σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, δηλαδή πως η συζήτηση για τους υγειονομικούς θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
«Η υπόθεση της ΕΜΑΚ είναι ένα πρώτο βήμα και όλα αξιολογούνται και εξετάζονται» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Από εκεί και πέρα σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά τους υγειονομικούς θα πάρουν σειρά και άλλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτοί τελικά θα είναι οι αστυνομικοί, οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ και οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία.
Όλα δείχνουν πάντως πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι κάτι που αναμένεται να γίνει σταδιακά, με την πρόσθεση όλων και περισσότερων κατηγοριών «στη λίστα».
Παράλληλα θα εξεταστούν νομοθετικές παρεμβάσεις να γίνει και πιο εύκολο στον ιδιωτικό τομέα να μπορεί ο εργοδότης να απαιτεί τον εμβολιασμό των υπαλλήλων του.
Όλο αυτό καταλαβαίνουν όλοι πως θα προκαλέσει μία θύελλα αντιδράσεων και έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί με έντεχνους τρόπους να κάνει ουσιαστικά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.
Πώς η κυβέρνηση θέλει να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό
Από χθες το πρωί έχουν πιάσει στασίδι στα τηλεοπτικά πάνελ «συνταγματολόγοι» και λοιποί «ειδικοί» οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν τους τηλεθεατές πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι… συνταγματικός!
Παρόλο που πριν από λίγους μήνες ο ίδιος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας διαβεβαίωνε για το αντίθετο.
Σήμερα το πρωί ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος χαρακτήρισε ως πλήρως εναρμονισμένη με τους νόμους και με το Σύνταγμα την διαδικασία διαχωρισμού σε ότι αφορά την εργασία, όσων έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, με αφορμή την υποχρέωση εμβολιασμού όσων στελεχώνουν τις ομάδες της ΕΜΑΚ.
Όπως είπε, στις συμβάσεις εργασίας και δη τις ατομικές που θα υπογραφούν από εδώ και πέρα, βάσει της αρχής της ελευθερίας των συμβάσεων, που κατοχυρώνονται και από το Σύνταγμα, δεν αποκλείεται να υπάρχει σαφής όρος αναφορικά με τον εμβολιασμό του εργαζόμενου, ως προϋπόθεση για την απασχόληση του από τον εργοδότη, κάτι που δύσκολα θα ανατρέψει κάποιο δικαστήριο.
Όπως σημείωσε, σε υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας, νομικώς υπάρχει κάλυψη για να μην χάσουν την δουλειά τους όσοι αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο, αναφέροντας την περίπτωση της ΕΜΑΚ, όπου όσοι δεν εμβολιαστούν θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1ο κ. Χρυσόγονος είπε ότι το Σύνταγμα καλύπτει την ελευθερία όσων θέλουν να μην κάνουν το εμβόλιο, όμως παραλλήλως υποχρεώνει το Κράτος να προστατεύει την υγεία των πολιτών, λαμβάνοντας μέτρα που υποδεικνύουν οι επιστήμονες.
Όπως σημείωσε, η αρχή της ισότητας, προβλέπει ίδια αντιμετώπιση για ίδιες καταστάσεις. Όποιος είναι εμβολιασμένος δεν είναι σε ίδια κατάσταση με τον μη εμβολιασμένο, καθώς ο πρώτος αποτελεί πολύ μικρότερο κίνδυνο για την δημόσια υγεία σε σχέση με τον δεύτερο και έτσι μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές μεταχειρίσεις, όπως στην ΕΜΑΚ, με μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες, αλλά δεν μπορεί να απολύσει τους μη εμβολιασμένους.
Όπως σημείωσε, απορρέει από τα συνταγματικά δικαιώματα κάθε πολίτη να μην κάνει το εμβόλιο και να μην τον υποχρεώσει το Κράτος να κάνει το εμβόλιο, ενώ επεσήμανε ξανά ότι η προστασία των εργαζόμενων έχει άμεση συνάφεια με τους όρους των συμβάσεων εργασίας και κυρίως όσων υπογραφούν από εδώ και πέρα.
Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και ο πρώην υπουργός και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης ο οποίος υποστήριξε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των στελεχών των ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος είναι απολύτως σύμφωνος με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά κρατάει στάση αναμονής, θέλει να δει τις αντιδράσεις και στη συνέχεια να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις, μέχρι στιγμής αρκείται σε δηλώσεις όπως αυτή που έκανε χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός πως «πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι».
Ενώ επισημαίνουν πως δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, απλώς όποιος δεν κάνει το εμβόλιο τότε θα μετατεθεί σε κάποια άλλη υπηρεσία.
Σε περίπτωση που οι αντιδράσεις είναι λίγες τώρα μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσουν και άλλες αποφάσεις, οι οποίες όμως καταπατούν ψηφίσματα μέχρι και της ΕΕ.
Το «αγκάθι» που «χαλάει» τα σχέδια της κυβέρνησης
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με το ψήφισμά 2361/2021, πέραν των άλλων οδηγιών που δίνει σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, ζητά, στην προσωρινή μορφή της απόφασης από τα Ευρωπαϊκά Κράτη:
7.3.1. – να διασφαλίσουν πως οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πρέπει να υποστεί πίεση με πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα μέσα, προκειμένου να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί.
7.3.2. – να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα υποστεί διακρίσεις επειδή δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία του ή διότι δεν θέλει να εμβολιαστεί.
Με άλλα λόγια το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης δίνει εντολές στα κράτη να μην ασκήσουν πίεση σε όσους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και να ξεκαθαρίσουν πως δεν είναι υποχρεωτικό!
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.