O πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που έθεσε θέμα αντιδημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου ανέφερε πως «η Βουλή θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους υγειονομικούς κανόνες γιατί αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό μας χρέος».
«Δεν είναι εύκολη η διαχείριση των Κοινοβουλίων σε περίοδο πανδημίας. Κανείς μας δεν ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοια διαχείριση με πρώτο εμένα, ενώ όμως ομολογουμένως δεν ήμουν προετοιμασμένος η επιδίωξή μου ήταν να μην αποδειχθώ και απροσάρμοστος» σημείωσε ο κ. Τασούλας.
«Δεν φιλοδοξούσα να διοικήσω τη Βουλή, μετά την τιμητική σας ψήφο, συνεργαζόμενος καθημερινώς με τους γιατρούς της Βουλής, να χειρίζομαι θέματα επιπολασμού, tests, το να μην σας βλέπω την ώρα που σας μιλάω, να βλέπω μια μασκοφορεμένη Βουλή. Και είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν φιλοδοξούσε κάτι τέτοιο αλλά όλα αυτά με σεβασμό σε όλους σας -και ιδιαιτέρως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης-, δεν είναι ζητήματα Δημοκρατίας, είναι ζητήματα αυτοπροστασίας, είναι ζητήματα παραδείγματος, είναι ζητήματα αγωνιώδους προσπάθειας να περάσουμε μέσα από αυτή τη δαιμονική κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο αλώβητοι μέχρι την οριστική έξοδο από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.
«Θα συνεχίσω να προασπίζω την υγείας σας και την ζωής σας η οποία είναι ένα από τα πρώτα αγαθά της Δημοκρατίας» τόνισε και λέγοντας πως «εγώ είμαι ο υπεύθυνος λειτουργίας της Βουλής και όχι ο κ. Μητσοτάκης» σημείωσε «διαχειριζόμαστε την λειτουργία της Βουλής κάθε εβδομάδα , βήμα- βήμα, με αγωνία στη Διάσκεψη των Προέδρων».
«Η Βουλή ήδη έχει ανοίξει, ανοίγει σιγά- σιγά, αλλά ανοίγει προσεκτικά με βάση την υγειονομική κατάσταση και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι διαφορετικό» προσέθεσε:
Ο πρόεδρος της Βουλής διάβασε χθεσινή εισήγηση της υγειονομικής υπηρεσίας της Βουλής όπου συστήνει να παραμείνει ο ίδιος ο αριθμός των παρόντων βουλευτών στην Ολομέλεια για μια ή δύο ακόμα εβδομάδες, οπότε θα γίνει νέα εκτίμηση. Υπογράμμισε όμως ότι αυτός ο περιορισμός δεν περιστέλλει τον κοινοβουλευτικό διάλογο, λέγοντας ότι το παρόν νομοσχέδιο συζητείται επί 2 ημέρες καθώς ζήτησαν να μιλήσουν 70 βουλευτές. Εάν είχαν εγγραφεί και οι 300 η συζήτηση θα ήταν πενθήμερη, είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Απαντώντας στην επίκριση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί «εάν το πρόβλημα είναι οι μη εμβολιασμένοι βουλευτές, δεν έγινε ένα εμβολιαστικό κέντρο ώστε να λυθεί το πρόβλημα», ο πρόεδρος της Βουλής είπε:
«Σε καμία χώρα στην Ευρώπη ή στον κόσμο οι βουλευτές δεν μπήκαν σε καμία ειδική λίστα προτεραιότητας έναντι άλλων κατηγοριών πολιτών» και συμπλήρωσε: «Έχουμε φτάσει σε υψηλό βαθμό εμβολιασμένων βουλευτών, χωρίς καμία προτεραιότητα. Οι βουλευτές εμβολιάστηκαν ως πολίτες και μέσα στο Ιούνιο το ποσοστό θα είναι ακόμα υψηλότερο».
Ανέφερε ότι εντός του Κοινοβουλίου από τις αρχές της πανδημίας νόσησαν ή ήταν θετική στον ιό 107 άτομα. Ο Μάρτιος παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων καθώς υπήρξαν 26 κρούσματα, 22 υπήρξαν τον Απρίλιο και 14 το πρώτο εικοσαήμερο του Μαΐου, οπότε και έχει σημειωθεί αύξηση του ποσοστού της φυσικής παρουσίας των υπαλλήλων στην Βουλή.