Περισσότερες απορίες και προβληματισμό δημιούργησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών Μαρία Θεοδωρίδου με τις χθεσινές ανακοινώσεις της, παρά καθησύχασε τον κόσμο.
Και αυτό γιατί ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αυτές -σύμφωνα με την Μ.Θεοδωρίδου- δεν είναι μάλλον και τόσο πολλές για να σταματήσει η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.
Έτσι παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι θα αλλάξει η σύσταση για τα ηλικιακά όρια για το συγκεκριμένο εμβόλιο η επιτροπή αποφάσισε πως δεν υπάρχει λόγος ν’ αλλάξουν τα ηλικιακά όρια όσων έκαναν ή επίκειται να κάνουν το AstraZeneca.
Την απόφαση ανακοίνωσε η ίδια η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε και στα περιστατικά των θρομβώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS θρόμβωσης- θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36,44,47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών.
Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε», είπε με κυνικότητα η Μ.Θεοδωρίδου.
Ενώ, συμπλήρωσε αναφορικά με τη 2η δόση.
«Συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Σε 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγράφει μόλις πέντε περιπτώσεις».
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).
Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).
Διευκρινίστηκε επίσης ότι το περιστατικό της 63χρονης που κατέληξε στη Μυτιλήνη προχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης για τα εμβόλια και χαρακτηρίστηκε, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.
Αρχικά να σημειώσουμε πως κρατούμε τις επιφυλάξεις για τους αριθμούς που έδωσε στη δημοσιότητα η Μαρία Θεοδωρίου, καθώς είναι δεδομένο πως έχουν υπάρξει περισσότερες περιπτώσεις, όμως δεν γνωρίζουμε αν θεωρήθηκε τελικά πως κάποια δεν σχετίζεται με το εμβόλιο (και γιατί έγινε αυτό).
Από εκεί και πέρα σύμφωνα με την Μαρία Θεοδωρίδου πέντε άτομα από 35 έως και 61 ετών κινδύνευσαν ή κινδυνεύουν ή έχασαν τη ζωή τους από το εμβόλιο της AstraZeneca.
Όλο αυτό την ώρα που παραμένει άγνωστη η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο, την ώρα που οι εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μεταδίδουν, να νοσούν, αλλά και να πεθαίνουν από κορωνοϊό. Δηλαδή είναι άγνωστο εάν τελικά ο εμβολιασμός στα συγκεκριμένα άτομα θα τα προστάτευε ιδιαιτέρως από τον ιό, καθώς και ηλικιακά οι περισσότερες περιπτώσεις δεν ανήκουν στις ομάδες κινδύνου.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει στ’ ότι τα οφέλη παραμένουν περισσότερα από τους κινδύνους. Και ας το δεχθούμε αυτό.
Όμως πώς οι «ειδικοί» που έχουν το ακαταδίωκτο πως βγαίνουν με τέτοια σιγουριά και διαβεβαιώνουν πως το «καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο», όπως λέει και ο Κ.Μητσοτάκης ή επιμένουν στο να γίνουν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα… τα παιδιά;
Αλήθεια τι θα πουν σε μία μάνα ή έναν πατέρα που θα χάσει το παιδί του από το εμβόλιο της AstraZeneca; «Συγγνώμη ήταν μία εξαίρεση»;
Καλό θα είναι η κυβέρνηση εάν θέλει αν αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμένων να σοβαρευτεί επί του θέματος και να πάψει να βλέπει τους ανθρώπους ως αριθμούς.
Από την αρχή της εμβολιαστικής επιχείρησης «Ελευθερία» στα τέλη Δεκεμβρίου έως σήμερα έχουν συμπληρωθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες στον ΕΟΦ. Πρόκειται για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί για όλους τους εμβολιασμούς και όχι μόνο με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ωστόσο, η κυρία Θεοδωρίδου διαπίστωσε ότι στη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας υπάρχει ακόμη ένα κενό.
«Χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας. Αυτό αποτελεί επιθυμία και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων που αξιοποιεί αυτό το πολύτιμο υλικό» κατέληξε.