Συνεχίζεται η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, με αναπληρωτή τον υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, να υποστηρίζει σήμερα ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνει χωρίς ταμπού.
«Όλη η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι ταμπού. Πρέπει να περιλαμβάνει όλο και περισσότερες περιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά στον στον ΣΚΑΪ μετά από ερώτηση για το αν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για τους εκπαιδευτικούς και όχι μόνο για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε, πάντως, ότι η συζήτηση αυτή προϋποθέτει να υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες.
«Η συζήτηση για διευκολύνσεις και κίνητρα σε όσους εμβολιάζονται γίνεται για την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών μια που έχουμε και απόθεμα εμβολίων» είπε ο κ. Πέτσας.
Ο ίδιος ρωτήθηκε και για τη συζήτηση που άνοιξε μετά τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για πιθανή απόλυση εργαζομένου αν αρνείται τον εμβολιασμό και απάντησε ότι «αν κάποιος εργάζεται σε χώρο που έρχεται σε επαφή θα μπορεί να απομακρυνθεί σε άλλο χώρο».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα υπάρχει ακόμη πολύ χρόνος για κινηθούμε έτσι ώστε να αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Θέλουμε έως το τέλος Ιουνίου να έχουν εμβολιαστεί καθολικά οι νησιώτες σημείωσε ο υπουργός.
Όπως είπε ο σχεδιασμός μέχρι στιγμής περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερη απελευθέρωση δραστηριοτήτων από 1ης Ιουλίου για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα διευκρινίζοντας ότι θα αποσαφηνιστεί στο μεσοδιάστημα τι θα ισχύσει από την αρχή του επόμενου μήνα.
Για ποιες κατηγορίες εργαζομένων θέλουν να κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό
Ο Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής, ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, αναφέρθηκε σε ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
Όπως είπε «το μέτρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν θα πρέπει να περιοριστεί, όπως ήδη εξαγγέλθηκε μόνο στο προσωπικό στους οίκους φιλοξενίας ηλικιωμένων, αλλά να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολλά άλλα άτομα. Κυρίως δεν νοείται γιατρός ή νοσηλευτής που περιθάλπει ασθενείς να μην είναι εμβολιασμένος.
Αλλά και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στον τουρισμό, στην εστίαση, στην εκπαίδευση, στα supermarket και αλλού, θα πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούν. Εάν δεν θέλουν θα πρέπει να μετακινούνται σε άλλες θέσεις εργασίας ή να παίρνουν άδεια με μειωμένες αποδοχές μέχρι το τέλος της πανδημίας».