Με σύγκρουση σε υψηλούς τόνους μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης ξεκίνησε η συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, που θα ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, προκειμένου κάθε κόμμα να πάρει καθαρή στάση για τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει το σχέδιο νόμου είναι και το γεγονός ότι έχουν εγγραφεί ως ομιλητές 219 βουλευτές.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Παφίλης και Πάνος Σκουρλέτης, αντίστοιχα, κατέθεσαν ένσταση, αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα των προωθούμενων διατάξεων, ενώ ο κ. Γιώργος Μουλκιώτης (Κίνημα Αλλαγής) ζήτησε την απόσυρση όλων των διατάξεων που δεν σχετίζονται με διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Μαραβέγιας, υπερασπίστηκε τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ασκώντας παράλληλα κριτική για την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Γιατί ένα φιλεργατικό κόμμα -στα χαρτιά- αρνείται την επέκταση της προστασίας από απολύσεις; Μήπως γιατί, αν η προστασία είχε θεσπιστεί νωρίτερα, δεν θα μπορούσε να κάνει απολύσεις στο «Κόκκινο»; Απολύσεις εργαζομένων που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να τους επιβάλλει μειώσεις μισθών 20% και αυτοί αντέδρασαν; Απολύσεις που στη συνέχεια κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές» ειπε αρχικά, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, για να προσθέσει προς το ΚΚΕ: «Τα ίδια είχαμε και με τους απολυμένους του «902» από το ΚΚΕ. Τι έλεγαν οι απολυμένοι του 902; Ότι στο σταθμό απαγορευόταν πάντα ο συνδικαλισμός. Οι ίδιοι κατήγγειλαν το ΚΚΕ για εργασιακό γκέτο καθώς προσπαθούσε να τους απομονώσει και από την κλαδική σύμβαση. Το δήθεν φιλεργατικό ΚΚΕ είχε απολύσει και το 2013 μαζικά εργαζόμενους του Ριζοσπάστη. Τα ίδια αυτά εργατοπατερικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, κατηγορούν σήμερα τη ΝΔ για κατάπτυστη αντεργατική πολιτική».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απάντησε στην κριτική για τις απολύσεις στο «Κόκκινο», λέγοντας πως «το κόμμα που έχει χρεωθεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων δεν μπορεί να κάνει τον τιμητή». Αναφορικά με το νομοσχέδιο, είπε ότι αποτελεί «έκτρωμα» και «αντιδραστική μεταρρύθμιση που πλήττει τον κόσμο της εργασίας».
Η ίδια υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι «απόλυτα απομονωμένη από την κοινωνία», ενώ πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις γράφηκαν «καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ». «Οι διατάξεις κρύβουν το μένος σας να καταργήσετε τα κεκτημένα της μεταπολίτευσης. Το νομοσχέδιο είναι όχημα νεοφιλελεύθερης ακραίας πολιτικής για να μετατραπεί η χώρα σε ειδική οικονομική ζώνη φθηνής εργασίας» είπε απευθυνόμενη στην πλειοψηφία, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης είπε: «Μεγάλη αναταραχή θαυμάσια κατάσταση, με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι γκρεμίζει το παλιό και παρωχημένο καθεστώς και δημιουργεί θαυμάσια κατάσταση για ανάπτυξη. Αυταπάτη. Οι πολίτες βλέπουν και βιώνουν σήμερα μεγάλη αναταραχή χωρίς θαυμάσια κατάσταση. Το νομοθέτημα είναι καταστροφικό για τον κόσμο της εργασίας και την ανάπτυξη».
Από το ΚΚΕ ο κ. Χρήστος Κατσώτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πλήττει την ταξική πάλη» και κατηγορεί τους συνδικαλιστές ως «προνομιούχους». «Μονιμοποιείτε τον κατώτατο μισθό και καταργείτε τις απεργίες. Θωρακίζετε την δικτατορία του κεφαλαίου και ποινικοποιείτε τους αγώνες. Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί έστω και τώρα» σημείωσε.
Η κυρία Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση υποστήριξε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δίνουν το τελειωτικό χτύπημα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα «αχρείαστα», όπως είπε, λοκντάουν.
Κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε και η αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Μαρία Απατζίδου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι πλήττονται οι νέοι εργαζόμενοι και καταργείται η κυριακάτικη αργία. Κάλεσε, δε, τους βουλευτές της ΝΔ να «μην συνεργήσουν στο έγκλημα, να σώσουν τους εαυτούς τους και να καταψηφίσουν».