Βήμα-βήμα η κυβέρνηση (και πάντα με αφορμή την ινδική μετάλλαξη έχοντας στο νου ένα νέο lockdown) αποκαλύπτει τον σχεδιασμό της για την κοινωνία των δύο ταχυτήτων απλά γιατί δεν θέλουν να εμβολιαστούν οι πολίτες (επομένως θα τους “εκδικηθεί” η κυβέρνηση).
Μάλιστα και στην προσπάθειά τους να τα επιβάλλουν αλλά να μην κηρυχθούν αντισυνταγματικά δεν μιλάνε για προνόμια αλλά για “διευκολύνσεις” των εμβολιασμένων!
Έτσι η κυβέρνηση σχεδιάζει το «πακέτο προνομίων» για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Η κεντρική ιδέα του μοντέλου που είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν οι χώροι υψηλής πυκνότητας – κυρίως οι ανοιχτοί – σε δύο ταχύτητες και να είναι στην ευχέρεια των ιδιοκτητών το πώς θα ενεργούν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ τα πέντε βασικά «προνόμια» για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας και είναι τα εξής:
– Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
– Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
– Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
– Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να πηγαίνουν χωρίς self test στην εργασία τους και στο γυμναστήριο, αρκεί να έχουν περάσει 15 μέρες από τη δεύτερη δόση.
– Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου
Το πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα προνόμια στην πράξη έδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός που σήμερα ανακοίνωσε ότι πρόσβαση στο γήπεδο θα μπορούν τη νέα χρονιά να έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.
Επιπλέον, εξετάζεται και άλλο ένα σχέδιο για την εστίαση και την ψυχαγωγία. Αυτό προβλέπει ότι οι υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους, οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με πληρότητα 90% ή και 100%.
Αντίθετα, αν οι επιχειρηματίες επιλέξουν να απευθυνθούν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Για παράδειγμα στην εστίαση 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, εργαζόμενοι με μάσκες κλπ.
Από αυτό το μέτρο θα εξαιρεθούν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ. Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.