Η αποτυχία των ευρωεκλογών για τη ΝΔ και η απώλεια 14 μονάδων από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών μόλις ένα χρόνο πριν και η χαμηλή επίδοση κατά 5 μονάδων από το όριο που είχε θέσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνουν έναν «μεσαίας έντασης» ανασχηματισμό.

">

Λέμε μεσαίας καθώς δεν θα είναι σαρωτικός με αλλαγή τουλάχιστον 20 υπουργείων αλλά αναζητείται ένα μίγμα παλαιών και νέων που θα μπορούσε να συνεχίσει την πολιτική γραμμή όπως έχει χαράξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και που επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει.

Στους αποχωρούντες δεν χρεώνεται κάτι άλλο πέρα από το ότι δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν τις οδηγίες του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έτσι για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με πιθανότερες ημερομηνίες να είναι εντός όμως της επόμενης εβδομάδας, μετέθεσε το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί με την τρέχουσα σύνθεσή του.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες ο χρονικός ορίζοντας τοποθετείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας καθώς θέλει να δείξει ότι δεν έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το αν θα πρόκειται για διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα ή για δομικό ανασχηματισμό θα το δούμε στην πράξη αλλά όπως όλα δείχνουν θα δούμε κάτι ενδιάμεσο.

Δηλαδή θα υπάρξουν αλλαγές, δεν θα είναι 2-3, αλλιώς θα λέγαμε για διορθωτικές κινήσεις, αλλά δεν θα είναι δομικός ανασχηματισμός.

Δεν θα είναι όλα τα πρόσωπα καινούργια και όλα τα πρόσωπα υπό αμφισβήτηση. Κάποιοι θα παραμείνουν στα πόστα τους σε ορισμένα βασικά υπουργεία ενώ ήδη διαρρέεται ότι δύο-τρεις κεντρικοί υπουργοί δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Μάλιστα θα δούμε να επιστρέφουν πρώην υπουργοί στην κυβέρνηση καθώς φαίνεται να υπάρχει και ένα ζήτημα το οποίο συζητείται έντονα αυτές τις ημέρες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και έχει να κάνει με τον «πάγκο» που έχει η «ομάδα», ο οποίος δεν είναι και τόσο μεγάλος.

Αρκετές αλλαγές όμως θα υπάρξουν στους υφυπουργούς και φαίνεται πως θα δοκιμαστούν και κάποια νέα πρόσωπα. «Θα υπάρξουν ευκαιρίες για βουλευτές που είναι νεότεροι ώστε να αποδείξουν τις ικανότητές τους, ενώ φαίνεται ότι θα υπάρξουν και 2-3 προαγωγές. Υφυπουργοί που απέδειξαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι ήταν καλύτεροι από τον πολιτικό τους προϊστάμενο. Πιο ενεργοί, πιο δυναμικοί» αναφέρουν οι πληροφορίες.

Τα ονόματα σχετικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό:

Αμετακίνητοι: Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Ακης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης, Νίκος Δένδιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκη Κεραμέως και Κυριάκος Πιερρακάκης.
Παραμένουν στην κυβέρνηση με πιθανή αλλαγή υπουργείου οι: Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Νέα πρόσωπα: Νότης Μηταράκης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Σταύρος Παπασταύρου (αν και στην περίπτωσή του δεν αποκλείεται να οδεύσει στις Βρυξέλλες ως Έλληνας Επίτροπος, καθώς δεν είναι βουλευτής και έτσι δεν απαιτείται να παραιτηθεί για να αναλάβει το ευρωπαϊκό αξίωμα).
Πιθανή έξοδο: Κώστας Σκρέκας, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιώργος Φλωρίδης και Χρήστος Στυλιανίδης, Βασίλης Κικίλιας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο ανασχηματισμός αναμένεται να έχει και κάποια δομικά χαρακτηριστικά, με συγχωνεύσεις και ανακατατάξεις στα υπουργεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συγκεκριμένα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της συγχώνευσης του υπουργείου Ναυτιλίας με το υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά και η συγχώνευση του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρότι σε προηγούμενο ανασχηματισμό αυτό το σενάριο δεν είχε ευδοκιμήσει.