AddThis Website Tools

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία σαφή απόπειρα που φαίνεται ότι ενορχηστρώνεται από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να ενώσει τα αριστερά κόμματα και το ΠΑΣΟΚ, σε μία ενιαία πλατφόρμα για να αντιμετωπίσουν από κοινού τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.

">
Απόπειρα Α.Τσίπρα να ενώσει τα αριστερά κόμματα και το ΠΑΣΟΚ                | Pronews TV

Ο λόγος είναι απλός αλλά ο σκοπός δεν είναι εφικτός με βάση τις σημερινές πολιτικές προδιαγραφές.

Ο λόγος που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την ένωση είναι γιατί γνωρίζει πως η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο έτσι ώστε να της δίνει μεγάλες πιθανότητες να επιτύχει μία οριακή αυτοδυναμία μετά από μία τριπλή εκλογική αναμέτρηση.

Ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει γιατί η Νέα Δημοκρατία διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή για να το κάνει αυτό αλλά δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές αλλά στις μεθεπόμενες.

Και αυτό γιατί δεν θα διαθέτει 200 βουλευτές για να ψηφίσουν το νέο εκλογικό νόμο.

Συνεπώς η Νέα Δημοκρατία πρέπει να σταματηθεί κατά την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών που θα διεξαχθούν με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο.

Όμως ο τωρινός εκλογικός νόμος είναι σαφής: Δεν μπορεί συνασπισμός κομμάτων που θα «πιάσει» το όριο του 25% να λάβει τον πόνους των 20 εδρών.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κατέβουν τα υπόλοιπα αριστερά και κεντροαριστερά κόμματα ως ένα ενιαίο κόμμα.

Όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί και η αιτία είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Ας δούμε τα «υποψήφια» κόμματα:

Το ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να συνεργαστεί με τα αριστερά κόμματα σε μία κυβέρνηση καθώς πρόκειται για ένα δεξιό κόμμα με «πράσινο κοστούμι».

Στην πραγματικότητα σε πολλά ζητήματα είναι πιο δεξιό από την σημερινή Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που οι δημοσκοπήσεις την δείχνουν δεύτερο κόμμα ή τουλάχιστον οριακά τρίτο, η επικεφαλής της, δεν θέλει ούτε να τον «μυρίσει» τον Α.Τσίπρα λόγω των όσων είχαν συμβεί το 2015, όταν ο τότε πρωθυπουργός προχώρησε σε εκλογές εκδιώχνοντας από το κόμμα την ίδια (που ήταν τότε η πρόεδρος της Βουλής) και τον Π.Λαφαζάνη.

Όλα αυτά τα έκανε για να περάσει την νέα συμφωνία με την τρόικα και να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, ενώ τον Ιούλιο του 2015 είχε μετατρέψει το «όχι» του δημοψηφίσματος σε «ναι».

Σε ό,τι αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, είτε συμμετάσχει είτε δε συμμετάσχει καμία σημασία δεν έχει.

Στην ουσία επιβεβαιώθηκαν αυτοί που έλεγαν ότι ο Κασσελάκης ήταν «φυτευτός», αλλά από το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ και της woke ατζέντας.

Με το που εξαφανίστηκαν οι Δημοκρατικοί «εξαφανίστηκε» και ο ίδιος.

Στην περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη σημασία έχει να δούμε ποιοι τον υποστήριξαν και γιατί (ερευνάται η συμμετοχή του Ιδρύματος Ωνάση το οποίο εμφανίζεται σε έκθεση να χρηματοδοτείται από την αμερικανική πρεσβεία επί Τ.Τσούνη).