Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται η μεγάλη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος για καρτέλ καθηγητών και «μαγειρέματα» με τα πτυχία στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφσυν, η υπόθεση ερευνάται ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Την ίδια στιγμή και ενώ για τις έρευνες τηρήθηκε άκρα μυστικότητα, είχε προηγηθεί αποκαλυπτική αλληλογραφία με το υπουργείο Παιδείας, σε γνώση της Νίκης Κεραμέως, ήδη από το καλοκαίρι του 2021. Μάλιστα, το υπουργείο φαίνεται να μην υπήρξε και πολύ πρόθυμο, αφού αντί να ερευνήσει τις καταγγελίες, με όψιμη απάντησή του παρέθεσε απλά τον εσωτερικό κανονισμό του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, η ποινική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία τότε φοιτητή, ο οποίος διαπίστωσε πως «κάτι δεν πηγαίνει καλά» με τα χρωστούμενα μαθήματα. Ήδη κυκλοφορούσαν φήμες στους φοιτητικούς κύκλους για τον τρόπο που αποκτά κανείς το πτυχίο της σχολής. Μία φωτογραφία από ορκωμοσία, όμως, κίνησε σοβαρά τις υποψίες, με τον καταγγέλλοντα να οδηγείται στις Εσωτερικές Υποθέσεις.
Η ορκωμοσία διαδραματίζεται το 2019 και αυτός που ορκίζεται είναι ένας φοιτητής, για τον οποίον ήταν ευρέως γνωστό πως χρωστούσε μαθήματα, δεδομένο που δεν δικαιολογούσε την απόκτηση πτυχίου.
Τότε, φοιτητές ξεκινούν να διαμαρτύρονται σε καθηγητές που δίδασκαν «δύσκολα» μαθήματα. Το καλοκαίρι του 2020, όταν άλλοι φοιτητές είδαν πως εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν κατάφεραν να πάρουν πτυχίο, ανήρτησαν σε φοιτητική ιστοσελίδα κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο». Αν και «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα, η συγκεκριμένη ανάρτηση βρίσκεται στα χέρια των αρχών!
Τα στόματα αρχίζουν πλέον να μιλάνε ανοιχτά και να απορούν με τα όσα έχουν προηγηθεί σχετικά με το σύστημα απονομής πτυχίων στις σχολές τους.
Το «κύκλωμα καθηγητών»
Με βάση τα όσα επικαλείται το δημοσίευμα έκτοτε ένα «κύκλωμα καθηγητών» αναγκάζει διάφορους φοιτητές σε «συμφωνίες», απονέμοντας το πτυχίο, αλλά αφήνοντας ένα μάθημα, συνήθως προφορικό, χρωστούμενο.
Δεν είναι τυχαίο ότι το χρωστούμενο μάθημα ήταν προφορικό, αφού η φύση της εξέτασης αφήνει περιθώριο για έλεγχο του βαθμού, και συνεπώς του αποτελέσματος (επιτυχία ή αποτυχία).
Το modus operandi του κυκλώματος
Οι καθηγητές αυτοί, χώριζαν τους υπό εξέταση φοιτητές σε ομάδες τριών ατόμων, τοποθετώντας αυτόν που χρωστάει το μάθημα μαζί με άλλους που είχαν πάρει πτυχίο, αψηφώντας κάθε προβλεπόμενη διαδικασία.
Οι πτυχιούχοι φοιτητές τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζονται στην προφορική εξέταση, με αποτέλεσμα ο φοιτητής που χρωστάει στ’ αλήθεια το μάθημα, να καταλήγει μόνος του στην εξέταση.
Όπως χαρακτηριστικά αποκαλύπτει το efsyn.gr, δείγμα γραφής αποτελεί η περίπτωση φοιτήτριας που πήρε πτυχίο το 2017 και κλήθηκε να εξεταστεί σε χρωστούμενο μάθημα το 2021.
Τότε και μόνο τότε αποφάσισε το υπουργείο να επέμβει με κάποιον τρόπο, εκδίδοντας ΦΕΚ που απαγόρευε στους καθηγητές να εξετάζουν τους φοιτητές μόνους τους προφορικά.
Η υπόθεση στο «μικροσκόπιο»
Προσπαθώντας να λύσουν το «παζλ», οι Εσωτερικές Υποθέσεις έχουν εστιάσει στις σχετικές έρευνες, με την υπόθεση να φεύγει και να έρχεται στα χέρια τους τουλάχιστον τρεις φορές.
Τον Ιανουάριο του 2023, κλιμάκιο κάνει έφοδο στην Κτηνιατρική σχολή, «χτενίζοντας» γραφεία και γραμματείες, αποσπώντας λίστες εξεταζόμενων, πτυχιούχων και σχετικά έγγραφα στο σωρό, τα οποία προστέθηκαν στο ηλεκτρονικό υλικό που ήδη κατείχαν από τις καταγγελίες.
Ένα βασικό ερώτημα
Γιατί συνέβαιναν τα παραπάνω στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ; «Για να ελέγχουν την αγορά εργασίας και τη σχολή. Είναι καρτέλ. Με αυτόν τον τρόπο έχουν στον έλεγχό τους φοιτητές και φοιτήτριες, τους αποτρέπουν να ανοίξουν κτηνιατρεία στη Θεσσαλονίκη, τους στέλνουν να εργαστούν βοηθοί σε κτηνιατρεία συγγενών τους και βέβαια τους εκμεταλλεύονται στην κλινική της σχολής, τα έσοδα της οποίας διαχειρίζονται οι ίδιοι…», απαντά πηγή.
Ο ρόλος του πρύτανη Παπαϊωάννου
Ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και τέως πρύτανη Παπαϊωάννου, φαίνεται να γνώριζε περί τίνος πρόκειται… Ο ίδιος μάλιστα, διατέλεσε πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής πριν εξελιχθεί σε πρύτανης, από το 2017 έως και το 2019.
«Το θέμα έχει κλείσει», δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο ίδιος, ενώ εμφανίστηκε έκπληκτος που η έρευνα συνεχίζεται.
«Πριν καιρό κάποιοι συνάδελφοι είχαν κληθεί να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις» και επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας «το τμήμα έδωσε όλα τα ζητούμενα στοιχεία στις αρχές», συνεχίζει.
Η Εφημερίδα των Συντακτών επιδίωξε να αποσπάσει δηλώσεις και από το νυν πρόεδρο της σχολής, κ. Φορτομάρη, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Έτσι, το ερώτημα εάν τελικά διενεργήθηκε εσωτερική έρευνα για την υπόθεση στο Πανεπιστήμιο μέσω ΕΔΕ, μένει αναπάντητο, παρά το γεγονός ότι κάποιοι κλήθηκαν για εξηγήσεις.
Από τις 17 Μαρτίου η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.