ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Κ.Μπακογιάννης για «Μεγάλο Περίπατο»: «Αυτό που βλέπετε δεν είναι αυτό που θα είναι»

Κ.Μπακογιάννης για «Μεγάλο Περίπατο»: «Αυτό που βλέπετε δεν είναι αυτό που θα είναι»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, δήλωσε σχετικά με τον «Μεγάλο Περίπατο» πως «αυτό που βλέπετε, δεν είναι αυτό που θα είναι. Να εξηγήσουμε τι κάνουμε. Όλες οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη πριν κάνουν μόνιμες αλλαγές, περνάνε από μια προσωρινή – πιλοτική – δοκιμαστική φάση. Η λογική ποια είναι; Πριν βάλω μέσα τις μπουλντόζες, πριν αρχίζω να χτίζω πρώτα από όλα, τεστάρω τη μελέτη μου στην πραγματική ζωή και την βάζω σε διαβούλευση και στην πράξη».

Και συμπλήρωσε «για παράδειγμα, Πανεπιστημίου, με ρωτάνε και μου λένε γιατί στην Πανεπιστημίου αφού έχουμε τόσο πλατιά πεζοδρόμια. Και η απάντηση είναι ότι έχουμε ένα μόνιμο έργο, θα το ανακοινώσουμε πάρα πολύ σύντομα, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρχουν τα υφιστάμενα πεζοδρόμια, αλλά θα μιλάμε για μια γενναία ανάπλαση με πολύ πράσινο, με πολλά δέντρα, η οποία θα αναδιαμορφώσει όλον τον δρόμο».

​”Τώρα έχουμε πρώτον μια μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι μια κυκλοφοριακή μελέτη πάνω στην οποία πατάμε.

​Δεύτερον έχουμε ένα ειδικό πεζοδρομικό σχέδιο το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, το οποίο είναι το επιστημονικό “δέσιμο”, θα μου επιτρέψετε την έκφραση, η στοιχειοθεσία δηλαδή κοινωνικά, οικονομικά, χωροταξικά, πολεοδομικά όλου αυτού του ολοκληρωμένου σχεδίου.

​Τρίτον, έχουμε τις αρχιτεκτονικές μελέτες για κάθε κομμάτι του έργου, για την Πανεπιστημίου, για την Βασιλίσσης Όλγας, που είμαστε έτοιμοι να τις υλοποιήσουμε. Απλώς, όπως έκανε η Νέα Υόρκη το 2008, όπως έκανε η Μαδρίτη πριν από δύο χρόνια, όπως κάνει τώρα η Γλασκόβη ή οι Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή ή στο Μιλάνο, πριν προχωρήσουμε ανοιγόμαστε προς τα έξω για να μπορούμε ακριβώς όλοι να προκαλέσουμε μια συζήτηση και όλοι μαζί από κάτω προς τα πάνω να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για την Αθήνα που θέλουμε” πρόσθεσε.

“Πολλά συζητούνται αλλά εμείς αυτή τη στιγμή μένουμε στο σχεδιασμό του πιλοτικού, όπως έχει αναπτυχθεί αυτή τη στιγμή στην πόλη, είναι ένας σχεδιασμός που έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και μέσα σε αυτόν κινούμαστε” τόνισε.

“Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση στο “βλέποντας και κάνοντας”. Υπάρχουν ξεκάθαρα σχέδια, υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες. Αυτό που μπορεί να ξενίζει κάποιους ανθρώπους γιατί δεν είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα, αλλά αυτή είναι η καινοτομία του έργου, ότι πριν προχωρήσεις, πριν πατήσεις το κουμπί και πεις φύγαμε, πρώτα ανοίγεσαι στη διαβούλευση” σημείωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

“Η επόμενη φάση είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσα σε κομμάτια του τριγώνου και στην οδό Ερμού, δηλαδή στη συνέχεια από την Καπνικαρέα. Θα γίνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων για να μπορείς να κινείσαι ελεύθερα και να συνδέσουμε επιτέλους το Θησείο με το Σύνταγμα και χωρίς καμία αντιδρόμηση” υπογράμμισε.

“Δεν είναι πείραμα, είναι μια σύγχρονη μεθοδολογία που έχουμε υιοθετήσει και διδάσκεται και στα Πανεπιστήμια. Πριν προχωρήσεις στο μόνιμο έργο να έχεις περάσει μια προσωρινή περίοδο. Ό,τι βλέπετε αυτή τη στιγμή έχει προσωρινό χαρακτήρα για αυτό έγιναν και αυτές οι επιλογές. Για παράδειγμα, προφανώς θα θέλαμε και θα ήταν πολύ πιο ωραίο να φυτεύαμε δέντρα στην Πανεπιστημίου, αλλά η λογική του έργου είναι να τα έχεις σε ζαρντινιέρες για να μπορείς να τα μετακινήσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή” τόνισε.

Ερωτηθείς για το πότισμα, τις ζαρντινιέρες και τα χρώματα απάντησε ότι “Τα χρώματα επιλέγησαν για λόγους οδικής ασφαλείας. Όταν είσαι με το ποδήλατο ή με τα πόδια θέλεις να έχεις έντονα χρώματα για να ξεχωρίζεις πού πηγαίνουν οι πεζοί, πού τα αυτοκίνητα και πού τα ποδήλατα. Οι ζαρντινιέρες είναι λευκές για να φαίνονται τη νύχτα, έχουμε βάλει τα λεγόμενα “μάτια γάτας”, έχουμε βάλει ζέμπρες, αλλά για καλό και για κακό, οφείλεις να έχεις και λευκές ζαρντινιέρες για να μη γίνει κάποιο ατύχημα. Για το πράσινο προφανώς ποτίζονται κανονικά. Οι γεωπόνοι θα σας πουν, γιατί και εγώ την ίδια ερώτηση έκανα, ότι πολλές φορές όταν βάζεις νέα δέντρα υπάρχει το λεγόμενο σοκ της μεταφύτευσης, είναι καθαρά θέμα χρόνου για να βρουν τον ίσκιο τους που λέμε. Είναι προσωρινό, ακόμα και στο μπαλκόνι θέλει χρόνο κάτι, αν το βάλετε”.

“Οι φοίνικες είναι ένα σύμβολο της πόλης, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Λένε γιατί βάλατε φοίνικες, μα υπάρχει φοίνικας στην Πανεπιστημίου λίγο πιο κάτω, μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδας. Είναι συνυφασμένοι με την ιστορία της πόλης. Οι αγορές που κάναμε έχουν μια λογική ότι εμείς θέλουμε έναν εξοπλισμό ο οποίος θα μείνει στην πόλη για πολλά χρόνια. Το φυτώριο του Δήμου δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες τις ανάγκες του Δήμου. Μακάρι να ήταν έτσι. Κάνουμε προσπάθεια να το αναβαθμίσουμε, η πραγματικότητα είναι ότι το φυτώριο ήταν για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο”, είπε ο κ.Μπακογιάννης.

“Μέχρι τώρα δίναμε 300 ευρώ για μια ζαρντινιέρα, παίρναμε μια ξύλινη ζαρντινιέρα, η οποία χαλούσε μέσα σε δύο-τρία χρόνια και την πετούσαμε. Εμείς είπαμε, ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, δεν μπορείς να κάνεις προμήθειες και αγορές μόνο για τώρα, πρέπει να σκέφτεσαι τα επόμενα χρόνια και να σέβεσαι τα χρήματα που ξοδεύεις. Άρα πήραμε αστικό εξοπλισμό, ο οποίος είναι βαρύς, ώστε να μην μπορεί να γίνει πολεμοφόδιο, έχει αντιγκράφιτι και μπορεί να μείνει για πολλά χρόνια στην πόλη. Αν πάει κάποιος να αγοράσει μια ζαρντινιέρα ενός τόνου, τόσο κάνει, τόσο θα την πληρώσει κάποιος” συμπλήρωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Μέσα στο μήνα θα ανακοινώσουμε το πολεοδομικό σχέδιο. Και μετά θα θέσουμε σε διαβούλευση τις μελέτες για την Πανεπιστημίου και της Βασιλίσσης Όλγας” κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.