Το debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα, κύλισε σε χαμηλούς τόνους.

Ο νυν δήμαρχος υπεραμύνθηκε του έργου του αλλά δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική – ειδικά για το θέμα του Μεγάλου Περιπάτου, για τον οποίον όμως πρόσθεσε ότι «τώρα μας αποζημιώνει», ενώ ο Χάρης Δούκας , που ήταν δεύτερος με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο, προσπάθησε να βάλει εκλογικό δίλημμα «ή συνεχίζουμε με την σημερινή Δημοτική Αρχή ή κάνουμε μία μεγάλη αλλαγή για την Αθήνα και τους δημότες της».

Ανησυχία για την αποχή

Έχουμε μία ευκαιρία να φέρουμε περισσότερους Αθηναίους στις κάλπες μέσω του ντιμπέιτ, είπαν Μπακογιάννης και Δούκας στην έναρξη του ντιμπέιτ.

Ο νυν δήμαρχος ρωτήθηκε για την καθαριότητα στην πόλη – δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν και μίλησε για τα πεπραγμένα του Δήμου στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Σε ερώτηση  του Χάρη Δούκα, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι το κόστος για την Ομόνοια ήταν μηδενικό και για το Σύνταγμα κάτι περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του για  τα λαθη που έγιναν στα έργα του Δήμου, όπως ο μεγάλος περίπατος. Ανέφερε δε τον Εθνικό Κήπο και το Θέατρο του Λυκαβηττού ως επιτυχημένα παραδείγματα έργων που αλλάζουν τη ζωή των Αθηναίων.

Χρειάζεται να πάμε τα παιδιά μας  σε άλλους δήμους για την ψυχαγωγία τους, είπε ο χάρης Δούκας, κατηγορώντας τον κ. Μπακογιάννη ότι φύτεψε ελάχιστα  δένδρα σε σχέση με τις εξαγγελίες του. Θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο, ανέφερε χαρακτηριστικά. Δένδρα, όχι πλακάκι και ζαρντινιέρα, είπε.

Η Αθήνα δεν προχωράει έτσι, απάντησε ο δήμαρχος. Ανέφερε ότι ο Δήμος γκρέμισε ένα εργοστάσιο, στα Σεπόλια, που τώρα είναι πάρκο. Μιλώντας για τις εκκρεμούσες απαλλοτριώσεις, είπε ότι ο Δήμος προχώρησε σε 35 απελευθερώσεις χώρων.

Ο κ. Δούκας έθεσε το θέμα των σχολείων – είπε ότι υπάρχουν σχολεία σε άσχημη κατάσταση – προσθέτοντας ότι θέλει να αλλάξει την κατάσταση. Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε ότι υπάρχουν σχολεία πολύ παλιά στην πόλη , σημειώνοντας ότι έχουν γίνει από τον Δήμο επισκευές σε 170 σχολεία. Πρώτος στόχος, οι πράσινες αυλές, τόνισε. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να το πετύχουμε, ανέφερε.

Για τις παιδικές χαρές, ο κ. Δούκας ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα να φτιάχνονται τουλάχιστον 10 κάθε χρόνο, ενώ πρόσθεσε ότι οι Αθηναίοι πληρώνουν πολύ ακριβά δημοτικά τέλη και έχουν μία υποβαθμισμένη καθημερινότητα.

Για την ασφάλεια στην πόλη

Για την τοποθέτηση καμερών που βοηθούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων, ο κ. Μπακογιάννης είπε «ναι» στις κάμερες νέας γενιάς, που «πιάνουν» ακόμα και την ηχορρύπανση, ενώ αναφέρθηκε στη συμφωνία για την τοποθέτηση 750 καμερών. «Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο – να γίνει πράξη ο αστυνομικός της γειτονιάς», είπε – και μίλησε για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την ΕΛΑΣ.

Για τον φωτισμό, είπε ότι αλλάζουν όλα τα φωτιστικά σε led – και κάλεσε τον κ. Δούκα να επισκεφθεί τις κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, λέγοντας ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά.

Για να είναι μία πλατεία ασφαλή, πρέπει να είναι καθαρή και φωτισμένη, απάντησε ο κ. Δούκας. Ο φωτισμός είναι ζητούμενο, είπε – υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος δεν αξιοποίησε όλα τα κονδύλια που είχε στη διάθεσή του για αυτό. Ανέφερε δε ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι υποστελέχωμένη και δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο της στην πάταξη της μικροεγκληματικότητας. «Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες», είπε .

«Οι πολίτες δεν μου ζήτησαν κάμερες, μου ζήτησαν να βλέπουν αστυνόμευση, δεν υπάρχει παρουσία της Αστυνομίας, πρόσθεσε ο κ. Δούκας. «Δεν είναι να μας παρακολουθούν, λύση είναι η αστυνόμευση», τόνισε.

Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για τον Σύλλογο κατοίκων του Αγίου Παύλου – «πηγαίνετε εκεί και θα δείτε πως λειτουργεί η συμφωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» , είπε και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια δεν είναι δεξιά ή αριστερή και επεσήμανε ότι για το θέμα των ναρκωτικών θέλει να υιοθετήσει το μοντέλο της Λισσαβώνας. «Μαζί, κύριε Δούκα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα αντιπλημμυρικά

Ο κ. Δούκας είπε ότι η ομάδα του έχει φτιάξει μία λίστα με 41 ευάλωτες περιοχές και μίλησε για κλαυσίγελω με τις αρμοδιότητες. «Η ευθύνη της πόλης είναι του δημάρχου» είπε – και πρόσθεσε ότι δεν είναι όλα τα φρεάτια στην ευθύνη του Δήμου. «Εμείς θέλουμε τις αρμοδιότητες κι ας κόψουμε το λαιμό μας» απάντησε ο κ. Μπακογιάννης.

Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη, είπε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε ότι δεν ξέρουμε καν το δίκτυο υδάτων. Είμαστε σε κλιματική κρίση, ανέφερε και είπε ότι η πόλη πρέπει να θωρακιστεί με ένα πλέγμα έργων, αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν θα πω ποτέ ότι ο επόμενος Ντάνιελ θα γίνει σε 400 χρόνια», ανέφερε. είπε δε ότι πρέπει να γίνουν εστίες συμπαγούς πρασίνου που θα δημιουργήσουν μία ασπίδα για την πόλη – και πρόσθεσε ότι μπορούν να βρεθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Αφού συμφωνούμε, γιατί τα χαλάμε;», απάντησε ο δήμαρχος – τονίζοντας ότι ο Δήμος ήδη δουλεύει για το θέμα αυτό – και μίλησε για το πάρκο 200 στρεμμάτων γύρω από το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, αλλά και τα υπόλοιπα έργα ανάπλασης που κάνει ο Δήμος. «Είναι κρίμα να γυρνάμε σε αντιπαραθέσεις όπως του παρελθόντος» πρόσθεσε.

«Έστειλα μία επιστολή στον πρωθυπουργό και ζήτησα να υπάρξει μία τολμηρή παρέμβαση για την κλιματική κρίση και ζήτησα να πάρει ο Δήμος τις αρμοδιότητες. Αν δεν τις πάρω, θα το κάνω μόνος μου, με τις Υπηρεσίες του Δήμου» ανέφερε ο κ. Δούκας.

Για τον Μεγάλο Περίπατο, είπε ότι δεν έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Εγινε μία τελείως λάθος προσέγγιση που συνεχίστηκε με ένα Βατερλό υλοποίησης», είπε ο κ. Δούκας. «Επειδή είναι τρομακτικές οι καταστροφές, δεν μπορεί η συζήτηση να είναι ποιος καθαρίζει ποια φρεάτια», ανέφερε ο  υποψήφιος δήμαρχος, τονίζοντας ότι αν εκλεγεί θα προχωρήσει με fast track διαδικασίες.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Μπακογιάννης αφού είπε ότι είναι εξαιρετικά θετικό ότι συμφωνούν για τις αρμοδιότητες,  έφερε το παράδειγμα του Ποδονίφτη λέγοντας ότι δεν ανήκει σε όλο το μήκος στον Δήμο Αθηναίων και άρα, απαιτείται συνεργασία. «Μακάρι να μπορούσαμε να κουνάμε το χέρι και να γίνονται τα πράγματα, αλλά θέλει υπομονή και συνεργασία» είπε ο νυν δήμαρχος.

Υποδομές και ανάπτυξη

Όταν ρωτήθηκε για τον μεγάλο περίπατο, ο κ. Μπακογιάννης παραδέχθηκε και πάλι τα λάθη που έγιναν, αλλά είπε ότι το αποτέλεσμα «μας αποζημιώνει». Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος, ανέφερε – και πρόσθεσε ότι μετά το αρχικό σοκ, η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί. «Μας βοηθάει να γίνουμε μια πιο ευρωπαϊκή πόλη», επισήμανε – και πρόσθεσε ότι «κλείνουμε τις πληγές της πόλης».

Απαντώντας ο κ. Δούκας είπε ότι είναι μία απλή διαπλάτυνση, ενώ αναφέρθηκε και στα είδη των δένδρων που επιλέχτηκαν και άλλαξαν στη συνέχεια για να υποστηρίξει ότι δεν υπήρχε σχέδιο, ενώ μίλησε και για την Βασιλίσης Όλγας, για την οποία είπε ότι θα ανοίξει και πάλι στην κυκλοφορία «για να πάρει ανάσα η πόλη».

«Δεν ήταν καπρίτσιο μου ο Μεγάλος Περίπατος και όλα έγιναν βάσει μελετών, που έγιναν από το ΕΜΠ» απάντησε ο κ. Μπακογιάννης και αναφέρθηκε στο όραμα του Αντώνη Τρίτση και στο γεγονός ότι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ είχε υπερψηφίσει το σχέδιο. Αντέδρασε δε έντονα στο ενδεχόμενο να ανοίξει και πάλί η Ολγας – «θα την ανοίξετε στα αυτοκίνητα;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δούκας απάντησε ότι με κλειστή την Όλγας αποκόβονται γειτονιές και ζήτησε ενίσχυση της τοπικής συγκοινωνίας, ενώ επανέφερε τα περί «βατερλό» με τον Μεγάλο Περίπατο. Όταν ρωτήθηκε για το τέλος που προτείνει να επιβληθεί στο  AiaBnb , είπε ότι συμφωνεί με τον πρωθυπουργό που έχει μιλήσει και εκείνος για επιβολή τέλους και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποφασίζει το ΣτΕ μα βάση τη φέρουσα ικανότητα και η Δημοτική Αρχή να μην έχει άποψη για το θέμα.

Κοινωνική πολιτική

Η Αθήνα είναι μία εχθρική πόλη για τα ΑΜΕΑ, παραδέχθηκε ο δήμαρχος – και αναφέρθηκε στην πρόσβαση των σχολείων για παιδιά με αναπηρία σε δεκάδες σχολεία στην οποία έχει προχρήσει Δήμος, όπως και στα πεζοδρόμια που έχουν φτιαχτεί ώτες να βελτιωθεί η κατάσταση. Ανέφερε δε ότι νέες παιδικές χαρές να υπάρχουν και παιχνίδια για παιδιά με αναπηρία. «Εχουμε ένα βουνό να ανέβουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα πεζοδρόμια, ο κ. Δούκας ανέφερε ότι ήταν λίγα τα πεζοδρόμια που αποκαταστάθηκαν και είπε ότι θα διπλασιάσει τον σχετικό προϋπολογισμό. Είπε δε ότι δεν υπάρχουν υποδομές ακόμα και στα δημοτικά κτίρια για ΑΜΕΑ.

Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, είπε για το μεταναστευτικό ο κ. Δούκας – και ζήτησε να υπάρξει μία ενιαία προσέγγιση με την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, με ταυτόχρονη κοινωνική ένταξη των νόμιμων μεταναστών.

Για τον Πολιτισμό

Για τις εκδηλώσεις για τις οποίες κλείνουν οι δρόμοι, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι έχει προτείνει νόμο που θα λέει ότι τις εργάσιμες ημέρες δεν θα κλείνουν για κανένα λόγο οι δρόμοι – και ζήτησε να δημιουργηθεί ένας Οργανισμός για την Βιώσιμη Κινητικότητα. Είπε ότι η καθυστέρηση στην κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό μεγαλώνει το πρόβλημα.

Για τα γκράφιτι, ο κ. Δούκας είπε ότι η Αθήνα μπορεί να υιοθετήσει την πολιτική άλλων πόλεων, όπως η Βαρκελώνη,  με στόχο να ομορφήνει η πόλη – και πρόσθεσε ότι η πόλη έχει χαμηλή ποιότητα οξυγόνου που σχετίζεται και με θανάτους – ενώ ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι ο Δήμος έχει ήδη επιβάλει πρόστιμα για την αφισορρύπανση.

Ο Δήμος και τα κόμματα

Ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι ο πρώτος γύρος συνδυάστηκε με τη μεγάλη αποχή και είπε ότι το ντιμπέιτ είναι μία ευκαιρία για να μεγαλώσει η συμμετοχή, ενώ είπε ότι ο ίδιος είπε ότι θα μείνει στον Δήμο μέχρι να ολοκληρώσει την πενταετία.

Απαντώντας για την στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δούκας είπε η πρότασή του είναι καθαρά αυτοδιοικητική και η παράταξή του δεν είναι μία παράταξη ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα της πόλης δεν έχουν χρώματα και κόμματα. Είπε ότι αποδέχθηκε την στήριξη Ζαχαριάδη και τον ευχαρίστησε, αλλά επανέλαβε ότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι τρίτος γύρος βουλευτικών εκλογών.

«Λίγο με αφορά τι κάνουν τα κόμματα», είπε ο κ. Μπακογιάννης και ρώτησε τον κ.  Δούκα αν θα στήριζε τον κ. Ζαχαριάδη εφόσον ήταν εκείνος δεύτερος. Ο κ. Δούκας απάντησε ότι στην αυτοδιοίκηση οι συμφωνίες πρέπει να είναι προγραμματικές επαναλαμβάνοντας ότι η πρότασή του είναι καθαρά αυτοδιοικητική και απευθύνεται σε όλους.

Στη συνέχεια, ο κ. Δούκας είπε ότι δεν υπάρχουν καφέ κάδοι και ότι ο δήμος είναι πολύ πίσω στην ανακύκλωση. Απαντώντας, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι ο κ. Δούκας λέει πράγματα που δεν στέκουν – και επεσήμανε ότι η ανακύκλωση πλησιάζει στο 10%, προσθέτοντας ότι πήγε βήμα – βήμα, ενώ επέμεινε ότι υπάρχει μία μεγάλη αλλαγή στην αποκομισή των σκουπιδιών. «Το νερό έχει μπει στο αυλάκι».

Για το Μετρό στα Εξάρχεια και τα έργα στου Στρέφη, το πάρκο Δρακόπουλου και άλλα έργα που έχουν δημιουργήσει αντιπαραθέσεις, ο κ. Δούκας – απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μπακογιάννη – ο κ. Δούκας είπε ότι δεν έχουν ερωτηθεί οι κάτοικοι και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι η συνεργασία των πολιτών. Επανέλαβε δε ότι διαφωνεί με την σύλληψη των αναπλάσεων που σημαίνουν πλακάκια και ζαρντινιέρες, ενώ το ζητούμενο είναι να υπάρξει χώμα χωρίς τσιμέντο.

Το κλεισιμο των δύο υποψηφίων

Ο κ. Δούκας είπε ότι έχει ασχοληθεί με σχέδια αλλαγής πόλεων ώστε να γίνουν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές και σημείωσε ότι ξεκίνησε αργά την καμπάνια του. Είπε ότι την επόμενη Κυριακή υπάρχει ένα δίλημμα – είτε να συνεχίσει η πόλη με τον κ. Μπακογιάννη , είτε να υπάρξει μία νέα κατάσταση στην Αθήνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι όποιος δουλεύει κάνει λάθη – και αναφέρθηκε στο έργο στου Στρέφη, για το οποίο κάποιες ομάδες αντιδρούν. «Κάποιοι  διαφωνούν, εσείς με ποιους είστε;», ρώτησε τον κ. Δούκα – και είπε ότι τα έργα του Δήμου δεν περιλαμβάνουν πλακάκια και ζαρντινιέρες.