To debate των πολιτικών αρχηγών αποτελεί πλέον ιστορία και φυσικά η επόμενη ημέρα βρίσκει τα κόμματα να προσπαθούν να κάνουν αποτίμηση της εμφάνισής τους.
Το φετινό debate είχε μία ιδιαιτερότητα: Ήταν σημαντικό καθώς για πρώτη φορά στις ιστορία των εκλογών υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων.
Ποιος πολιτικός αρχηγός, κατά τη γνώμη σας, έδωσε τις πιο πειστικές και ειλικρινείς απαντήσεις στο debate;
- Κ.Μητσοτάκης (ΝΔ) (9%, 1.989 Votes)
- Α.Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) (17%, 3.955 Votes)
- Ν.Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) (2%, 443 Votes)
- Δ.Κουτσούμπας (ΚΚΕ) (4%, 1.031 Votes)
- Κ.Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) (22%, 5.078 Votes)
- Γ.Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25) (4%, 905 Votes)
- Κανένας (38%, 8.872 Votes)
- Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (3%, 806 Votes)
Σύνολο ψήφων: 23.079
Αυτό σημαίνει πως πολλοί θα αποφάσιζαν με βάση αυτά που θα έβλεπαν στην χθεσινή τηλεοπτική πολιτική σύγκρουση.
Επιχείρησαν όλοι λοιπόν να μην κάνουν κάποιο μεγάλο λάθος. Ωστόσο, εκ προοιμίου ενός εκ των πολιτικών αρχηγών η θέση ήταν δύσκολη εξαρχής: Του πρωθυπουργού.
Κι αυτό γιατί όπως ήταν αναμενόμενο έπρεπε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σε ότι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Φυσικά τίποτε από αυτά δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί οπότε ο στόχος του Κ.Μητσοτάκη ήταν να περάσει αυτή την… διαδικασία όσο γίνεται πιο «αναίμακτα» με επανάληψη των γνωστών «κλισέ» απαντήσεων και να μεταφερθούν οι ευθύνες σε άλλους όπως και έγινε (ο πρωθυπουργός «έδειξε» το πρωθυπουργικό του γραφείο).
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Α.Τσίπρας και Ν.Ανδρουλάκης επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τις υποκλοπές καταναλώνοντας όσο περισσότερο χρόνο μπορούσαν σε αυτές ώστε να αναγκάζουν τον Κ.Μητσοτάκη να φέρεται και να είναι απολογούμενος για τα όσα έγιναν και αυτό το πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό.
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Ας δώσει ο κ. Μητσοτάκης κάποιες εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Ας μας πει αν είναι επικίνδυνος. Εγώ απευθύνομαι στις προοδευτικές δυνάμεις και λέω ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός σε κόμματα με συγκλίσεις προγραμματικές. Άκουσα τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτός που είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο.
Πώς θα συνεργαστώ με κάποιον που μπορεί να είναι επικίνδυνος για την χώρα», διερωτήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. « Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός», συνέχισε.
Φυσικά επί της ουσίας απάντηση δεν πήρε. Το ήξερε αυτό εξαρχής. Πέτυχε όμως να επαναφέρει το ζήτημα στο μυαλό των αναποφάσιστων και να τους κάνει να αναρωτηθούν ότι «κανείς δεν τιμωρήθηκε για ένα σκάνδαλο το οποίο απειλεί την ύπαρξη της Δημοκρατίας».
Την «πάσα» την πήρε ο Ν.Ανδρουλάκης, ο οποίος εξαπέλυσε «βολές» κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής τους, ζητώντας μεταξύ άλλων να πάνε στη φυλακή οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο!
«Έχω αγωνιστεί για τα εθνικά θέματα και έχω σταθερή στάση. Κάθε πολίτης έχει καταλάβει ότι δεν αποτελούσα κίνδυνο για την δημοκρατία. Αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία. Να πάνε στην φυλακή όσοι συνέθεσαν αυτό το παρακράτος», ανέφερε για τις υποκλοπές.
Οπότε ναι, το debate είχε νικητές τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έναντι του Κ.Μητσοτάκη. Όχι γιατί χρειάστηκε να κάνουν κάποια «περίτεχνη ντρίπλα», απλώς έκαναν το αναμενόμενο.
«Στρίμωξαν» τον πρωθυπουργό για ένα ζήτημα για το οποίο δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να δώσει επαρκείς δικαιολογίες.
Το ζήτημα είναι τι επίδραση είχε αυτό στους αναποφάσιστους. Θα φανεί στις εκλογές.
Σε ότι αφορά τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Έκαναν την εμφάνισή τους για να κρατήσουν το δικό τους εκλογικό ακροατήριο.
Τϊποτε παραπάνω, τίποτε παρακάτω…