Μια ακόμη διεθνής έκθεση δείχνει ότι οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα. 

Όπως εκτιμούν, η οικονομική ανισότητα και η διαφθορά αποτελούν απειλές για τη δημοκρατία. Παράλληλα, τονίζουν πως η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, όσον αφορά το θέμα της δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στη φετινή ετήσια έκθεση του Democracy Perception Index 2023 η Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλά σκορ σε σχέση με άλλες 52 χώρες που συνολικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στους ουραγούς (48η θέση στο σύνολο των 53 χωρών) όσον αφορά στο «δημοκρατικό έλλειμμα», δηλαδή τις δημοκρατικές προσδοκίες των πολιτών, καθώς η απόσταση ανάμεσα σε δύο ιδιαίτερα κρίσιμες απαντήσεις («η δημοκρατία είναι σημαντική» και «αυτή η χώρα είναι δημοκρατική») είναι ιδιαίτερα μεγάλη (46 μονάδες).

Ανάλογη εικόνα (47η θέση) και στην επιθυμία των πολιτών για περισσότερη δημοκρατία, καθώς πάνω από το 60% των Ελλήνων τονίζουν ότι στη χώρα «δεν υπάρχει αρκετή δημοκρατία». Σημειώνεται ότι η αίσθηση ότι δεν υπάρχει «αρκετή δημοκρατία» είναι υψηλότερη στη Λατινική Αμερική (55%) σε σχέση με την Ευρώπη (42%) και την Ασία (30%).

Αντίθετα, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες (7η θέση) αναφορικά με την οικονομική απειλή για τη δημοκρατία, καθώς πάνω από το 75% των πολιτών τονίζει πως «η δημοκρατία στη χώρα μου απειλείται από την οικονομική ανισότητα». Σημειώνεται ότι η ανησυχία για την οικονομική ανισότητα είναι μεγαλύτερη στις τρεις αφρικανικές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα (81%), ακολουθούμενες από τις δημοκρατίες της Λατινικής Αμερικής (77%) και έπονται Ασία (68%) και Ευρώπη (66%).

Παρόμοια (7η-8η θέση) η εικόνα της χώρας μας, σχετικά με την ανησυχία των πολιτών για τις απειλές κατά της δημοκρατίας που δημιουργούν η διαφθορά, οι πολυεθνικές εταιρείες και η ενδεχόμενη παρέμβαση ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές εκλογές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, το 52% των Ελλήνων (2ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 53 χωρών) εκτιμούν ότι η μείωση της φτώχειας πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησής τους. Σημειώνεται ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος σε αυτήν την ερώτηση βρίσκεται στο 39%.