ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Έρευνα: Ένας στους δύο Έλληνες θεωρεί ότι η χώρα «έχασε» από την ΕΕ – Τι λένε για τα Μνημόνια

Έρευνα: Ένας στους δύο Έλληνες θεωρεί ότι η χώρα «έχασε» από την ΕΕ – Τι λένε για τα Μνημόνια

Στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου με θέμα «Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης – η πρόκληση της μετανάστευσης και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Περιφέρεια», που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα έρχεται ένα ράπισμα προς του ιθύνοντες των Βρυξελλών από την ελληνική κοινωνία.

Με βάση μια πανελλήνια έρευνα που παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής στην Θεσσαλονίκη ο διευθυντής σύνταξης του Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις», Θοδωρής Γεωργακόπουλος, υπάρχει μία ευρύτατα διαδεδομένη άγνοια για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έρευνα διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018 για λογαριασμό της διαΝΕΟσις από την εταιρεία MRB Hellas, με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων, 70 ερωτήσεις και περισσότερες από 200 μεταβλητές.

Στο κομμάτι της, που αφορά το τι πιστεύουν, τι νομίζουν και τι θέλουν για οι Έλληνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο «αναδεικνύεται ότι έχουμε αντιφατικές απόψεις για ένα πράγμα, το οποίο δεν ξέρουμε πάρα πολύ καλά, δεν ξέρουμε τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφεται και μία υποχώρηση του αντιευρωπαϊσμού, σε σχέση με τα ευρήματα της αντίστοιχης δημοσκόπησης πέρυσι.

Αναλυτικότερα, το 68% των Ελλήνων πλέον αξιολογεί τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θετικά -από 53,5% πέρυσι- δηλαδή ο αντιευρωπαϊσμός τείνει να φθίνει.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, 6 στους 10 Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωφέλησε περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση –8 στους 10 αγρότες το πιστεύουν αυτό.

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζημιώθηκε στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας.

Ένας στους τέσσερις θα επιθυμούσε η χώρα να έχει εθνικό νόμισμα. «Είναι πρόοδος, πέρυσι ήταν ένας στους 3», επισήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι «57% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η απόφαση να μπούμε στο ευρώ ήταν λανθασμένη».

«Αυτή η αμφισημία», εξήγησε, «φαίνεται πολύ έντονα και σε άλλα θέματα και φαίνεται πολύ έντονα και στις ερωτήσεις, που έχουν να κάνουν με τα μνημόνια και τα προγράμματα διάσωσης».

Έξι στους 10 συμφωνούν ότι τα μνημόνια ήταν αναγκαίο κακό, λόγω της δυσμενούς κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η οικονομίας της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, 7 στους 10 πιστεύουν ότι τα μνημόνια ήταν εφεύρημα των Ευρωπαίων, για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας.

Μέχρι πέρυσι υπήρχε και μία απαισιοδοξία των πολιτών για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν. Αυτό φαίνεται επίσης να αμβλύνεται ως φαινόμενο, καθώς ποσοστό 85% πιστεύει ότι σε 10 χρόνια η Ελλάδα θα είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης –το ποσοστό αυτό πέρυσι ήταν 60%.

Αντίστοιχα, ποσοστό 81% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι σε 10 χρόνια η χώρα θα εξακολουθεί να έχει ως νόμισμά της το ευρώ –πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 58%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.