Επτά κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 22-23 Μαΐου, δηλαδή αμέσως μετά τις εκλογές,
Η μέτρηση της Κάπα Reasearch στον απόηχο των εκλογών απαντά πού οφείλεται η σαρωτική επικράτηση της ΝΔ, σε τι προσβλέπει ο κόσμος από εκείνη αλλά και τι πρέπει να γίνει στον χώρο της Κεντροαριστεράς και δίνει μία πρώτη εκτίμηση για τις δεύτερες εκλογές οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.
Στην πρόθεση ψήφου για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αποτυπώνεται επτακομματική Βουλή. Η ΝΔ συγκεντρώνει 38,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 18% ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 13,3% ενώ μπαίνουν στη Βουλή Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ, αντιθέτως μένει εκτός το ΜέΡΑ25. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 7,8%.
- ΝΔ: 38,1%
- ΣΥΡΙΖΑ: 18%
- ΠΑΣΟΚ: 13,3%
- ΚΚΕ: 6,6%
- Ελληνική Λύση 4,2%
- ΝΙΚΗ 3,2%
- Πλεύση: 3,6%
- ΜέΡα25: 1,8%
- Άλλο κόμμα: 3,4%
- Αδιευκρίνιστη ψήφος: 7,8%
Στην πρόθεση με αναγωγή επί των αναποφάσιστων, η ΝΔ ανεβαίνει στο 41,3% εισπράττοντας μάλιστα 1,5% σε σχέση με τις εκλογές της Κυριακής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πτώση, στο 19,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ψαλιδίζει την διαφορά των 8,62 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 4,9% ανεβαίνοντας στο 14,4%. Η Βουλή είναι και πάλι επτακομματική καθώς περνούν το όριο του 3% η Πλεύση και η ΝΙΚΗ.
- ΝΔ: 41,3% (άνοδος 1,5 μονάδα από τις εκλογές του Μαΐου)
- ΣΥΡΙΖΑ: 19,5% (πτώση 0,6%)
- ΠΑΣΟΚ: 14,4% (άνοδος 2,9%)
- ΚΚΕ: 7,2% (από 7,2%)
- Ελληνική Λύση: 4,6% (άνοδος 0,1%)
- Πλεύση: 3,9%
- ΝΙΚΗ: 3,5%
- ΜέΡΑ25: 2%
- Άλλο κόμμα: 3,7%
Πού οφείλεται η επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές
Στο ερώτημα για την επόμενη ημέρα των δεύτερων εκλογών οι πολίτες απάντησαν πως η ΝΔ πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία σε ποσοστό 56% και ότι σε ποσοστό 28% ότι η ΝΔ θσ πρέπει να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.
Στο επόμενο ερώτημα για πού οφείλεται η επικράτηση της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι απάντησαν:
Από τα αποτέλεσμα της έρευνας της Καπα Research προκύπτει πως το συναίσθημα που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου στους πολίτες είναι η ελπίδα, η ικανοποίηση, ανακούφιση σε ποσοστό 50%, ενώ ανησυχία, λύπη, θυμό/οργή το 44%.
Στην εκτίμηση για την πορεία της χώρας μετά τις πρώτες εκλογές οι πολίτες πιστεύουν πως αυτή θα πάει σίγουρα καλύτερα ή μάλλον καλύτερα σε ποσοστό 50, μάλλον χειρότερα ή σίγουρα χειρότερα σε ποσοστό 38%.
Οσον αφορά την Αξιωματική Αντιπολίτευση, στις επόμενες εκλογές οι πολίτες απάντησαν πως σε ποσοστό 52% ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι ψηφοφόροι πιστεύουν σε ποσοστό 46% πως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα και εκλογής νέου αρχηγού. Ενώ σε ποσοστό 33% υποστηρίζουν πως θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.