Τρεις εβδομάδες μετά το έγκλημα στα Τέμπη και ενώ αναζητούνται όλοι οι παράγοντες που το προκάλεσαν, στην κυβέρνηση είχαν μία ακόμα φαεινή ιδέα που δείχνει πόσο δύσκολο είναι γι’ αυτούς να νιώσουν τον πόνο των γονέων που έχασαν τα παιδιά τους.

Η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 10306 άρχισε να στέλνει SMS σε συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος, αλλά και σε τραυματίες με τα οποία τους ζητάει «όποτε μπορείτε και θέλετε, πάρτε μας τηλέφωνο»!

Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του ANT1 το sms αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε ότι η εθνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 του Υπουργείου Υγείας είναι στη διάθεσή σας. Καλώντας το 10306, κατά προτεραιότητα, στην επιλογή 3 για τους εμπλεκόμενους και τους συγγενείς των θυμάτων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, μπορείτε να μιλήσετε όλο το 24ωρο με επαγγελματία ψυχικής υγείας».

Δηλαδή με λίγα λόγια αντί να επικοινωνούν καθημερινά με τους συγγενείς των θυμάτων και να τους προσφέρουν κάθε είδους στήριξη (όχι μόνο λόγια και συμβουλές) τους έδωσαν ένα… τηλέφωνο και… αν θέλουν, όποτε νιώθουν, αν το έχουν ανάγκη και πολλά αν ακόμα… «πάρτε μας τηλέφωνο να σας στηρίξουμε».

Το «ωραίο» με αυτή την γραμμή είναι ότι δεν πρόκειται για απευθείας κλήση, θα πρέπει να πατήσουν και το… 3, δηλαδή να περιμένουν στην αναμονή!

Ποιος τα σκέφτηκε όλα αυτά;

">

Αμέσως μετά την προβολή του εν λόγω μηνύματος, ο Γιώργος Λιάγκας ξέσπασε στο Πρωινό: «Έχω χάσει εγώ το παιδί μου και μου έρχεται αυτό το μήνυμα, τους στέλνω όλους στο δι@ολο ναι ή όχι; Σπάω το τηλέφωνο; Και βγαίνουν και λένε στα κανάλια ότι επικοινωνήσαμε με αυτοματοποιημένα μηνύματα;

Τα έτοιμα; Αυτή την επικοινωνία επιλέξατε να κάνετε με τους ανθρώπους που έχασαν ένα, δύο, τρία παιδιά; Αυτό το άψυχο μήνυμα που τους καλείτε να σας πάρουν εκείνοι τηλέφωνο και τους λέτε να πατήσουν και το 3; Είστε σοβαροί;».

Το υπουργείο Υγείας είχε ξεκινήσει στις πρώτες μέρες από το δυστύχημα στα Τέμπη μία γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, το 10306.

Όπως μάλιστα αναφέρει τα στελέχη της εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής 10306 ήδη έχουν επικοινωνήσει με 192 επιβαίνοντες, με 60 τραυματίες και 51 συγγενείς θυμάτων. Οκτώ (8) εξ αυτών έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εξ αποστάσεως ψυχολογικής υποστήριξης.

Παράλληλα επαγγελματίες ψυχικής υγείας των φορέων ψυχικής υγείας, ΘΕΨΥΠΑ, Αποστολή, Σύλλογος γονέων κηδεμόνων και φίλων αυτιστικών ατόμων Ν. Λάρισας, Συνειρμός, Δίοδος, ΕΠΑΨΥ, ΙΑΣΙΣ, ΕΨΥΚΑ και ΠΕΨΑΕΕ (ιδιώτες δηλαδή από δικό τους ανθρώπινο ενδιαφέρον) παρείχαν υποστήριξη επί τόπου στο Γ.Ν.Ν. Λάρισας, τόσο σε συγγενείς θυμάτων, όσο και σε νοσηλευόμενους επιβάτες, όλο το 24ώρο, καθώς και διαδικτυακά.

Μάλιστα το κράτος προσφέρει την δυνατότητα για βραχεία συστηματική ψυχολογική υποστήριξη – διαδικτυακά – διάρκειας 6 έως 10 συνεδριών (!), μέσω της Γραμμής 10306, για όσους δεν μπορούν άμεσα να διαχειριστούν βασικές αγωνίες σε σχέση με το συμβάν και δεν μπορούν να απευθυνθούν αλλού, καθώς και για ειδικές παρεμβάσεις υποστήριξης όσων συμμετείχαν στις ομάδες διάσωσης, όπως και στους εργαζόμενους της Hellenic Train και τις οικογένειές τους με στόχο την ενίσχυση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας.

Βέβαια έχουμε μία εύλογη απορία: Με 10 συνεδρίες κάποιος θα ξεχάσει τον πόνο του για το παιδί του;

Η στήριξη δεν έπρεπε να είναι μόνιμη; Ή έστω πολυετής;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!