Απογειώθηκαν τα έξοδα στις εκλογές του 2023, οι οποίες κόστισαν πάρα πολλά εκατομμύρια στον ελληνικό λαό, τα οποία δύσκολα μπορούν να δικαιολογηθούν.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Data Journalists, η κυβέρνηση υπερχρέωσε τον κρατικό προϋπολογισμό με συμβάσεις υπέρογκων ποσών, την ώρα που παραμένει μυστήριο το τι έχει συμβεί με τα επιπλέον 10.000 παραβάν που ζητήθηκαν. Πρόκειται για δαπάνη ύψους 1.463.200 ευρώ ενώ το ΥΠΕΣ ενέκρινε «ποσό 177.320 ευρώ, για να καλυφθεί η δαπάνη των παραβάν» στις εκλογές Μαΐου.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση, με ειδική τροπολογία τον Απρίλιο, αύξησε τα ποσά της χορήγησης ειδικής εκλογικής αποζημίωσης για κάθε εκλογική διαδικασία σε 77 εκατ. ευρώ, από 60 εκατ. που ήταν το 2019.
Συνολικά οι βουλευτικές εκλογές του Μαϊου 2023 κόστισαν 94.169.610 ευρώ, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. Τα ποσά αυτά προήλθαν από την «ειδική εκλογική αποζημίωση» για τους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και τις απευθείας αναθέσεις για σάκους, παραβάν, σφραγίδες, καρέκλες, την Singular για τη συγκέντρωση – μετάδοση των αποτελεσμάτων κ.α.
Στις εκλογές του Ιουνίου 2023 το ποσό ξεπέρασε τα 85 εκατ. (77 εκατ. για ειδικές αποζημιώσεις, συν τις ανελαστικές δαπάνες για την διεξαγωγή της διαδικασίας).
Το κόστος για τον α’ γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών στις 8 Οκτωβρίου είναι ήδη στα 88 εκατ. (77 εκατ. για ειδικές αποζημιώσεις, συν τις εγκεκριμένες απευθείας αναθέσεις άνω των 11,2 εκατ.).
Το κόστος για τον β’ γύρο δεν μπορεί να προβλεφθεί, αφού εξαρτάται απόλυτα από τα εκλογικά αποτελέσματα του α’ γύρου στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Αναμένεται να φτάσει σε τουλάχιστον 65-70 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως και υψηλότερα, επειδή αρκετές δαπάνες θεωρούνται ανελαστικές και «ακολουθούν» κάθε εκλογική διαδικασία. Να σημειωθεί, πάντως, ότι έχουν δοθεί ήδη κάποιες απευθείας αναθέσεις που αφορούν και στους δυο γύρους.
Αν και δεν έχει κλείσει ακόμα ο λογαριασμός, το κόστος των φετινών εκλογών αναμένεται να κυμανθεί από 330-350 εκατ, αναφέρουν οι DJ.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι τρεις εκλογικές διαδικασίες του 2015 (δυο βουλευτικές εκλογές και δημοψήφισμα) κόστισαν περί τα 115 εκατ. ευρώ. Το κόστος των βουλευτικών εκλογών Ιανουαρίου 2015 έφτασε τα 55 εκατ. ευρώ, ενώ οι δεύτερες βουλευτικές του Σεπτεμβρίου άγγιξαν τα 33 εκατ. ευρώ. Το δημοψήφισμα είχε κοστίσει περίπου άλλα 27 εκατομμύρια ευρώ.
Από τις πιστώσεις του υπουργείου Εσωτερικών προκύπτει ότι οι τρεις κάλπες του 2019 (ευρωεκλογές, βουλευτικές εκλογές, αυτοδιοικητικές) έφτασαν στα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Το παράδοξο των παραβάν
Εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, το ΥΠΕΣ ενέκρινε στις 22.4.2023 τη «δέσμευση πίστωσης για ποσό 177.320 ευρώ, για να καλυφθεί η δαπάνη για προμήθεια ειδικών διαχωρισμάτων (παραβάν) για τις ανάγκες των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών εντός του 2023».
Όμως, στις 19 Σεπτεμβρίου, κι εν όψει πια των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, αναρτήθηκε στην «Διαύγεια» απευθείας ανάθεση για την προμήθεια 10.000 τεμαχίων ειδικών διαχωρισμάτων (παραβάν), για τις ανάγκες της αρχικής και της επαναληπτικής ψηφοφορίας (α’ και β’ γύρου) των επερχόμενων εκλογών των περιφερειακών και δημοτικών αρχών του 2023. Το ύψος της δαπάνης φτάνει στα 1.463.200 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Με δεδομένο ότι τα εκλογικά τμήματα θα είναι τα ίδια (21.262 στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου) με αμελητέες διαφοροποιήσεις, το εύλογο ερώτημα είναι γιατί κρίθηκαν αναγκαία επιπλέον 10.000 νέα παραβάν, όταν μόλις λίγους μήνες πριν έχουν προηγηθεί δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Μια λογική φθορά ακούγεται δικαιολογημένη ως επιχείρημα, αλλά τα 10.000 παραβάν δεν είναι ένας αριθμός που ανταποκρίνεται εύκολα σε ένα τέτοιο επιχείρημα.
Θα μπορούσε ενδεχομένως ένα μέρος της ποσότητας παραβάν να αφορά στη Θεσσαλία, λόγω των καταστροφών που έγιναν και σε αποθήκες φύλαξης στις δύο πρόσφατες κακοκαιρίες, όμως δεν υπάρχει τέτοια ειδική αιτιολόγηση στα σχετικά έγγραφα που κοινοποιήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών για την απευθείας ανάθεση.