Νέες ρυθμίσεις για την εκλογική αποζημίωση, εν όψει της μεγάλης αναμέτρησης των εκλογών της 21ης Μαΐου, προβλέπει διάταξη του νόμου 5043/2023.

Η χώρα μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Το περασμένο Σάββατο, προκηρύχθηκαν οι εκλογές 2023, που θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος για τις επερχόμενες εκλογές, ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια μέχρι τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Ο μεγάλος άγνωστος «Χ» των φετινών εκλογών θα είναι οι πάνω από 100.000 17χρονοι που θα ψηφίσουν, με το σύνολο των νέων που θα σπεύσουν στην κάλπη για πρώτη φορά να «αγγίζει» τις 440.000.

Εκλογές 2023: Ποιοι παίρνουν ειδική εκλογική αποζημίωση

Στον νόμο 5043/2023 καθορίζονται οι δικαιούχοι εκλογικής αποζημίωσης και ορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού του ύψους του ποσού.
Στην επίμαχη διάταξη αναφέρονται τα εξής:

Άρθρο 74
Χορήγηση ειδικής εκλογικής αποζημίωσης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 131 π.δ. 96/2007

Η παρ. 1 του άρθρου 131 του π.δ. 96/2007 (Α’ 116) τροποποιείται:

α) στο πρώτο εδάφιο: αα) ως προς τους υπαγόμενους στο πεδίο εφαρμογής φορείς, αβ) με την πρόβλεψη απαλλαγής της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης από τις νόμιμες κρατήσεις και την φορολογία εισοδήματος,
β) στο τρίτο εδάφιο ως προς το ανώτατο ύψος της συνολικής δαπάνης, γ) με νομοτεχνικές βελτιώσεις στο τρίτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Στους λειτουργούς και υπαλλήλους των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Εθνικού Τυπογραφείου, του γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο Εσωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του πρώην ΕΤΑΑ, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των δήμων, καθώς και στους εφόρους αντιπροσώπων δικαστικής αρχής, τους αντιπροσώπους δικαστικής αρχής και στους γραμματείς και διερμηνείς των εφορευτικών επιτροπών, που αποδεδειγμένα απασχολούνται για την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, καθώς και κάθε άλλης εκδήλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, τη συγκέντρωση, μετάδοση και έκδοση των σχετικών αποτελεσμάτων, χορηγείται ειδική εκλογική αποζημίωση, που δεν υπόκειται στις νόμιμες κρατήσεις και σε φορολογία εισοδήματος, το ύψος και ο τρόπος καταβολής της οποίας, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο αριθμός των ανωτέρω λειτουργών και υπαλλήλων που απασχολούνται κάθε φορά.

Η συνολική κάθε φορά δαπάνη, με εξαίρεση τους υπαλλήλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των εξήντα δύο εκατομμυρίων (62.000.000) ευρώ και η συνολική δαπάνη για τους υπαλλήλους των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000) ευρώ.»

Τι αποζημίωση είχε δοθεί στις εκλογές του 2019

Ενδεικτικά, στις βουλευτικές εκλογές του 2019 οι δικαστικοί υπάλληλοι έλαβαν αποζημίωση 900 ευρώ για όλο το διάστημα παροχής της έκτακτης εκλογικής εργασίας.

Οι υπάλληλοι του υπ. Προστασίας του Πολίτη (αστυνομικοί, πυροσβέστες, συνοριοφύλακες, ειδικοί φρουροί, κ.λπ) έλαβαν εκλογική αποζημίωση ύψους 150 ευρώ. Το ίδιο ποσό ίσχυσε και για τους Λιμενικούς.

Προσωπικό που υπάγεται στο υπ. Δικαιοσύνης είχε λάβει εκλογική αποζημίωση από 170 έως 340 ευρώ. Τέλος, υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης είχαν λάβει ειδική εκλογική αποζημίωση ύψους 600 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">