Όλες οι δημοσκοπήσεις και οι τάσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και μάλλον θα κερδίσει και την αυτοδυναμία.
Μπορούμε να έχουμε μια Βουλή με πέντε ή και με οκτώ κόμματα, ο λόγος είναι ότι τρία κόμματα βρίσκονται λίγο πιο πάνω από το 3% και πολλά μπορούν να αλλάξουν, ενώ μετά και τη δημόσια στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη προς το κόμμα «Σπαρτιάτες» μπορεί να δούμε ένα ακόμη κόμμα να αποκτά δυναμική εισόδου στη Βουλή.
Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η Πλεύση Ελευθερίας λογικά θα μπει στη Βουλή, παρά τα εσωτερικά προβλήματα που δημιούργησαν οι πολλές φυγές από το κόμμα της Ζ.Κωνσταντοπούλου (με ευθύνη της ίδιας βέβαια), διότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το ΣΥΡΙΖΑ και διότι δεν υπάρχει η τόσο μεγάλη διάσπαση ψηφοφόρων που υπάρχει στην Δεξιά.
Αντιθέτως στη Δεξιά τα πράγματα είναι πιο περίεργα, καθώς μπορεί ακόμη να μην φαίνεται στις δημοσκοπήσεις το κόμμα «Σπαρτιάτες», το οποίο υποστηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ωστόσο υπάρχουν βασικές ενδείξεις ότι μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και την είσοδό του στην Βουλή.
Ο Η. Κασιδιάρης αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για πρώην ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής αλλά και του κόμματος «Έλληνες» που αποκλείστηκε από τον Άρειο Πάγο.
Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα αυτά θα κόψουν μέχρι και 0,5 (ίσως και παραπάνω) από άλλα παλαιότερα δεξιά κόμματα όπως για παράδειγμα η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου.
Επίσης, οι «Σπαρτιάτες» μπορεί να πάρουν αποσπάσουν αρκετούς ψήφους από το «Νίκη» αφού κάποιοι που το ψήφισαν και ήταν ψηφοφόροι του κόμματος Έλληνες θα ψηφίσουν τώρα τους «Σπαρτιάτες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί στη δεύτερη θέση, όμως, θα έχει πεσμένα ποσοστά καθώς η υπόθεση της Ροδόπης και η στήριξη προς τους μουσουλμάνους υποψήφιους βουλευτές που μιλάνε για «τουρκική μειονότητα» θα κοστίσει, αφού και κομματικά στελέχη της Ροδόπης ήδη έχουν αποδοκιμάσει την Κουμουνδούρου για την πρακτική της και ουσιαστικά ή θα απέχουν ή θα στηρίξουν άλλες υποψηφιότητες.
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στις δεύτερες εκλογές θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τα ποσοστά που πήρε.
Με λίγα λόγια έχουμε ένα ιδιότυπο πολιτικό σκηνικό το οποίο δεν βλέπαμε στην Ελλάδα από το 1977, όταν το πρώτο κόμμα κυριαρχούσε και στους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους γινόντουσαν τεκτονικές αλλαγές από τις οποίες βέβαια προέκυψε εν συνεχεία η περίοδος παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ.