Η Ρωσία δημοσίευσε την λίστα των χωρών που έχουν «καταστροφικές συμπεριφορές αντίθετες με τις ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες», ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν.
Στην ουσία είναι μία επικαιροποίηση των «μη φιλικών» προς τη Ρωσία χωρών, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την συνεχή αποστολή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία (και ποιος ξέρει τι άλλο προσφέρεται παρασκηνιακά) από τα κράτη αυτά και την επιβολή αμοιβαίων κυρώσεων
Μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο περιλαμβάνονται οι χώρες της ΕΕ πλην Ουγγαρίας και Σλοβακίας, καθώς και του ΝΑΤΟ, πλην Τουρκίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σλοβακία βγήκε από την λίστα των εχθρικών χωρών όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος πάνω απ’ όλα ασκεί πολιτική που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.
Στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν είναι αρεστοί οι ηγέτες που πάνω απ’ όλα τοποθετούν τα συμφέροντα των λαών τους και αυτό ο Ρόμπερτ Φίτσο παραλίγο να το πληρώσει με την ίδια του τη ζωή κατά την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ υπήρξαν δύο απόπειρες δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και αυτός είναι ένας πολιτικός που τοποθετεί τα συμφέροντα της χώρας του πάνω από οτιδήποτε και ακολουθεί εθνική πολιτική.
Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει συνολικά 47 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Μ.Βρετανία και όλες οι χώρες του λεγόμενου «δυτικού συνασπισμού», δηλαδή η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Κορέα, αλλά και η Ταϊβάν.
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS που επικαλείται πηγές, η λίστα ήρθε ως συνέχεια διατάγματος του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα παρέχει στο εξής ανθρωπιστική υποστήριξη, αλλά και διευκολύνσεις για τη μετακίνηση και εγκατάστασή τους στη Ρωσία σε πολίτες των χωρών αυτών, οι οποίοι «συμμερίζονται τις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες».
Με λίγα λόγια προσφέρει ένα είδος ιδιότυπου «ασύλου» σε όσους πολίτες της Δύσης δεν αντέχουν πλέον τον ηθικό και πνευματικό ξεπεσμό των κοινωνιών τους.
Το διάταγμα του Ρώσου προέδρου προβλέπει μια απλοποιημένη διαδικασία για όσους «δεν αποδέχονται τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες συμπεριφορές στις χώρες τους, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αξίες», προκειμένου να μετεγκαθίστανται στη Ρωσία.
Σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές ο αριθμός των δυτικών πολιτών, που αξιοποιούν αυτή τη διαδικασία είναι «ήδη αρκετές δεκάδες».
Η πρόσκληση των Ρώσων απευθύνεται σε Δυτικούς πολίτες που θέλουν την επιστροφή του χριστιανικού ιδεώδους και του χριστιανικού πολιτισμού και κυρίως στους πολίτες ορθοδόξων χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι απογοητευμένοι με την ηθελημένη καθίζηση της Ορθοδοξίας στις χώρες τους.