Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος έκανε άμεση επίθεση προς τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη αφού σε συζήτηση για την αλλαγή του εκτελεστικού νόμου σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος αναφορικά με τη δίωξη μελών της κυβέρνησης, είπε πως «η κυβέρνηση δεν θέλει να τον προσαρμόσει αυτή την περίοδο λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών».
Όπως είπε συγκεκριμένα, «η ΝΔ δεν έχει προσαρμόσει εδώ και τρία χρόνια τον εκτελεστικό νόμο. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Υγείας με το ΠΑΣΟΚ τόνισε με νόημα πως… καταλαβαίνει γιατί η κυβέρνηση θέλει να «περάσει αυτήν την περίοδο με αυτόν τον τρόπο».
«Κακώς δεν έχει έρθει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών στη Βουλή εδώ και τρία χρόνια για να προσαρμοστεί με τη συνταγματική αναθεώρηση» σχολίασε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία ο Αν. Λοβέρδος, ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει: «Καταλαβαίνω ότι θέλετε να περάσετε αυτήν την περίοδο με αυτόν τον τρόπο, αλλά είναι λάθος! Πρέπει να έρθει στη Βουλή και να έρθει σε αυτήν την περίοδο για να προσαρμοστούν οι προθεσμίες στα συνταγματικώς δεδομένα».
Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να θεσπίσει ασυλία για τα τραπεζικά στελέχη λόγω του σκανδάλου Novartis, τα μέλη της επιτροπής των ειδικών κατά του κορωνοϊού και για τα μέλη του Δ.Σ. του ταμείο επικουρικής – κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης, παρέπεμψε επιδεικτικά την προσαρμογή του εφαρμοστικού νόμου για την ευθύνη των υπουργών με τις σχετικές συνταγματικές επιταγές.
Παράλληλα, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρότεινε στον συγκεκριμένο νόμο να προβλέπεται κατά προτεραιότητα εισαγγελική διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν μέλη της κυβέρνησης, ενώ εισηγήθηκε να μετατραπούν σε κακουργήματα η συκοφαντική δυσφήμηση κατά των αναφερόμενων υπουργών και το «μπούλινγκ» ενάντια σε εισαγγελικούς λειτουργούς.
Βέβαια, με ενδιαφέρον αναμένεται η τεκμηρίωση της τελευταίας του πρότασης, καθώς ο ίδιος είχε καταθέσει μήνυση -όπως και οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος- κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2020, ο κ. Λοβέρδος είχε καταθέσει και δεύτερη μήνυση εναντίον της Ελένης Τουλουπάκη.
«Πυρά» και κατά Δένδια
Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο πρώην υπουργός επικεντρώθηκε στην προσωπική του Οδύσσεια -όπως ο ίδιος την αποκάλεσε- με φόντο την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο Novartis, υπογραμμίζοντας πως «ήρθε η ώρα να κλείσουν κάποιοι ανοιχτοί πολιτικοί λογαριασμοί». «Τώρα υπάρχει αποτέλεσμα: 10-0» είπε για να καταδείξει πως κανένα από τα 10 αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στην πολυσχιδή δικογραφία δεν οδηγήθηκε στο σκαμνί του κατηγορουμένου, θυμίζοντας πως πριν λίγα χρόνια στην Ολομέλεια είχαν στηθεί 10 κάλπες.
Σε σχέση με το πολυσυζητημένο έγγραφο του FBI, το οποίο σημείωνε πως ίδιος είχε δωροδοκηθεί με 20.000 ευρώ από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία αλλά το όνομά του είχε αφαιρεθεί μετά τη μετάφραση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΞ, έβαλλε κατά του Νίκου Δένδια, λέγοντας: «Το ΥΠΕΞ ξεκίνησε έρευνα, αλλά το αποτέλεσμα δεν το μάθαμε. Ερευνάται ακόμα και θα ερευνάται επί χρόνια…».
Η στιχομυθία με τη Γεννηματά
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αφηγήθηκε και μία κατ΄ ιδίαν συζήτηση που είχε με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά την περίοδο που ήταν στα σκαριά η άρσης της ασυλίας του. «Με ρώτησε η αείμνηστη: “Θες να αλλάξουμε γραμμή, τι θες να κάνουμε;”» διηγήθηκε και συμπλήρωσε πως της απάντησε αρνητικά γιατί «μόνο έτσι μπορούμε να καταγράψουμε θρίαμβο».