ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πολύ κακό για το... τίποτα! Κυριολεκτικά, όμως...
prodeals.gr

Έρχονται μεγάλες φορολογικές αλλαγές: Εκπτώσεις φόρου για όσους καταθέτουν δηλώσεις και εξοφλούν από τον Μάρτιο!

Καταργούνται οι παρατάσεις!

Έρχονται μεγάλες φορολογικές αλλαγές: Εκπτώσεις φόρου για όσους καταθέτουν δηλώσεις και εξοφλούν από τον Μάρτιο!

Εκπτώσεις που θα κυμαίνονται από 2% έως 4% για φορολογικές δηλώσεις οι οποίες θα κατατίθενται άμεσα και θα εξοφλούνται εφάπαξ, σταθερές ημερομηνίες υποβολής χωρίς παρατάσεις και τσουχτερά πρόστιμα έως 2.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους φορείς που καθυστερούν την έκδοση των στοιχείων με τις βεβαιώσεις αποδοχών ανακοινώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Θεσπίζεται ειδικό αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα, έως το 30% του ονομαστικού μισθού με ανώτερο ποσό τα 300 ευρώ το μήνα ή 3.600 ευρώ το χρόνο μετά την κατακραυγή (το pronews.gr αντέδρασε με σχετικό άρθρο) που είχε προκαλέσει η απόφαση να φορολογούνται στο σύνολό τους ακόμα και τα μικροποσά που δίνονται από τους πελάτες στην εστίαση ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την εξυπηρέτηση τους από το προσωπικό.

Αναλυτικότερα, οι νέες ρυθμίσεις που θα ενσωματωθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή προβλέπουν:

Κλιμακωτή αύξηση της έκπτωσης για γρήγορη και εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος με κριτήριο το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής πριν από την καταληκτική ημερομηνία.

– 4% αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί

– 3% αν η διαδικασία γίνει 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας

– 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής

Ωστόσο, υπάρχει και εναλλακτική κλίμακα:

– 4% αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί μέχρι τέλος Μαΐου και ο φόρος εισοδήματος πληρωθεί εφάπαξ

– 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει Ιούνιο – Ιούλιο

Το ισχύον καθεστώς προβλέπει έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού του φόρου εφόσον εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου οπότε και λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης.

Τα νέα οικονομικά κίνητρα για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, θα τεθούν σε ισχύ από το 2025, έτσι ώστε να αποδυναμωθεί η διαδικασία των 8 δόσεων, οι οποίες φθάνουν μέχρι το Φεβρουάριο του επομένου έτους.

Θα καθιερωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με σταθερές ημερομηνίες έναρξης και λήξης που θα βάλουν οριστικό τέλος στις παρατάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις θα ανοίγει 1η Μαρτίου και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου με αποτέλεσμα οι 6,6 εκατ. φορολογούμενοι να έχουν στην διάθεση τους ένα τετράμηνο για να πατήσουν το «κουμπί» της υποβολής.

Οι ημερομηνίες θα είναι κλειδωμένες.

Πρόστιμα έως 2.500 ευρώ σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που καθυστερούν την έκδοση των απαραίτητων βεβαιώσεων αποδοχών μπλοκάροντας την διαδικασία.

Τη θέσπιση ειδικού αφορολόγητου στα φιλοδωρήματα έως το 30% του ονομαστικού μισθού, πράγμα που σημαίνει ότι ποσά πάνω από αυτό το όριο θα λογίζονται ως πρόσθετη αμοιβή, οπότε θα φορολογούνται και θα υπόκεινται σε ασφαλιστικές κρατήσεις.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μηνιαίο αφορολόγητο μέχρι του ποσού των 300 ευρώ ή 3.600 ευρώ το χρόνο. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για 25.000 μισθωτούς με «μπλοκάκι» με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό της Εφορίας να καθίσταται ελαφρύτερο κατά 400 – 500 ευρώ από το 2025 καθώς το μέτρο θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί ότι συγκεκριμένοι υπόχρεοι δεν είχαν εξαιρεθεί αρχικά από το μνημονιακό χαράτσι όπως οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες προκαλώντας μία σημαντική αδικία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.