Πολύ μεγάλη σύγχυση για τον τρόπο υπολογισμού των τιμών με τα νέα «πολύχρωμα» τιμολόγια αναμένεται να προκληθεί στους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν μαθηματικές γνώσεις υψηλού επιπέδου προκειμένου να αποφασίσουν για το τι είναι καλύτερο για τους ίδιους να επιλέξουν!
Η διαδικασία για τον υπολογισμό της τελικής χρέωσης στο ρεύμα είναι εξαιρετικά σύνθετη και είναι απορίας άξιο πως η κυβέρνηση θέλει να πιστεύει ότι θα «περπατήσει» αυτό το μέτρο.
Κακά τα ψέματα, η ΕΕ έχει ζητήσει την κατάργηση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να δώσει την εικόνα τους πολίτες, ότι κάτι προσπαθεί να κάνει για να πληρώσουν λιγότερα.
Ακόμα και οι προμηθευτές ζήτησαν πριν από λίγες ημέρες διευκρινίσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων.
Όλα αυτά έχουν φέρει σύγχυση για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.
Δεν υπάρχει καταναλωτής στην Ελλάδα που να γνωρίζει αυτή τη στιγμή με πραγματικά δεδομένα πιο «χρώμα» τιμολογίου τον συμφέρει.
Οι καταναλωτές καλούνται από την 1η Ιανουαρίου να επιλέξουν τιμολόγιο ρεύματος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, διαμορφώνονται τέσσερις κατηγορίες.
Τα σταθερά τιμολόγια που επισημαίνονται με μπλε χρώμα, τα κυμαινόμενα με κίτρινο χρώμα, τα δυναμικά (για όσους έχουν έξυπνο μετρητή κατανάλωσης) με πορτοκαλί και το ειδικό με πράσινο χρώμα. Ειδικότερα:
Μπλε: Πρόκειται για σταθερά τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης. Ουσιαστικά θα είναι μια συμφωνία μεταξύ καταναλωτή και παρόχου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με σταθερή τιμή, ανεξαρτήτως της τιμής που θα έχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Κίτρινα: Πρόκειται για κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτά διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και ii. με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων.
Πορτοκαλί: Τα λεγόμενα δυναμικά τιμολόγια. Αφορούν τη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας-, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.
Πράσινο: Πρόκειται για τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης, διαφορετική ανά μήνα. Ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μήνα την τιμή που θα πληρώνουν.
Η τιμή θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, από όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να δει με ποια τιμή θα τιμολογηθεί ανά μήνα. Κάθε μήνα θα δημοσιεύεται διαφορετική τιμή ανάλογα με τη διακύμανση της χρηματιστηριακής αγοράς.
Όσοι καταναλωτές δεν έχουν σύμβαση προμήθειας και όσοι δεν διατηρούν συμβόλαια σταθερής χρέωσης θα μεταπέσουν αυτόματα στο νέο πράσινο τιμολόγιο, που θα είναι ενιαίο για όλους τους παρόχους, εφόσον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δεν δηλώσουν την πρόθεσή τους να πάνε σε κάποιο άλλο πρόγραμμα.
Εκτιμάται ότι στο πράσινο τιμολόγιο θα μεταφερθεί άνω του 70% των πελατών.
Το ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις.
Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των παρόχων και ενημέρωσης, με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να αναλύουν όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους της μεθοδολογίας του πράσινου τιμολογίου που θα ισχύει για κάθε κατηγορία πελατών, ήτοι τη Βασική Τιμή Προμήθειας, την Πάγια Χρέωση Προμήθειας, τυχόν εκπτώσεις και τις τιμές των συντελεστών του Μηχανισμού Διακύμανσης.
Η σχετική… απλή εξίσωση, κατά την οποία θα προκύπτει ο ορισμός μηχανισμού διακύμανσης, είναι η εξής:
Μ: Ο μήνας κατανάλωσης. Αντιστοίχως ως «Μ-1» νοείται ο προηγούμενος μήνας του μήνα κατανάλωσης. α: Συντελεστής προσαύξησης. Το ύψος του συντελεστή α επιλέγεται ελεύθερα από τον προμηθευτή.
ΤΕΑ Μ-1: O μέσος όρος των ημερήσιων Τιμών Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας του προηγούμενου μήνα του μήνα κατανάλωσης «Μ», όπως αυτός δημοσιεύεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
β: Ο συντελεστής β προκύπτει ως το γινόμενο του σταθερού συντελεστή α με τη διαφορά της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς του προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-1) μειωμένη κατά την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς του προ προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-2). Ο συντελεστής β λαμβάνει μηδενική τιμή για τον πρώτο μήνα εφαρμογής, ήτοι τον Ιανουάριο 2024.
[β=α*(ΤΕΑ Μ-1 – ΤΕΑ Μ-2)]Lu και Ll: Τα όρια της περιοχής ασφαλείας, εντός της οποίας δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης και άρα η Χρέωση Προμήθειας, διαμορφώνεται βάσει της Βασικής Τιμής Προμήθειας.
Ο προμηθευτής ορίζει περιοχή μη ενεργοποίησης του μηχανισμού διακύμανσης επιλέγοντας άνω όριο (Lu) και κάτω όριο (Ll). Ο μηχανισμός διακύμανσης ενεργοποιείται όταν η ΤΕΑΜ-1 είναι μικρότερη του κάτω ορίου ή μεγαλύτερη του άνω ορίου.
Τα άνω (Lu) και κάτω (Ll) όρια επιλέγονται ελεύθερα από τον προμηθευτή.
Ουσιαστικά, ο Μηχανισμός Διακύμανσης περιλαμβάνει τέσσερις συντελεστές. Το «κάτω» και το «άνω όριο» της μέσης χονδρεμπορικής τιμής του προηγούμενου μήνα, που όταν αυτή τα υπερβαίνει, τότε ο μηχανισμός ενεργοποιείται αυτόματα.
Επίσης, έναν πολλαπλασιαστή προσαύξησης και ένα σύστημα διόρθωσης, ώστε τον επόμενο μήνα να διορθώνεται το όποιο λάθος έκανε ο προμηθευτής ως προς τις τιμές που ανακοίνωσε τον προηγούμενο.
Πολύ απλός ο τρόπος… υπολογισμού της τελικές χρέωσης.