Η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγή του εκλογικού νόμου με δραστική μείωση του ορίου αυτοδυναμίας και ταυτόχρονη αύξηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή!
Προσανατολίζεται επίσης προς την κατάργηση της άμεσης εκλογής ευρωβουλευτών στις ευρωεκλογές από τους ψηφοφόρους και να επαναφέρει την μόνιμη λίστα για να αποφευχθούν τα «φάλτσα» τύπου Σπυράκη, Καϊλή, Γεωργούλη, κ.λ.π.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς η άμεση εκλογή των ευρωβουλευτών έφερε στις Βρυξέλλες ακατάλληλα άτομα για να εκπροσωπήσουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, όπως ηθοποιούς, αθλητές, παρουσιαστές, κ.λ.π.
Σε ό,τι αφορά την μείωση του ορίου αυτοδυναμίας, αυτό στην κυβέρνηση θέλουν να το κάνουν γιατί συνειδητοποίησαν πως η τωρινή αυτοδυναμία τους με την Βουλή 8 κομμάτων όπως προέκυψε από τις εκλογές, προήλθε από την ευτυχή για την ΝΔ συγκυρία, να περάσει το ποσοστό του 40% κατά μισή μονάδα!
Με λίγα λόγια έστω και για ελάχιστο να μην ξεπερνούσε αυτό το ποσοστό η Νέα Δημοκρατία δεν θα ήταν σήμερα αυτοδύναμη. Το ότι ξεπέρασε το 40% της έδωσε το δικαίωμα να έχει το μπόνους των 50 εδρών.
Το νέο όριο αυτοδυναμίας που σκέφτονται είναι στο… 35% για να είναι σίγουροι για το μέλλον.
Για τώρα, η Νέα Δημοκρατία δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι πάρα πολύ πίσω σε σχέση με αυτήν, στα εκλογικά ποσοστά, που σημαίνει ότι και η επόμενη τετραετία είναι περίπου εξασφαλισμένη (εκτός απίστευτων απροόπτων), αλλά στις μεθεπόμενες εκλογές αυτό θα είναι κάτι που μάλλον δεν θα ισχύει πλέον και θέλουν να έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος από τώρα ώστε να είναι ενεργός τότε.
Θέλουν όμως να αυξήσουν και το όριο εισόδου στην Βουλή, να το πάνε στο 5% ή αν δεν μπορέσουν να το πάνε τουλάχιστον στο 4%.
Εάν καταφέρουν και ανεβάζουν το όριο εισόδου στο 5%, ακόμα και στο 4%, πολλά από τα κόμματα που εισήλθαν στην Βουλή με βάση τα τωρινά τους εκλογικά ποσοστά δεν θα εισέλθουν ξανά.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θέλουν να ανεβάσουν το όριο εισόδου. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να κόψει τον δρόμο προς τη Βουλή στα δεξιά κόμματα της «Ελληνικής Λύσης», των «Σπαρτιατών» και της «Νίκης», ώστε να αναγκάζει τους ψηφοφόρους των κομμάτων αυτόν είτε να απέχουν από τις εκλογές είτε να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.
Είτε το πρώτο γίνει είτε το δεύτερο γίνει η Νέα Δημοκρατία βγαίνει κερδισμένη καθώς θα αυξήσει τα ποσοστά της. Ταυτόχρονα δεν θα έχει εκ δεξιών αντιπολίτευση.
Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πως σε αυτό θα βρουν πρόθυμους συμμάχους και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του ότι θα ήθελε να μην μπαίνουν στη Βουλή οι «Σπαρτιάτες» το ίδιο θα ήθελε να συμβαίνει και με την «Πλεύση Ελευθερίας».
Μία αύξηση ορίου στο 5% μελλοντικά θα μπορούσε να θέσει εκτός Βουλής ακόμα και το ΚΚΕ.
Η Νέα Δημοκρατία θέλει να αποφύγει κάποιο από τα δεξιά κόμματα να αποκτήσει σχετικό πολιτικό «ρεύμα» και να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά του.
Πάντως, μία άνοδος του ορίου μπορεί να οδηγήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκάει η ΝΔ. Μπορεί να οδηγήσει τα δεξιά κόμματα να ενωθούν μεταξύ τους σεν έναν μεγάλο συνασπισμό και να πιάσουν ένα ποσοστό της τάξης του 15%.
Μάλιστα το «Κόμμα Πειρατών Ελλάδας», εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το ενδεχόμενο αυτό με το οποίο τρολάρει την κυβέρνηση και όσους θέλουν να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μέτρο προς αποκλεισμό των μικρών κομμάτων από τη Βουλή.
«Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας προτείνει το όριο για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή να είναι 40%!
Δεν είναι καθόλου εξευτελιστικό, αλλά αντίθετα είναι το μόνο αληθινό και δημοκρατικό μέτρο αλλά δεν συμφέρει τους πιο πολλούς!
Όμως, όχι άλλο πια κύριοι! Ως εδώ! Μόνο με 40% στη Βουλή! Και όποιος το πιάνει!Και αν δεν το πιάνει ουδείς, τότε η Βουλή να μετατρέπεται από αιρετή σε κληρωτή!
Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, προτείνουμε ένα σύστημα όπου η αντιπροσώπευση θα γίνεται αναλογικά με την πραγματικότητα που επικρατεί στην κοινωνία μας, ανά φύλο, ηλικιακή κατηγορία και επαγγελματικό τομέα!
Τελικά, θα πρέπει να θεωρούμε ότι οι εκλογές πρακτικά δεν σχετίζονται με τη δημοκρατία!».