ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Σέριφος: Η απόδειξη ότι είμαστε στην χώρα που καίγονται ακόμα και τα βράχια...

Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος: Οι δύο του Predator κλήθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αλλά θα μιλήσουν με… υπόμνημα!

Το pronews.gr ένα από τα μεγάλα θύματα του σκανδάλου των υποκλοπών του Predator

Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος: Οι δύο του Predator κλήθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αλλά θα μιλήσουν με… υπόμνημα!

Οι αντιπρόσωποι του ισραηλινού λογισμικού υποκλοπών Predator, Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος, κλήθηκαν από την Εισαγγελία Αθηνών  να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών και ο Ισραηλινός ιδιοκτήτης του συστήματος παρακολούθησης, T.Dilian, πιθανότατα θα κληθεί και αυτός.

Και οι δύο καλούνται ως «ύποπτοι» από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, ο οποίο διενεργεί την έρευνα.

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος είχε αναλάβει εκτός των άλλων την εγκατάσταση του νέου συστήματος επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ και την συντήρηση του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ.

Η εμπλοκή τους στην χρήση του παράνομου λογισμικού Predator έχει προκύψει από σειρά καταθέσεων, από συσχετισμούς εταιρικών σχημάτων, από τις επαφές με Ισραηλινούς και Έλληνες ιδιώτες που σχετίζονται με το εν λόγω λογισμικό.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι δύο αντιπρόσωποι, Γ.Λαβράνος και Φ.Μπίτζιος, θα καταθέσουν με υπόμνημα και όχι με φυσική παρουσία, σε μία απολύτως ελεγχόμενη διαδικασία.

Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μία τέτοια έρευνα, ειδικά όταν έχουν περάσει δύο χρόνια και πολλά στοιχεία έχουν καταστραφεί;

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι αντιπρόσωποι του λογισμικού υποκλοπών Predator, Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος όπως και ο Ισραηλινός ιδιοκτήτης του T.Dilian είχαν αρνηθεί να καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όταν είχαν κληθεί.

Και κανείς δεν τους ενόχλησε!

Ακόμα κι αν τους ασκηθεί ποινική δίωξη απλώς θα «εξαφανιστούν» από την Ελλάδα.

Επιπλέον, υπό έρευνα έχουν τεθεί τα ηλεκτρονικά ίχνη του Predator για την υφαρπαγή δεδομένων κινητών από τουλάχιστον 95 άτομα, μέσω χρήσης πλαστών ιστοσελίδων, που χρησιμοποιούσαν ονόματα υπαρκτών ΜΜΕ, όπως pronews.gr.com ή το pro-news.gr.

Κατά άλλες πηγές θύματα των παρακολουθήσεων είχαν πέσει πάνω από 500 άτομα, πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, κ.ο.κ.

Το pronews.gr ήταν ένα από τα μεγάλα θύματα του σκανδάλου των υποκλοπών του Predator.

Η έρευνα της Εισαγγελίας είχε αποκαλύψει την ταυτοποίηση των ανθρώπων-στόχων, ανάλογα με την πλαστή ιστοσελίδα που χρησιμοποιήθηκε από τους χρήστες του Predator για να τους παγιδεύσουν.

Ξεχωρίζει η παγίδευση του διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, κομβικής πηγής σε πολιτικές, επιχειρηματικές, διπλωματικές, εξοπλιστικές κλπ. υποθέσεις, μέσω της χρήσης του domain, pronews.gr.com, το οποίο είχε δημιουργηθεί για να παγιδεύουν αυτούς που θα άνοιγαν τον σχετικό σύνδεσμο.

Συγκεκριμένα το μήνυμα που είχε λάβει για να το ανοίξει και να εγκατασταθεί αυτόματα το σύστημα υποκλοπής ήταν: «Αλέξη νομίζω ότι αυτό το θέμα μπορεί να έχει μια θέση στην εφημερίδα σου!».

Kαι η διεύθυνση που είχε μέσα στο link της παγίδευσης ήταν η εξής: https://pronews.gr[.]com/Zvkxyu, το οποίο είχε δημιουργηθεί από τους χρήστες του Predator προκειμένου να οδηγήσουν τον αποδέκτη του μηνύματος να το ανοίξει και να εγκατασταθεί έτσι το παράνομο λογισμικό μέσα στην κινητή του συσκευή!

Την είχε πραγματικά συμβεί: Είχε δημιουργηθεί από την ΕΥΠ σε συνεργασία με μία ομάδα Ισραηλινών στην Τσεχία η πλαστή ιστοσελίδα pronews.gr.com, την οποία χρησιμοποιούσαν για να «φυτεύουν» το Predator (μαζί με αρκετές άλλες ιστοσελίδες).

Αυτό έγινε σε συνέχεια μιας άλλης πλαστής σελίδας που έχει πλαστογραφήσει το κανονικό pronews.gr (λογότυπο, ειδήσεις κλπ) με το »πονηρό» domain pro-news.gr, (μία “-“ στη μέση του τίτλου για να ξεγελούν τους ανύποπτους αναγνώστες) η οποία εμφανιζόταν ως… γνήσιο pronews.gr και αποσπά ηλεκτρονικές διευθύνσεις (RSS) από χιλιάδες αναγνώστες.

Εκτός από τον Α.Παπαχελά και άλλος ένας εκδότης και ένας μεγάλος επιχειρηματίας-εφοπλιστής παγιδεύτηκε με το ίδιο πλαστό domain.

Επίσης είχε παγιδευτεί για δύο εβδομάδες τουλάχιστον, το κινητό τηλέφωνο του εκδότη του DNM Group, Tάσου Γκουριώτη, τον Οκτώβριο του 2022.

Η παγίδευση εντοπίστηκε σε έλεγχο ασφαλείας μετά από διαπιστωμένη διαρροή στοιχείων που περιέχονταν στα αρχεία του κινητού!

Ο εκδότης, προχώρησε σε μήνυση και είχε επιλέξει να μην δημοσιοποιήσει την υπόθεση, προκειμένου, όπως τον είχαν διαβεβαιώσει οι διωκτικές αρχές: «Να διευκολυνθεί η έρευνα και η σύλληψη των υπαιτίων».

Φυσικά, έκτοτε ουδέποτε έγινε προς την κατεύθυνση εντοπισμού και ανακάλυψης των ενόχων.

Που σημαίνει ότι η υπόθεση του έχει μπει στο «χρονοντούλαπο» όπως και όλη η υπόθεση του σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η λίστα των υπόπτων δεν κλείνει εδώ και το αμέσως επόμενο διάστημα ο Α.Ζήσης αναμένεται να στείλει και νέες κλήσεις σε άλλα πρόσωπα με εμπλοκή στην υπόθεση, για ανωμοτί καταθέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Γ.Αδειλίνη (εισαγγελέας Αρείου Πάγου) θα εκδώσει τελική κρίση για την άσκηση ποινικής δίωξης ή μη και σε βάρος ποιων προσώπων  μετά την πρόταση του κυρίου Ζήση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.