Στις υποχωρήσεις που φέρεται να έχει δεχθεί η κυβέρνηση αναφορικά με την Κύπρο στάθηκε ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Αϋφαντής, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
«Οι τουρκικές επιδιώξεις γίνονται εντός ΝΑΤΟ πρακτική με προτροπή των ΗΠΑ και δεν αντιδράμε», είπε ο Γ.Αϋφαντής.
Ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Αϋφαντής μίλησε στον 98.4 για υποκριτική επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Κύπρο, από τη στιγμή που σε επίπεδο διπλωματικό και ΥΠΕΞ «έχουμε αποδεχθεί, μη εκφράζοντας διαφωνία, την πρόταση του ΝΑΤΟ στα επιχειρησιακά του σχέδια ότι η Κύπρος από χώρα μετατρέπεται σε χώρο με αναφορά σε συντεταγμένες και όχι σε κρατική οντότητα, και τα Στενά, ονομασία από διεθνείς συνθήκες, να αποκαλούνται με διπλό τρόπο και τουρκικά για όποια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ το επιθυμεί».
Έτσι η μόνη πλέον παρέμβαση που μπορεί να γίνει είναι σε επίπεδο Έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους, όπου πρέπει να εκφράσει τη διαφωνία του σε έναν τέτοιο επιχειρησιακό σχεδιασμό, ανεξάρτητα αν αυτό σημαίνει πως θα ξοδέψει πολιτικό κεφάλαιο σε ένα θέμα που δεν θα έπρεπε καν να συζητιέται. Κατά τον κ. Γιώργο Αϋφαντή, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ουσιαστικά στην Κύπρο πήγε για να τους ανακοινώσει την αποδοχή τετελεσμένων στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
Ο Γιώργος Αϋφαντής αποκάλυψε ότι ακόμη χειρότερα στο παρελθόν έχει καταγραφεί στα αρχεία του ΝΑΤΟ, ελληνική πρόταση τα Στενά να μην αποκαλούνται καν έτσι αλλά ως σημεία ελέγχου συμφόρησης , “congestion checkpoints”, γεγονός που η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορεί μελλοντικά να επικαλεστούν και για τους διαύλους στο Αιγαίο για μη επέκταση των χωρικών μας υδάτων , ως επιχείρημα.
Η μετατροπή της Κύπρου σε συντεταγμένες στα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για περιοχές της Ελλάδας, όπως η Λήμνος και για αυτό πλέον η αντίδραση είναι μόνο στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού.
Η μετατροπή της Κύπρου σε συντεταγμένες στα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για περιοχές της Ελλάδας, όπως η Λήμνος και για αυτό πλέον η αντίδραση είναι μόνο στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μάλιστα, ο κ. Αϋφαντής τόνισε ότι δήλωση Γεραπετρίτη στη Λευκωσία πως «τώρα υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού»… «συνιστά στη ουσία προτροπή στη Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχθεί ένα σχέδιο αγγλικής εμπνεύσεως υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, “παραλλαγή Ανάν”, διαφορετικά η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να “νίψει τα χέρια της».
Όπως τονίζει ο κ. Αϋφαντής, η Ελλάδα κακώς βιάζεται για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν (με υπόδειξη των ΗΠΑ), την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος δεν κάνει βήμα πίσω στις αναθεωρητικές του βλέψεις.
Να θυμίσουμε ότι και η πρόεδρος της «Φωνής Λογικής» Αφροδίτη Λατινοπούλου προχώρησε σε μία ακριβέστατη επισήμανση με βάση την οποία στην πρόσφατη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα ζήτησε αναθεώρηση την Συνθήκης του Μοντρέ και οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν την ουσία των τουρκικών προτάσεων!
Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι ζήτησαν τα Δαρδανέλια να ονομάζονται «Τσανάκαλε» και τα Στενά να αποκαλούνται «Τούρκικα Στενά», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποκτήσουν ιδιοκτησιακό καθεστώς επί των Στενών.
Συνέχεια ζήτησαν να απαλειφθεί το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας από περιοχές δράσεις του ΝΑΤΟ και στην θέση της να αναφέρονται απλώς συντεταγμένες, δηλαδή ένα νόμιμο κράτος να μετατραπεί σε σύνολο γεωγραφικών «στιγμάτων».
Αυτό που προκάλεσε όμως αλγεινή εντύπωση δεν ήταν τόσο οι απαιτήσεις των Τούρκων όσο το ότι οι Αμερικανοί δέχτηκαν ως συμβιβασμό με τον Ερντογάν να αποκαλεί η κάθε χώρα όπως θέλει τα Στενά (άρα η Τουρκία θα τα αναφέρει Τουρκικά Στενά και πιθανότατα και μερικές άλλες χώρες που επηρεάζει) και στις περιοχές δράσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο να αναφέρονται με συντεταγμένες και όχι ως περιοχές ανήκουσες σε κάποια συγκεκριμένη χώρα!
Με λίγα λόγια αυτό που ζήτησαν οι Τούρκοι από τους Αμερικανούς και τελικά το πέτυχαν, είναι η Κύπρος να μην αναφέρεται ως νόμιμο ανεξάρτητο κράτος, δηλαδή όχι ως χώρα αλλά ως «χώρος».
Έτσι λοιπόν, η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε και στις δύο περιπτώσεις. Μάλιστα, στην δεύτερη περίπτωση κέρδισε κάτι και ενάντια στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα καθώς στην Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνεται και η Κρήτη και το Καστελόριζο.
Από τώρα και στο εξής λοιπόν δεν θα αναφέρονται ως περιοχές της ελληνικής επικράτειας αλλά θα απεικονίζονται ως γεωγραφικές συντεταγμένες! Δηλαδή, περιοχές της Ελλάδας δεν θα αναφέρονται ως μέρος της χώρας αλλά ως «χώροι» γενικώς και «αορίστως».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.