Mε αφορμή την μέχρι τώρα αναιμική διαχείριση-εκμετάλλευση του περιβόητου και πολυδιαφημισμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης η «Γαλάζια Συμμαχία» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει από την κυβέρνηση να απαντήσει προς τι η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα διαθέσιμων πόρων σε μία εποχή ύφεσης και με υψηλό πληθωρισμό.
«ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
(Δημοκράτες, Ελεύθερη Πατρίδα,
Έλληνες Ριζοσπάστες,
Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος)
Με αφορμή τον ένα χρόνο από την έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από τη Γαλάζια Συμμαχία εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση:
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2.0»
− Το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη – και εδώ – μακράν κάτω από τον πήχη−
«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που εγκρίθηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο και συγκεντρώνει 31,16 δις ευρώ για μια εξαετία (2021-2026) εκ των οποίων οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι 30,5 δις ευρώ (18,43 δις ευρώ ενισχύσεις και 12,73 δις ευρώ δάνεια), παρουσιάστηκε πέρυσι τέτοιες ημέρες πανηγυρικά από τον κ. Μητσοτάκη ως μια μεγάλη και ιστορική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Ένα χρόνο όμως μετά η αξιοποίηση του Σχεδίου από το «επιτελικό» κράτος του Μαξίμου και την κυβέρνηση των «αρίστων» παρουσιάζει δραματικές καθυστερήσεις τόσο σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού του 2022 όσο και με τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος.
Οι πραγματικές πληρωμές του σχετικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2022 ανέρχονται μόλις στα 412 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιες λογιστικές πληρωμές, που δεν έχουν καμία επίπτωση στην πραγματική οικονομία, φθάνουν στα 793 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή μέσα σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, με την ύφεση και τον πληθωρισμό να καλύπτουν τον εθνικό ορίζοντα, υπάρχουν από το εν λόγω Ταμείο λιμνάζοντα ποσά ύψους 6,31 εκατ. ευρώ που δεν ενεργοποιούνται για δράσεις και προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί.
Ιδιαίτερα ερωτήματα δημιουργεί η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα διαθέσιμων πόρων σε υπουργεία αιχμής, όπως είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (απορροφητικότητα 1,83%), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (απορροφητικότητα 2,57%), το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (απορροφητικότητα 3,13%), το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (απορροφητικότητα 0,14%), ενώ μηδενική είναι η απορροφητικότητα στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπως και σε μια σειρά άλλων υπουργείων.
Επειδή η αξιοποίηση πολύτιμων πόρων για έργα, δράσεις και επενδύσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2026 και θα συμβάλλουν στη μόνιμη, ανθεκτική και δυναμική ανάπτυξη με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αξίζει να είναι ένας εθνικός στόχος, η κυβέρνηση για όσο ακόμα παραμένει στην εξουσία, πρέπει επιτέλους να «ξυπνήσει».
Η εκτέλεση τέτοιων φιλόδοξων προγραμμάτων απαιτεί ταχύτητα και διαφάνεια. Και επειδή ο στόχος αυτός και η επίτευξή του είναι μεγέθη μετρήσιμα, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, παρά τις μεγαλοστομίες της και την απόπειρα χειραγώγησης της αλήθειας για τις πραγματικές πολιτικές και επιχειρησιακές επιδόσεις της, δεν μπορεί να αποκρύψει ότι και στον τομέα αυτό περνά μακράν κάτω από τον πήχη».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.