Με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά για το σημαντικό ζήτημα του σκανδάλου των υποκλοπών η ΠτΔ είχε απλά να πει «το συγκεκριμένο αίτημα, στο οποίο πολύ σωστά αναφερθήκατε, θα εξεταστεί».
Την συνάντηση μάλιστα είχε αιτηθεί η ίδια η Κωνσταντοπούλου τονίζοντας πως «η αίτησή μου προς εσάς δεν ήταν τυπική, ήταν και είναι ουσιαστική, γιατί θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που οι δημοκρατικοί θεσμοί καλούνται να λειτουργήσουν και καλούνται να διαφυλάξουν την Δημοκρατία και την εμπιστοσύνη των πολιτών, ότι η βούλησή τους τιμάται, ότι τα δικαιώματά τους μετράνε και ότι οι εκπρόσωποί τους είναι ακέραιοι, ανεξάρτητοι, αδιάβλητοι».
Ο διάλογος της Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τη συνάντηση. Η αίτησή μου προς εσάς δεν ήταν τυπική, ήταν και είναι ουσιαστική, γιατί θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που οι δημοκρατικοί θεσμοί καλούνται να λειτουργήσουν και καλούνται να διαφυλάξουν την Δημοκρατία και την εμπιστοσύνη των πολιτών, ότι η βούλησή τους τιμάται, ότι τα δικαιώματά τους μετράνε και ότι οι εκπρόσωποί τους είναι ακέραιοι, ανεξάρτητοι, αδιάβλητοι.
Ξέρετε ότι επικοινώνησα με το Γραφείο σας στις αρχές του μήνα, με αφορμή το επεισόδιο συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών. Συγκάλυψης που εμείς αξιολογούμε, και όταν λέω εμείς πιστεύω ότι δεν μιλώ μόνον ως Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, μιλώ και για λογαριασμό των περισσοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, μιλώ πιστεύω και για λογαριασμό των περισσοτέρων πολιτών.
Εμείς πιστεύουμε ότι η συγκάλυψη ενός τέτοιου ηχηρού σκανδάλου που αφορά την ακεραιότητα της λειτουργίας του πολιτεύματος, που αφορά το αν έχουμε παρακολουθούμενο πολιτικό προσωπικό, παρακολουθούμενο και εκβιαζόμενο κυβερνητικό προσωπικό, παρακολουθούμενους δημοσιογράφους και άλλους πολίτες, είναι ένα ζήτημα που αφορά την Δημοκρατία και αφορά και εσάς, ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που καλείσθε αυτή τη στιγμή να αναλάβετε θεσμικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες επιθυμώ με κάθε τρόπο και να σας παροτρύνω και να σας παρακινήσω.
Η Βουλή, δυστυχώς, δεν πραγματοποίησε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ουσιαστική.
Πραγματοποιήθηκε μία διαδικασία γρήγορου κλεισίματος της υπόθεσης και έτσι αυτό το οποίο σήμερα αναδεικνύεται ως ερώτημα είναι αν θα προχωρήσουμε σε μία λειτουργία, η οποία θα ενταφιάσει την προσδοκία των πολιτών να μάθουν την αλήθεια. Γιατί παρακολουθούνταν Υπουργοί, γιατί παρακολουθείτο υποψήφιος πολιτικός αρχηγός, Αρχηγός του Στρατού, δημοσιογράφοι, και άλλοι παράγοντες;
Αυτή ήταν η αφετηρία του αιτήματός μου, γνωρίζω ότι και άλλος πολιτικός αρχηγός, ο κύριος Χαρίτσης, σας έκανε ανάλογο αίτημα και πιστεύω ότι συμμερίζονται το αίτημα για τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με θέμα το σκάνδαλο των υποκλοπών, και όλοι, θα έλεγα, οι αρχηγοί της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, το πιστεύω βαθιά και είναι κάτι που σας καλώ να το ερευνήσετε και εσείς θεσμικά. Είναι στις αρμοδιότητές σας, είναι θα έλεγα μία δημοκρατική και θεσμική ευχέρεια κομβική σε αυτήν την συγκυρία και είναι ζωτικής σημασίας για την Δημοκρατία να το πράξετε. Ανεξαρτήτως του εάν η Κυβέρνηση θα συναινέσει ή αν θα αρνηθεί. Η Κυβέρνηση είναι υπόλογη, επομένως δεν μπορεί να εξαρτάται από την Κυβέρνηση η δική σας πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, κυρία Πρόεδρε, η πεποίθησή μου είναι ότι στην Δημοκρατία η αντιπολίτευση είναι πιο σημαντική πολλές φορές από την Κυβέρνηση και η λειτουργία των θεσμών είναι, επίσης, πιο σημαντική πολλές φορές από την κυβερνητική, νομιζόμενη, σταθερότητα.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ζήτησα τη συνάντησή μας, αλλά και τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, είναι αυτό το τραύμα που βιώσαμε ξανά στην καρδιά του καλοκαιριού. Κατακάηκε και πάλι η Αττική, κατακάηκε όχι μόνο το δάσος, αλλά και ο αστικός ιστός. Είχαμε μια γυναίκα θύμα, ανθρώπινο θύμα, είχαμε αμέτρητα ζώα, πουλιά θύματα, τραυματίες, πληγέντες, πυρόπληκτους ανθρώπους και προσωπικά, έχοντας αναλάβει αμέτρητες πρωτοβουλίες από το έγκλημα στο Μάτι από το 2018 -είμαι και μάρτυρας στην υπόθεση αυτή τις επόμενες ημέρες-, θεωρώ ότι το να συζητηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και να αναληφθούν δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, για την προστασία των ανθρώπων, για την προστασία των ζώων, των έμβιων όντων, για την προστασία και την ασφάλεια όλων μας -σας έχω ακούσει πολλές φορές να αναφέρεστε στην ασφάλεια- η ασφάλεια είναι συνδεδεμένη με το αίσθημα ασφάλειας κάθε ανθρώπου ότι στην πόλη του στην Αττική, στην χώρα του, στην Ελλάδα, δεν θα χρειαστεί να αφήσει την εστία του κυνηγημένος και απροστάτευτος από την φωτιά. Δεν θα χρειαστεί να τον βγάλουν άρον άρον από ένα νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται. Δεν θα χρειαστεί να αγωνιά για τη ζωή τη δική του, των δικών του και των παιδιών του. Κυρία Πρόεδρε, συνεπώς προσβλέπω στην ανταπόκρισή σας, προσβλέπω και στην ενεργοποίησή σας, έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες εξάλλου που έχουν να κάνουν με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, με την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων και με την προστασία της θεσμικής λειτουργίας της Δημοκρατίας.
Τέλος, σας οφείλω και ένα επίσημο έγγραφο αίτημα, έχει να κάνει με το αίτημα που διατύπωσα προφορικά στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία σας, ανήμερα της 50ης επετείου από την αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Είναι το επίσημο αίτημά μου να δώσετε στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που έλαβε χώρα στις 6 Ιουλίου του 2015 υπό τον προκάτοχό σας, τον κύριο Παυλόπουλο. Είναι πρακτικά που δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, μολονότι, πολλά πρακτικά Συμβουλίων πολιτικών αρχηγών έχουν δημοσιοποιηθεί. Είναι πρακτικά τα οποία τηρούνται επίσημα εδώ στην Προεδρία της Δημοκρατίας με την συνδρομή των πρακτικογράφων της Βουλής και αποτελούν ντοκουμέντο του κράτους, που θεωρώ ότι, 9 χρόνια μετά, οι πολίτες έχουν δικαίωμα, και βεβαίως και οι εκπρόσωποι των πολιτών, έχουν δικαίωμα και νομιμοποιούνται να τα γνωρίζουν. Είναι εκείνη η συνεδρίαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που ξεκίνησε την αντιστροφή της δημοκρατικής εντολής, από εκείνη τη συνεδρίαση ξεκίνησε η μετατροπή του 62% του «όχι» σε «ναι», και νομίζω ότι αποτελεί θεσμική υποχρέωση όλων μας να φροντίσουμε τα ντοκουμέντα εκείνης της εποχής να είναι όλα στη διάθεση του ελληνικού λαού, των Ελλήνων πολιτών. Σημειώνω ότι είχατε επιφυλαχθεί να ερευνήσετε τη διαδικασία και επίσης, κάτι πολύ σημαντικό, ότι κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς που παρέστησαν σε αυτήν τη συνάντηση που είχαμε στις 24 Ιουλίου δεν αντέλεξε, ο Πρωθυπουργός ρητά είπε ότι δεν έχει αντίρρηση, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επίσης, και οι περισσότεροι συντριπτικά τάχθηκαν θετικά, ουδείς αντέλεξε. Νομίζω ότι είναι η ώρα, και με δεδομένο ότι είναι στην αρμοδιότητά σας, σας παραδίδω και το επίσημο αίτημά μου.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, χαίρομαι που είστε εδώ για να ακούσω τις απόψεις σας και να συζητήσουμε για τα θέματα στα οποία αναφερθήκατε.
Η ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας είναι ευθύνη όλων μας και βέβαια ο διάλογος και η αναζήτηση συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είναι στη σωστή κατεύθυνση, υπηρετούν το γενικό καλό, το συμφέρον του τόπου. Όσο για το συγκεκριμένο αίτημα, στο οποίο πολύ σωστά αναφερθήκατε, θα εξεταστεί.