(Ανανέωση από αρχικό κείμενο 13:48) Δύο σενάρια υπάρχουν αυτή τη στιγμή για τις εκλογές στην Ελλάδα, είτε θα γίνουν σε περίπου έναν μήνα (λογικά στις 29 Μαΐου) ή το φθινόπωρο.
Προφανώς υπάρχει και το σενάριο για εκλογές στην ώρα τους, όμως κάτι τέτοιο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.
Οι στενοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού και κυρίως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, πιέζουν για εκλογές άμεσα και γι’ αυτό υπάρχει έντονη κινητικότητα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση. Μάλιστα σήμερα ο υπουργός Υγείας έκανε δηλώσεις που μας δείχνουν ότι στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να πουλήσουν το αφήγημα ότι… «τελειώσαμε» με τον Covid-19, ενώ το απόγευμα ο Κ.Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Τα πάντα θα κριθούν μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, καθώς από 6 έως 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και επί της ουσίας εκεί θα φανεί το τι θα γίνει.
Η πεποίθηση που υπάρχει είναι ότι εάν δεν γίνουν εκλογές τώρα η Νέα Δημοκρατία θα πέσει κάτω και από το 20%, αν μάλιστα δεν γίνουν και Σεπτέμβρη, ή εάν υπάρχει καμιά φωτιά το καλοκαίρι… τότε κανείς δεν γνωρίζει πόσο μπορεί να κατρακυλήσει το συγκεκριμένο ποσοστό.
Κάτι που τόνισε και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ελάχιστη σημασία έχει με ποιον θα θέλει να κυβερνήσει ο Κ.Μητσοτάκης, καθώς κανείς δεν θα θέλει να κυβερνήσει μαζί του.
Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται περίπου στο 23%, όπως φάνηκε και στην δημοσκόπηση της Data Consultants και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού «ποντάρουν» στ’ ότι τα κόμματα από τα δεξιά της δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ενισχυθούν.
Ο Κ.Μητσοτάκης θα θέσει ένα δίλημμα στους ψηφοφόρους του: ΝΔ ή να επιστρέψει στην κυβέρνηση η αριστερά;
Κάτι που σίγουρα θα πείσει κάποιους, όμως –όπως σας αναφέραμε ήδη στο pronews.gr– το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που έχουν φύγει από τη Νέα Δημοκρατία ανήκουν στην λεγόμενη λαϊκή δεξιά και άρα δεν τρομάζουν από συγκεκριμένα διλήμματα.
Παράλληλα στο Μαξίμου πιστεύουν ότι τελικά θα υπάρξουν τα κόμματα που θα συγκυβερνήσουν με τη ΝΔ, ώστε να υπάρξει μια κυβέρνηση στη χώρα.
Όμως υπάρχουν κάποιες αλήθειες που σίγουρα τις γνωρίζουν οι στενοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού. Ποιες είναι αυτές; Ότι μόνο το ΚΙΝΑΛ (και αυτό όχι 100%) θα δεχθεί μια κυβέρνηση με τον Κ.Μητσοτάκη πρωθυπουργό και ότι όποτε και εάν γίνουν εκλογές τα ποσοστά… δεν φτάνουν. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα (εκτός αν γίνει μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που αποκλείεται), όποιο κόμμα τελικά και εάν είναι πρώτο και γι’ αυτό και θα χρειαστούν ριζικές αλλαγές.
Κυρίως χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία και αυτό είναι κάτι που εξετάζεται. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν δύο σενάρια στους «γαλάζιους» κύκλους, είτε η δημιουργία μιας «νέας» Νέας Δημοκρατίας, είτε μια Νέα Δημοκρατία χωρίς τον Κ.Μητσοτάκη πρωθυπουργό.
Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι μετά τις εκλογές ο Κ.Μητσοτάκης δεν θα είναι πρωθυπουργός, καθώς είτε θα δημιουργηθεί κάποιος συνασπισμός που θα έχει βάση τον ΣΥΡΙΖΑ, ή κάποια κόμματα θα δεχθούν να συστρατευτούν με τη ΝΔ αρκεί να μην είναι στην ηγεσία ο Κ.Μητσοτάκης και ήδη εντός ΝΔ υπάρχει κινητικότητα ώστε να υπάρξει η αλλαγή της ηγεσίας που θα επιτρέψει στην «γαλάζια» παράταξη να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα.
Τι έχουν υποσχεθεί στον Κ.Μητσοτάκη
Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν αρκετές συζητήσεις για το μέλλον του Κ.Μητσοτάκη, καθώς είναι βέβαιο ότι σύντομα θα «τελειώσει» από πρωθυπουργός.
Αυτό που ακούγεται είναι ότι ο Κ.Μητσοτάκης «ράβεται» για διεθνή οργανισμό, ο ίδιος μάλιστα φέρεται να ορέγεται τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο.
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι δυτικοί ηγέτες έχουν υποσχεθεί θέση στον Κ.Μητσοτάκη, ώστε να συνεχίσει να απασχολεί την πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Ίσως είναι αυτός και ο λόγος που ο ίδιος δεν δείχνει να «καίγεται» για εκλογές άμεσα, παρόλο που οι σύμβουλοι του διαφωνούν κάθετα με αυτό.
Αργά ή γρήγορα όμως οι πιέσεις που τους ασκούνται θα τον αναγκάσουν να προκηρύξει εκλογές, καθώς εάν αυτές καθυστερήσουν η κατάσταση για την «γαλάζια» παράταξη θα είναι μη αναστρέψιμη και αυτό είναι κάτι που πολλά άτομα μέσα στο κόμμα δεν θα το επιτρέψουν.