ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Γιατί πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία… χθες: Το ηλεκτρικό ρεύμα «τσουρούφλισε» και πάλι τους Έλληνες

Το Κίεβο εισάγει μεγάλες ποσότητες ρεύματος από την ΕΕ λόγω των ρωσικών πληγμάτων στις ενεργειακές υποδομές του

Γιατί πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία… χθες: Το ηλεκτρικό ρεύμα «τσουρούφλισε» και πάλι τους Έλληνες

Ένα ηλεκτροσόκ βιώνουν οι Έλληνες πολίτες με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα να αρχίζουν να θυμίζουν το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2022 όταν στην πλειοψηφία των νοικοκυριών οι λογαριασμοί για να εξοφληθούν χρειαζόντουσαν δύο μισθοί!

Τότε πολλοί αναγκάστηκαν να προβούν σε ρυθμίσεις και πλήρωναν επί ένα έτος, τα «σπασμένα» της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς η αιτία για τις αυξήσεις τότε όπως και τώρα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την φαεινή ιδέα να διακόψει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο ως γνωστόν είναι φθηνό και προχώρησε στις αγορές του αμερικανικού  LNG, το οποίο ήταν έως και έξι φορές ακριβότερο!

Φυσικά, αυτό είχε τεράστια επίπτωση στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ακόμα το μεγαλύτερο μέρος του παράγεται από φυσικό αέριο.

Έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέστρεψε στο ρωσικό φυσικό αέριο και μάλιστα η χώρα το 2023 προμηθεύτηκε μεγαλύτερες ποσότητες ακόμα και από την εποχή προ του πολέμου στην Ουκρανία.

Θα πει κάποιος τότε γιατί αυξάνονται οι τιμές φέτος; Διότι τα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές κατέστησαν την χώρα από εξαγωγέα ηλεκτρικού ρεύματος σε εισαγωγέα.

Ο εκπρόσωπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι είπε προ δύο ημερών, ότι η Κομισιόν προσπαθεί να αντιμετωπίσει με διάφορους τρόπους αυτό το ζήτημα.

Ένας από αυτούς, όπως είπε είναι να υποστηριχτεί η Ουκρανία για να αποκαταστήσει το σύστημα ηλεκτροδότησής της, αλλά και να εξάγουμε ενέργεια προς το Κίεβο!

Εξαγωγή ενέργειας όμως σημαίνει πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα για τους Έλληνες πολίτες και γενικότερα για όλους Ευρωπαίους.

Αυτό το παραδέχτηκε ακόμα και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, που οδήγησε σε μεγάλες αποκλίσεις τη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των υπόλοιπων μελών της Ένωσης το καλοκαίρι!

Ζητά από την ΕΕ να αναλάβει δράση για την αύξηση των δυνατοτήτων διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας, δηλαδή την ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ενώ τονίζει τη σημασία της καλύτερης εποπτείας της ευρωπαϊκής αγοράς, την οποία χαρακτηρίζει «μαύρο κουτί» που είναι «ακατανόητο ακόμα και για ειδικούς».

Αφού εν αρχή παρουσίασε ως δικαιολογία για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τους εποχικούς παράγοντες που επηρέασαν την τιμολόγηση στη χονδρική αγορά, όπως ο καύσωνας και η ανομβρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν παραδέχεται ότι πλέον οι τιμές επηρεάζονται από τις εκτεταμένες βλάβες που έχουν προκαλέσει ρωσικά πλήγματα στις υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας.

Γιατί όπως και να το κάνουμε καύσωνες είχαμε και τα προηγούμενα καλοκαίρια.

Ως συνέπεια των πληγμάτων αυτών, το Κίεβο εισάγει μεγάλες ποσότητες ρεύματος από την ΕΕ, ενώ παλαιότερα εξήγαγε ενέργεια.

Πέραν της Ελλάδας, ξαφνικές ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά ενέργειας κατά τους θερινούς μήνες αντιμετώπισαν, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Κροατία, με τους FT μάλιστα να αναφέρουν ότι οι τιμές στη νοτιοανατολική Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν κατά τους θερινούς μήνες.

Για να το πούμε απλά: Η βασική αιτία για την προβληματική οικονομική ζωή των Ελλήνων κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερο λόγο των υπόλοιπων Ευρωπαίων είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ένας πόλεμος τρέλας, από τον οποίο σίγουρα δεν κερδίζουν η Ελλάδα και η ΕΕ.

Ένας πόλεμος ο οποίος πρέπει να τελειώσει… χθες.

Ακόμα και η γερμανική οικονομία καταρρέει ως συνέπεια του πολέμου αυτού αν και θα έπρεπε η γερμανική ελίτ να ήξερε εξαρχής ότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο.

Το Βερολίνο όμως είχε παραμυθιαστεί και από τα αγγλοσαξονικά κράτη, δηλαδή από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, ότι η Ρωσία δεν θα αντέξει και η οικονομία της θα καταστραφεί και θα συνθηκολογούσε από μόνη της το πολύ σε ένα εξάμηνο.

Δεν μπορεί όμως να καταστραφεί μία χώρα με πολύ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του πλανήτη, αχανή έκταση, τεράστια παραγωγή τροφίμων, άφθονη επάρκεια σε πρώτες ύλες και ενέργεια και πολύ μεγάλο επιστημονικό προσωπικό.

Η οικονομία της Ρωσίας στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και όχι στην «εικονική πραγματικότητα» όπως συμβαίνει με τις δυτικές οικονομίες.

Σε περιόδους πολέμου οι οικονομίες που κερδίζουν είναι οι πραγματικές και όχι αυτές που στηρίζονται σε χρηματιστηριακές λειτουργίες.

Όλα αυτά είναι κανόνες της απλής Λογικής της οποίας όπως φάνηκε στερούνταν η κυβέρνηση Σολτς, όπως και η προεδρία Μακρόν στην Γαλλία.

Οι μόνες χώρες που είχαν να κερδίσουν κάτι από μία ήττα της Ρωσίας ήταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Η Γερμανία, η Γαλλία και οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο δεν είχαν κάποιο συμφέρον για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία αλλά αντίθετα έχασαν μεγάλο μέρος της οικονομικής τους ισχύος και κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού προς υποστήριξη του Κιέβου το οποίο πολύ δύσκολα θα αναπληρωθεί.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά:

Οι ρωσόφωνοι πρέπει να πάρουν τις περιοχές που τους αντιστοιχούν και αν οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν θέλουν να γίνει κάτι τέτοιο ας μην είχαν υπογράψει τότε τις συμφωνίες του Μινσκ τις οποίες και παραβίασαν.

Γιατί αν δεν είχαν παραβιαστεί οι υπογραφές αυτές η Ρωσία δεν θα είχε επέμβει ποτέ στην Ουκρανία.

Βέβαια, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Αγκέλα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ, έγιναν με σκοπό την παραπλάνηση της Ρωσίας, τον εφησυχασμό της για να δοθεί χρόνος την Ουκρανία να ετοιμάσει τις αμυντικές γραμμές στο Ντόνμπας που κόστισαν τόσες χιλιάδες ζωές σε Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες.

Το ερώτημα είναι μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Πολύ δύσκολο εάν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου η Καμάλα Χάρις.

Το διευθυντήριο που κρύβεται πίσω από τους Δημοκρατικούς θέλει να ωθήσει τα πράγματα μέχρι τέλους ακόμα κι αν αυτό σημαίνει και το δικό του τέλος…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.