ΚΛΕΙΣΙΜΟ
One we won! First we take Manhattan...
prodeals

Guardian: «Πώς επιχείρησαν να αλλοιώσουν τις νιγηριανές εκλογές οι Ισραηλινοί πράκτορες που βρίσκονται στην Ελλάδα»

Ανησυχία στην αντιπολίτευση για την παρουσία της ομάδας «Team Jorge» στη χώρα λίγο πριν τις εθνικές εκλογές

Guardian: «Πώς επιχείρησαν να αλλοιώσουν τις νιγηριανές εκλογές οι Ισραηλινοί πράκτορες που βρίσκονται στην Ελλάδα»

Νέα στοιχεία για τη δράση της ομάδας Ισραηλινών πρακτόρων της «Team Jorge» και κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στην Ελλάδα,  αποκαλύπτει ο Guardian.

Πρόκειται για την ομάδα που, όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα την Τετάρτη, ενεπλάκη στη χειραγώγηση εκλογικών διαδικασιών σε περισσότερες από 30 χώρες και έχει στείλει τμήμα της και στην Ελλάδα.

Οι αποκαλύψεις του Guardian έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, με την αντιπολίτευση αλλά και μέλη της Ευρωβουλής να ζητούν άμεση εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση, σε μία περίοδο που υπάρχει το σκάνδαλο των υποκλοπών και ενόψει μάλιστα και των βουλευτικών εκλογών του 2023 που έτσι κι αλλιώς θα γίνουν κάποια στιγμή στους επόμενους μήνες.

Η βρετανική εφημερίδα επανέρχεται καταγράφοντας τη σύμπραξη της Team Jorge με την Cambridge Analytica ώστε να προωθήσουν τον «εκλεκτό» υποψήφιό τους στις Προεδρικές Εκλογές στη Νιγηρία το 2015!

Με λίγα λόγια η δουλειά τους είναι να δημιουργούν την ψευδαίσθηση στους λαούς ότι… αυτοί αποφασίζουν για την τύχη τους.

Έναν μήνα πριν στηθούν οι κάλπες για τις Προεδρικές Εκλογές στη Νιγηρία, ο ΤαλΧάναν προετοίμαζε την άφιξή του στη χώρα.

Στις 17 Ιανουαρίου του 2015, ο εν λόγω άνδρας, ο οποίος χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία «Jorge», επικοινώνησε μέσω e-mail με την Cambrigde Analytica, ξεδιπλώνοντας το σχέδιό του για χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας στην αφρικανική χώρα.

Ο «Jorge», ή «J», όπως υπέγραφε στα e-mail του, συνεργαζόταν ξεχωριστά και με την Cambridge Analytica, ωστόσο η ομάδα του λειτουργούσε παράλληλα με στόχο να προωθήσει την επανεκλογή του τότε προέδρου, Γκούντλακ Τζόναθαν.

Τα μηνύματα που διέρρευσαν δείχνουν αποτυχημένο σχέδιο δυσφήμισης του Muhammadu Buhari και επανεκλογής του Goodluck Jonathan το 2015

«Φίλοι, γεια, θα είμαι στο έδαφος αύριο για δυο μέρες… Ποιος είναι o καλύτερος να συναντήσω εκεί[;]», ρώτησε.

«Χαμηλό προφίλ καθώς ήρθαμε με ειδική βίζα και μας παρακολουθούν στενά (που είναι μέρος του σχεδίου μας 🙂 ούτως ή άλλως χρειαζόμαστε καλύτερη κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης, βελτίωση της επικοινωνίας και συντονισμό σχεδίων, θέλουμε να διαχειριστούμε από εσάς μερικά πράγματα που θα μπορούσαμε να εκτελέσουμε εάν τα αστέρια ευθυγραμμιστούν. οπότε, παρακαλώ, σε πολύ περιορισμένη κυκλοφορία, ποιος είναι καλύτερος να συναντήσoυμε, ποια είναι η θέση του/της και στοιχεία επικοινωνίας.»

 Η απάντηση στο email του Hanan που ρωτούσε ποιον να συναντήσει στη Νιγηρία εστάλη από τη Brittany Kaiser, μια νεαρή υπάλληλο της Cambridge Analytica που αργότερα εμφανίστηκε σε περίοπτη θέση στο ντοκιμαντέρ του Netflix The Great Hack, σχετικά με το σκάνδαλο δεδομένων της εταιρείας στο Facebook.

Έγραψε στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Alexander Nix, και αρκετούς άλλους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες που θα συντονίζονταν μεταξύ τους στη μυστική εκστρατεία για την επανεκλογή του Jonathan και τη δυσφήμιση του αντιπάλου του, του τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Muhammadu Buhari . «Εάν είστε στο έδαφος, παρακαλούμε να συναντηθείτε με την ομάδα της SCL [Cambridge Analytica] της Νιγηρίας», είπε στον Hanan.

Η Κάιζερ, η οποία ήταν 26 ετών και είχε έδρα το Λονδίνο, δεν ήταν ο μόνος άνθρωπος στην Cambridge Analytica που συμμετείχε σε ανταλλαγές email με τον Team Jorge για την εκστρατεία στη Νιγηρία.

Η Cambridge Analytica και η ομάδα Jorge εργάζονταν, είπε, «ξεχωριστά αλλά παράλληλα» στη Νιγηρία για τον ίδιο πελάτη. «Έστειλα μερικά email για να φέρω όλους σε επαφή μεταξύ τους και να ξεκαθαρίσω ποιος έκανε τι, καθώς ο χρόνος ήταν λίγος».

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος της Νιγηρίας Τζόναθαν Γκούντλακ γνώριζε είτε την Cambridge Analytica είτε τις αποτυχημένες προσπάθειες του Team Jorge να τον επανεκλέξει.

Όμως τα email αποκαλύπτουν τις κρυφές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν την εκλογική του τύχη και τους τρόπους με τους οποίους δύο ομάδες ειδικευμένες στις σκοτεινές τέχνες της πολιτικής πειθούς συνδέθηκαν μεταξύ τους, με συναντήσεις στο Λονδίνο, το ελβετικό θέρετρο του Νταβός και την πρωτεύουσα της Νιγηρίας. Abuja.

Οι επικοινωνίες φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν σε κρυπτογραφημένους λογαριασμούς Hushmail ή σε ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για ασφαλείς τηλεφωνικές κλήσεις.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι δίνουν την απάντηση σε ένα μυστήριο που έχει διαρκέσει από το 2018, όταν ο Guardian και ο Observer ανέφεραν για πρώτη φορά πώς ένας «ισραηλινός εργολάβος» προμήθευσε στο προσωπικό της Cambridge Analytica που εργαζόταν στις εκλογές στη Νιγηρία με εμπιστευτικό υλικό που προφανώς είχε κλαπεί από την εκστρατεία Buhari.

Η έκθεση στη συνέχεια συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ταυτότητα του ανώνυμου ισραηλινού εργολάβου που κατέρριψε τα εμπιστευτικά δεδομένα του Μπουχάρι παραμένει –μέχρι στιγμής– άγνωστη.

Δύο μήνες αφότου ο Τζόναθαν έχασε τις προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία, η Cambridge Analytica σκεφτόταν ξανά να συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς εταίρους της.

Ο Νιξ, ο επικεφαλής της Cambridge Analytica, έστειλε στον Κάιζερ μια ερώτηση μέσω email. «Ποιο είναι το επώνυμο του Χόρχε (από το Ισραήλ black ops co) παρακαλώ, καθώς και το όνομα της εταιρείας του[;]», ρώτησε. Ο Κάιζερ απάντησε: «Ο Ταλ Χανάν είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Demoman International».

Ο Νιξ δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Guardian, εκτός από το να πει ότι η «υποτιθέμενη κατανόηση της εφημερίδας αμφισβητείται».

Η Κάιζερ είπε στον Guardian ότι η κοινοβουλευτική της μαρτυρία ήταν μια «τρομακτική εμπειρία», προσθέτοντας: «Δεν θυμήθηκα το όνομα της εταιρείας Demoman όταν τη ρώτησαν». Είπε ότι δεν είχε προηγούμενη γνώση των μεθόδων που θα χρησιμοποιούσε η ομάδα Χόρχε στη Νιγηρία.

«Σαφώς, η παρασκευή ενός πολιτικού λουκάνικου δεν είναι όμορφη σε πολλές από τις πτυχές του, και καταλαβαίνω πώς όσοι δεν το έχουν δει και βιώσει από κοντά θα μπορούσαν να δουν αυτό που θεωρούνται συνηθισμένες πολιτικές συμπεριφορές στις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο και μια θέση ηθικής κριτικής», πρόσθεσε ο Κάιζερ. «Αλλά δεν πιστεύω ότι η εγκληματικότητα (με ορισμένες περιβόητες εξαιρέσεις) είναι ανεξέλεγκτη».

Ο τρόπος δράσης του Ταλ Χάναν

Σύμφωνα με τον Guardian, ο «εγκέφαλος» της Ισραηλινής «Team Jorge» λειτουργεί παρασκηνιακά από το 1999, μέχρις ότου να «ξεσκεπάσουν» τη δράση του οι τρεις δημοσιογράφοι που τον προσέγγισαν παριστάνοντας υποψήφιους πελάτες.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της «δουλειάς» του, ο Χάναν αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε στην Αφρική και ιδίως στις Προεδρικές Εκλογές της Νιγηρίας το 2015.

Παρουσιάζοντας slideshow με τίτλο «Ο τρόπος δράσης μας», ανέλυσε τακτικές όπως «η διασπορά πανικού ανήμερα των εκλογών», συνοδευόμενο από screenshot το οποίο έδειχνε ρεπορτάζ εφημερίδας που σημείωνε πως ανήμερα των εκλογών, μέλη της αντιπολίτευσης του Μπουχάρι διαπίστωσαν ότι οι τηλεφωνικές συσκευές τους έχουν αχρηστευτεί, καθώς κάποιος τους… βομβάρδιζε με κλήσεις.

Μεταξύ των στόχων ήταν και ο Λάι Μοχάμεντ, εκπρόσωπος Τύπου του αντιπολιτευόμενου κόμματος. Σύμβουλος του Μοχάμεντ, πλέον υπουργού Επικοινωνιών, θυμάται χαρακτηριστικά το τι συνέβη εκείνη την ημέρα. «Βρισκόμασταν σε διάσκεψη εκείνο το πρωί, με τον υπουργό να ανακαλύπτει ότι έχει μπλοκαριστεί η τηλεφωνική γραμμή του. Δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει ούτε να λάβει κλήσεις».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Χάναν επίσης έδειξε στους δημοσιογράφους που παρίσταναν τους πελάτες, ακόμα ένα slideshow το οποίο έδειχνε την εικόνα μίας γυναίκας σε μουσουλμανική περιβολή που καθόταν έξω από εκλογικό κέντρο.

Η συμβολή της Team Jorge εξασφάλισε τη δημοσιοποίηση της ιστορίας δημιουργώντας ένα «μεγάλο σκάνδαλο» το οποίο εξασφάλισε ότι θα παραταθεί η εκλογική διαδικασία.

Εν τέλει οι εκλογές που ήταν προγραμματισμένες στις 14 Φεβρουαρίου αναβλήθηκαν, με το περιστατικό να συνδέεται με φερόμενες απειλές της Μπόκο Χαράμ για επέμβαση στη διαδικασία.

Η ανακοίνωση αναβολής των εκλογών έγινε στις 8 Φεβρουαρίου. Σε άλλα e-mails που διέρρευσαν στα βρετανικά ΜΜΕ, η Team Jorgeέγραφε για τη δημιουργία video στο Youtube το οποίο θα προμόταρε την καμπάνια του Τζόναθαν, το οποίο μάλιστα έστειλε στην Cambridge Analytica.

Οι διαφορετικοί ρόλοι που υπηρέτησαν στην υπόθεση οι δύο ομάδες έχουν καταγραφεί στα περίφημα e-mails. Στη βρετανική εταιρεία είχε ανατεθεί η εξασφάλιση εικόνων και ρεπορτάζ που θα προωθούσαν τον υποψήφιο πρόεδρο Τζόναθαν, δυσφημώντας παράλληλα τον Μπουχάρι. Από την πλευρά της, η Team Jorge είχε αναλάβει να ξεψαχνίσει κάθε λεπτομέρεια που θα διέλυε τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής e-mail μεταξύ των δύο πλευρών έγινε αντιληπτό ότι υπήρχαν κι άλλες «δυνάμεις» που ήθελαν την επανεκλογή του Τζόναθαν, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές που η Cambridge Analytica αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής ομάδας.

Παρά τη σύμπραξη της ομάδας του Ταλ Χάναν με την Cambridge Analytica, ο Γκούντλακ Τζόναθαν δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί. Ο ΜουχαμαντούΜπουχάρι, τον οποίον είχαν αποστολή να δυσφημίσουν, έλαβε το 53,96% των ψήφων στις εκλογές της 28-29ης Μαρτίου και αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της Νιγηρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.