H NΔ έκανε την χειρότερη έναρξη κυβερνητικής θητείας στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αλλά ακόμα δεν το «πληρώνει» πολιτικά και όπως όλα δείχνουν δεν θα «πληρώσει» για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ως δια «μαγείας» όλοι οι δυνητικοί αντίπαλοί της, «εξαφανίζονται» από το προσκήνιο, με πιο πρόσφατο τον απερχόμενο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.
Δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει (με μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψει στα παλιά του αρχέγονα εκλογικά ποσοστά του 3%), ενώ και το ΠΑΣΟΚ διεμβολίζεται εύκολα από τη Νέα Δημοκρατία και αποδομείται συνεχώς χάνοντας στελέχη τα οποία εν συνεχεία συμμετέχουν στην κυβέρνηση της ΝΔ!
Ακόμα και τα μικρά δεξιά κόμματα που μπήκαν στη Βουλή δεν έχουν να επιδείξουν τίποτε το ιδιαίτερο και μάλιστα δεν έχει γίνει ακόμα διακριτός ο ρόλος τους, σε ότι αφορά την αντιπολιτευτική τους γραμμή.
Συνεπώς, με κομματικούς όρους δεν φαίνεται πουθενά να υπάρχει κάποιο κόμμα που να μπορεί να «κοντράρει» ή έστω να «πιέσει» τη ΝΔ.
Μόνη ελπίδα στην κοινωνία ήταν να ξεκινήσει μία αντίδραση από το εσωτερικό της ΝΔ, όπως θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση της υπόθεσης Γ.Πατούλη.
Η ηγεσία του κόμματος απέσυρε την στήριξη της στο νυν περιφερειάρχη για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και εκείνος λίγες ώρες μετά ενώ διέρρεε πως θα κατέβει ως υποψήφιος έστω και ως ανεξάρτητος, αποσύρθηκε αυτοβούλως και μάλιστα με ιδιαίτερα «χαμηλούς τόνους» (ενώ όλοι ξέρουν πως οι πολιτικοί χωρισμοί όπως και γενικότερα στην ζωή, γίνονται πάντα «kicking and screaming»).
Πρόκειται για μία απόλυτη σύμπτωση, όπου όλα γίνονται τυχαία και ευνοϊκά για τη Νέα Δημοκρατία; Ποιος ξέρει άραγε; Αυτό το κρίνουν οι πολίτες.
Το αποτέλεσμα όμως είναι πως το πολιτικό «γήπεδο» σε κάθε «ματς» έχει μόνο έναν αντίπαλο οποίος κερδίζει, είτε συντριπτικά είτε ακόμα και με forfait… δηλαδή με απόσυρση των άλλων συμμετεχόντων.
Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση για να νιώθει πίεση η κυβέρνηση, όλα αυτά δε στοιχίζουν, στοιχίζουν όμως στη χώρα και εν πάση περιπτώσει πρέπει να καταγραφούν.
Οι Αμερικανοί επιτρέπουν πλέον την αγορά των 40 νέων μαχητικών F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό άλλον 80 παλαιότερων του ίδιου τύπου σε αυτό το επίπεδο
Η Τουρκία μάλιστα, πήρε τις αλλαγές που ήθελε για τη σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά και αποκτάει και μία σειρά υποστηρικτών για την ένταξή της στην Ε.Ε, ενώ η Ελλάδα αποδέχτηκε να δημιουργήσει ένα κοινό υπουργικό συμβούλιο με την Τουρκία για όλα τα θέματα, από το φθινόπωρο και μετά, δηλαδή ένα είδος «ομοσπονδιακής λειτουργίας»!
Και όλα αυτά όταν ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία ΑΚΡ, έθεσε θέμα άμεσης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στην Θράκη.
Στο εσωτερικό συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα, όπου υπουργοί δήλωσαν ότι θα προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες και εν συνεχεία διαψεύστηκαν από το Μαξίμου ότι αυτά αποτελούν ούτε λίγο ούτε πολύ προσωπικές τους απόψεις.
Μάλιστα πριν λίγες ημέρες παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης επειδή έκανε διήμερες διακοπές εν μέσω πυρκαγιών παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα!
Παράλληλα, σε φιάσκο εξελίχθηκε το τελεσίγραφο του Κ.Μητσοτάκη στους ακτοπλόους να μειώσουν τις τιμές .
Οι ακτοπλόοι απάντησαν με εκπτώσεις μικρής κλίμακας και συγκεκριμένα σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες.
Βασικά για να έχετε φθηνότερα εισιτήρια θα πρέπει να έχετε και τρία παιδιά… Ή αλλιώς να βρείτε μια μεγάλη παρέα για να πάτε διακοπές…
Τι να πούμε και για την περίφημη πίεση στους τραπεζίτες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων.
Κάποιες τράπεζες ως απάντηση θα ανακοινώσουν αυξήσεις στις προμήθειες συγκεκριμένων υπηρεσιών.
Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και ένας πόλεμος με τα σουπερμάρκετ όπου το υπουργείο ανάπτυξης θέλει να επιβάλει αν γίνεται ακόμα και πλαφόν στις τιμές. Αυτά βέβαια δείχνουν πως ο πόλεμος κατά της ακρίβειας έχει χαθεί προ πολλού κι ας πέφτει συνεχώς ο πληθωρισμός.
Πάμε τώρα στις πυρκαγιές: Στην Ρόδο έχουμε μεγάλη αμφιβολία έμεινε κάτι που να μην κάηκε.
Στα Δερβενοχώρια και στην Κέρκυρα έγινε ακριβώς το ίδιο.
Για ακόμη μια αντιπυρική περίοδο συνεχίστηκε και συνεχίζεται το φιάσκο με τα αεροσκάφη Air Τractor, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα με το «καλημέρα» για την αντιμετώπιση της πρώτης μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στον Κουβαρά.
Γιατί πάντοτε όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και μάλιστα από το αποτέλεσμα φαίνονται και οι πραγματικές διαθέσεις.
Την αλήθεια για την-μη-αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα από το 2007, όταν και σημειώθηκαν οι φονικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και κάηκαν 1.500 σπίτια, αποκάλυψε ο εκδότης και διευθυντής του pronews.gr Τάσος Γκουριώτης, στην εκπομπή Western του Π.Παναγιωτόπουλου, και η οποία είναι ότι από το 2007 μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτε στον τομέα της πυρόσβεσης!
Σημειώνεται ότι μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 η χώρα έζησε τις ακόμα φονικότερες πυρκαγιές του 2018 που στοίχισαν τη ζωή σε 102 ανθρώπους.
Έτσι λοιπόν, μέχρι σήμερα δεν έχει προστεθεί στον εναέριο στόλο της χώρας ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος (τα Αir Traktor απλά αντικατέστησαν τα PZL).
Αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι να ενοικιάζονται πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και όταν λέμε για αεροσκάφη εννοούμε τα παντελώς ακατάλληλα Αir Traktor, τα οποία είναι σαν τα πολωνικά PZL, που είχαν αγοραστεί στη δεκαετία του ΄80.
Η μόνη διαφορά των αεροσκαφών αυτών είναι πως διαθέτουν 30% μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα παλιά πολωνικά αεροσκάφη.
Το 2007 είχε καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυρόσβεσης στο οποίο προβλέπονταν η απόκτηση νέων εναέριων μέσων και η ανανέωση του στόλου των Canadair αλλά κυρίως εστίαζε στον εντοπισμό των πυρκαγιών.
Γιατί το νούμερο 1 μέτρο καταστολής των πυρκαγιών είναι το σβήσιμό τους μέσα στα πρώτα λεπτά αφού εκδηλωθούν.
Υπήρχαν διάφορες προτάσεις αλλά έκτοτε δεν έγινε τίποτε.
Eν ολίγοις, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε πάρα πολύ άσχημα την κυβερνητική της θητεία και δυστυχώς φαίνεται και κάτι άλλο με μία δεύτερη ανάγνωση.
Ότι δεν ιδρώνει το «αυτί» της επειδή ξέρει πως δεν υπάρχει αντιπολίτευση για να το πληρώσει…
Το πρόβλημα σε όλα αυτά είναι πως έχει δημιουργηθεί ένα παράξενο σκηνικό που δείχνει ότι δεν θα υπάρχει αντιπολίτευση για πολλά χρόνια…
Εκτός έαν κάτι αλλάξει στο μέλλον αλλά και αν αυτό γίνει, θα συμβεί γιατί κάποιοι άλλοι, από εξωτερικούς κύκλους θα το επιθυμούν.