Φαίνεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κατανοήσει ή δεν θέλει να κατανοήσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον ελληνικό λαό από την ενεργειακή της πολιτική, καθώς οι Έλληνες από την αδυναμία πληρωμής των απίστευτων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κινδυνεύουν να ζήσουν την εποχή των Αθηναίων επί περιόδου «Κυλώνειου Άγους», όταν λόγω χρεών καταντούσαν… δούλοι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές, αλλά θα αποτελέσει και ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια, για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη!

Και προς αυτή την κατεύθυνση τι έδειξε; Εγκαίνια μακετών και εξαγγελίες για σταθμούς αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου οι οποίοι ακόμα δεν έχουν σχεδιαστεί και φυσικά θα κατασκευαστούν στο απώτερο… μέλλον.

Μέχρι τότε ο Έλλην, πως θα επιβιώνει; Χωρίς ρωσικό φυσικό άεριο;

Η Ελλάδα εισάγει το 39% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και δενμπορεί να αντικατασταθεί από μία μακέτα την οποία εγκαινίασε χθες στην Αλεξανδρούπολη (παρουσία τριών Βαλκάνιων πρωθυπουργών, των Σκοπίων Dimitar Kovachevski, της Βουλγαρίας Kiril Petkov και της Σερβίας Aleksandar Vučić, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ) ο Κ.Μητσοτάκης, ως επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Μάλιστα η κυβέρνηση αναφέρει ότι η μονάδα της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο βήμα υποδοχής και αποθήκευσης LNG, ενώ σχεδιάζεται ένας δεύτερος σταθμός ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και μίας πλωτής μονάδας ανοιχτά της Κορίνθου, «υποδομές που σε πλήρη ανάπτυξη θα προσδώσουν στην Ελλάδα δυναμικότητα αεριοποίησης που θα ανέρχεται στα 58.500.000 κυβικά μέτρα αερίου ανά ημέρα», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι είναι αυτό που σας παραξενεύει σε όλα αυτά;

Μα η χρήση του ρήματος «σχεδιάζω» και του μελλοντικού μορίου «ΘΑ».

Μεταξύ του σχεδίου, του «ΘΑ» και της υλοποίησης μεσολαβεί ένα σαφώς μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο πλωτός σταθμός της Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνει δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 153.500 κυβικών μέτρων LNG και υπολογίζεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να εφοδιάζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου ανά έτος.

Η μονάδα προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023 και θα συμβάλει στην αύξηση της δυνατότητας αποθήκευσης LNG στην Ελλάδα, πέραν της μονάδας της Ρεβυθούσας, η οποία σήμερα έχει χωρητικότητα 225.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Πέραν από το γεγονός ότι απέχουν πολύ από το να δημιουργηθούν όλα αυτά θα πρέπει να μας απαντήσει ο Κ.Μητσοτάκης πως θα «γεμίσουν» οι σταθμοί αυτοί.

Από αμερικανικό LNG; Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει αρκετό (που δεν υπάρχει), το πανάκριβο κόστος του ποιος θα το πληρώσει;

Πάλι οι Έλληνες πολίτες;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!