ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Eιλικρινά: Ποιος ασχολείται -στα σοβαρά- με το debate του ΠΑΣΟΚ;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Η δημοσκοπική καθίζηση της ΝΔ φέρνει αλλαγές στον εκλογικό νόμο: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμα και με… 30%

Γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακίνησε το ζήτημα του εκλογικού νόμου

Η δημοσκοπική καθίζηση της ΝΔ φέρνει αλλαγές στον εκλογικό νόμο: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμα και με… 30%

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε με τις χθεσινές δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με την προοπτική οι επόμενες εθνικές εκλογές να είναι κι αυτές διπλές όπως το 2023 και να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία την δεύτερη φορά να εκλέξει εκ νέου αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ουσιαστικά, λειτούργησε ως «λαγός» και οι διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι ένα σχέδιο το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Το αν θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από την εικόνα την δημοσκοπική που θα έχει η αντιπολίτευση στα τέλη του έτους αλλά ακόμα περισσότερο από την εικόνα που θα έχουν τα δεξιά κόμματα.

Γιατί η πραγματική ζημιά στη Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή δεν γίνεται από την ανύπαρκτη αντιπολίτευση.

Η Νέα Δημοκρατία χάνει με δημοκοπικούς αλλά και με πραγματικούς όρους με βάση τις ευρωεκλογές εκ δεξιών.

Ωστόσο στο Μαξίμου ανησυχούν και για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις εσωκομματικές εκλογές σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και ας μην το δείχνουν.

Θέλουν να προβλέψουν ποια θα είναι η δυναμική τους με τις νέες η αίσιες και το κυριότερο εάν θα είναι εφικτή μία κοινή τους κάθοδος στις εθνικές εκλογές.

Γιατί το έχουν καταλάβει στο Μαξίμου ότι γίνεται μια προσπάθεια στο χώρο της Κεντροαριστεράς για την δημιουργία ενός ενιαίου ισχυρού πόλου, όπως τον παλιό καλό καιρό στις δεκαετίες του ’80, του ’90, αλλά και του 2000.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε χθες πως είναι κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας. Στην πραγματικότητα το είπε γιατί ξέρει ότι κανένα κόμμα είτε από αριστερά είτε από δεξιά δεν θέλει να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ, εάν συγκυβερνήσει με τη ΝΔ μπορεί να πάθει ότι έπαθε με την συγκυβέρνηση 2012-2015, που κατέληξε να πάει στο 5%.

Μετά από 10 χρόνια σχεδόν κατάφερα να αυξήσουν τα ποσοστά του κόμματος περίπου στο 12 με 13% με κάποιες προοπτικές για κάτι καλύτερο.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν κέρδιζε τις εσωκομματικές εκλογές η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία για πολλούς είναι ένα άλλο είδος Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άλλωστε αποτελεί μέρος του σημιτικού ΠΑ.ΣΟ.Κ. το οποίο αποτελεί και το βασικό κορμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Ο νέος εκλογικός νόμος που σκέφτονται στο Μαξίμου όπως ήδη έχει γράψει το pronews.gr, περιλαμβάνει αύξηση του ποσοστού εισόδου στην Βουλή στο 5% που αυτομάτως θα μειώσει τα όρια αυτοδυναμίας που θα πρέπει να φέρει το πρώτο κόμμα, αφού αυξάνονται τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής.

Το κυριότερο όμως με αυτή τη διάταξη είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία ελπίζουν ότι θα ξεφορτωθούν κάποια ενοχλητικά δεξιά κόμματα.

Το όριο του 5% δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί από ένα μικρό κόμμα, ειδικά αν κάποιος αναλογιστεί ότι δεν διαθέτει ιδιαίτερη πρόσβαση στα ΜΜΕ για να προωθήσει το πρόγραμμα του και τις ιδέες του.

Η κυβέρνηση επίσης μελετάει την απόδοση μεγαλύτερο μπόνους στο πρώτο κόμμα, ειδικά εάν έχει πάνω από 10 μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση κοιτάζει τι την βολεύει με βάση τις δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Η κυβέρνηση όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανό στις επόμενες εκλογές να μην πιάσει ούτε καν το 30%, ή τουλάχιστον θα είναι ένας δύσκολος στόχος.

Με τον εκλογικό νόμο όμως που σκέφτεται να φέρει προς ψήφιση σε χρόνο που θα την βολεύει να το κάνει, σχεδιάζει να καταφέρει ακόμα κι αυτό:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να γίνει η πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα έχει τόσο χαμηλά ποσοστά…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.