Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που αναμένεται ένα νέο «κύμα» προσφύγων από τη Γάζα, πολλούς από τους οποίους θα τους υποδεχθεί η Ελλάδα.
Ως εκ τούτου, για το 2023 η Ε.Ε. διέθεσε συνολικά 258,9 εκατ. ευρώ σε κράτη-μέλη της για την αντιμετώπισή του, με την χώρα μας να είναι εκείνη που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη γενναιότερη χρηματοδότηση ανάμεσά τους, ύψους 42,4 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάδα εξασφάλισε τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση για δυο προτάσεις που υπέβαλε και εγκρίθηκαν, οι οποίες αφορούν:
- Στην ανάπτυξη οπτικών ινών και λογισμικού για τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ συνοριακών σταθμών και
- Στην αναδοχή/οικογενειακή και κοινοτική φροντίδα και ημί-ρυθμίσεις ανεξάρτητης διαβίωσης για εφήβους.
- Το υπόλοιπο ποσό της εν λόγω χρηματοδότησης μοιράστηκε στις ακόλουθες χώρες της Ε.Ε.: Βουλγαρία (37,3 εκατ. ευρώ), Λετονία (33,4 εκατ. ευρώ), Κροατία (29,9 εκατ. ευρώ), Ιταλία (28,8 εκατ. ευρώ), Κύπρος (23,03 εκατ. ευρώ), Λιθουανία (19 εκατ. ευρώ), Ουγγαρία (17,3 εκατ. ευρώ), Ισπανία (9,57 εκατ. ευρώ), Πολωνία (7,85 εκατ. ευρώ), Σλοβακία (5,2 εκατ. ευρώ) και Βέλγιο (5,08 εκατ. ευρώ).
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί στο Βερολίνο την Τρίτη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να το κάνει την Παρασκευή.
Στη γερμανική πρωτεύουσα θα βρίσκεται εκτός από τον Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την ατζέντα των συνομιλιών κορυφής στο Βερολίνο, αν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι-λογικά- τα κυρίαρχα θέματα.
Ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την Αθήνα, την Άγκυρα και το Βερολίνο είναι το μεταναστευτικό. Έχει σημασία ότι οι τρεις κυβερνήσεις – Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία – έχουν κοινό συμφέρον να ανανεώσουν τη συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία με την Τουρκία που να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Για αυτό έχουμε ανάγκη τη Γερμανία με τις ιδιαίτερες σχέσεις της με την Τουρκία», εξήγησε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης τη στρατηγική ανάγκη στενής συνεργασίας με το Βερολίνο. Εδώ και καιρό το μεταναστευτικό κυριαρχεί στις πολιτικές συζητήσεις και στη Γερμανία.
Μια ελληνοτουρκική συμφωνία και η επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας. Για να πετύχει η συμφωνία, πρέπει να συνεχιστεί η προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο Όλαφ Σολτς θα ενθαρρύνει τον Ερντογάν και τον Μητσοτάκη να συνεχίσουν την πορεία της ύφεσης μεταξύ τους.