Ευρωπαϊκή επιβράβευση για τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ), μιας επιτυχημένης πρωτοβουλίας της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που μέσα στα τελευταία δύο χρόνια έχει σώσει από το οργανωμένο έγκλημα χιλιάδες παιδιά, εφήβους και ευάλωτους.
Μετά το ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης του Εγκλήματος, ο ΕΜΕΑ αναγνωρίστηκε και πάλι ως καλή πρακτική, κερδίζοντας μια τιμητική για την Ελλάδα θέση στην ιστοσελίδα του προγράμματος Interreg Europe 2021-2027. Εκεί, εμπειρογνώμονες της πλατφόρμας Interreg Europe Policy Learning αναρτούν πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν, έτσι ώστε να αποτελέσουν έμπνευση για καινοτόμες δράσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων διαπεριφερειακής συνεργασίας, που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.
Απώτερος στόχος είναι να υποστηριχθούν περιφερειακές και εθνικές αρχές στη διαμόρφωση των πολιτικών τους.
Ο εμπειρογνώμονας της Interreg Erik Gløersen σημειώνει: «Ο ΕΜΕΑ παρέχει μια δομημένη προσέγγιση για τον εντοπισμό των αναγκών, την εφαρμογή των αντίστοιχων μέτρων, τη διάθεση των μηχανισμών υποστήριξης και την παρακολούθηση των μεμονωμένων περιπτώσεων. Η ολοκληρωμένη του προσέγγιση συγκεντρώνει φορείς από πολλούς τομείς, διασφαλίζει τη συντονισμένη συνεργασία τους και αντιμετωπίζει τις ιδιαιτερότητες της διακυβέρνησης και της χρηματοδότησης της παροχής υπηρεσιών σε κάθε τομέα. Και αυτή η ικανότητά του είναι αξιέπαινη. Οι τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές σε άλλα μέρη της Ευρώπης μπορούν να αντλήσουν έμπνευση από αυτόν τον τρόπο οραματισμού των ασυνόδευτων παιδιών ως ένα διατομεακό πεδίο πολιτικής που απαιτεί ιδιαίτερα καλά σχεδιασμένους μηχανισμούς παρακολούθησης, επικοινωνίας και συντονισμού».
«Στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της προστασίας των πιο ευάλωτων από τους ευάλωτους, μετράνε οι πράξεις και τα μετρήσιμα αποτελέσματα. Ο ΕΜΕΑ έχει συμβάλει μέχρι στιγμής στον εντοπισμό και τη φιλοξενία 4.144 ασυνόδευτων ανηλίκων, που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες», δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη. «Για εμάς, κάθε διεθνής διάκριση είναι ένα ακόμη μήνυμα ώστε να μην εφησυχάζουμε, αλλά να βελτιωνόμαστε. Με χαρά μοιραζόμαστε την εμπειρία και τις καλές πρακτικές μας με άλλες χώρες. Κάθε διάκριση μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε με περισσότερη αποφασιστικότητα και με όλες μας τις δυνάμεις. Για να αφαιρούμε όπλα από το οργανωμένο έγκλημα και τη ριζοσπαστικοποίηση».
«Είναι καθήκον μας, εφόσον η πρωτοβουλία ( ΕΜΕΑ) ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και θεωρείται πλέον παγκόσμια καλή πρακτική, να δηλώσουμε την προθυμία μας σε όλες τις χώρες που θα ενδιαφέρονταν να υιοθετήσουν την τεχνογνωσία που αναπτύξαμε και θεωρούν τον Εθνικό Μηχανισμό Ανταπόκρισης ως ένα αποτελεσματικό πολυεπίπεδο εργαλείο διασφάλισης των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων παιδιών», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ.
O ΕΜΕΑ συστήθηκε μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανήλικων (νυν Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.