Τρεις ημέρες απομένουν για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και πλέον ότι ήταν να ειπωθεί από τα κόμματα έχει ειπωθεί και ότι ήταν να καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις έχει καταγραφεί και με βάση αυτές προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
• Η Νέα Δημοκρατία θα αποσπάσει ένα ποσοστό πολύ κοντά στο 43% και ίσως και να το ξεπεράσει.
Η άνετη αυτοδυναμία της θεωρείται βέβαιη ασχέτως με το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή κι αυτό γιατί ξεπερνώντας το όριο του 40% παίρνει ολόκληρο το μπόνους των 50 εδρών.
• Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα κυμανθεί μεταξύ 18-20% κάτι το οποίο όπως και να το δει κάποιος, είναι μια μεγάλη αποτυχία και προκαλεί ερωτήματα ως προς το αν θα δρομολογηθούν εξελίξεις για την ηγεσία του κόμματος την επόμενη μέρα.
Και αυτό γιατί με τέτοια χαμηλή εκλογική ισχύ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να παίξει κάποιον σοβαρό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι σε μία ισχυρά αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία και άρα πολλοί θα πουν μέσα στο κόμμα, γιατί να μην αλλάξει η ηγεσία;
Τι χειρότερο μπορεί να συμβεί; Εύλογη είναι η απορία και παρά τα όσα διαμηνύει ο Α.Τσίπρας πολύ δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει ήρεμος στη θέση του, χωρίς να τον αμφισβητήσει κάνεις.
Άλλωστε αυτή τη στιγμή, δεν ισχύει ούτε το παλιό αφήγημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε το χάρισμα και μπορούσε να διεισδύει στην κοινωνία, γιατί τα εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το αφήγημα του πλέον δεν πουλάει.
Από την άλλη εάν δεν αμφισβητηθεί ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει κάτι ακόμα χειρότερο στην ελληνική κοινωνία και αυτό θα είναι πως δεν έχει στελέχη για να τον αντικαταστήσουν.
• Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ θα αποσπάσει ένα ποσοστό της τάξεως του 12% και θα είναι σχετικώς ικανοποιημένοι μέσα στο κόμμα, καθώς μετά από αρκετά χρόνια επανέρχονται στα πολιτικά πράγματα με κάποια δύναμη.
Ο στόχος τους να γίνουν αξιωματική αντιπολίτευση δεν επαληθεύεται αλλά έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα στο ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν μπορεί να πει ότι μετά από δύο χρόνια δεν θα έχουν πάρει τη θέση του.
Αυτά ως προς τα κόμματα κορυφής.
•Για το ΚΚΕ δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Κρατάει όπως πάντα το ίδιο λογικό πλήθος άδη περίπου στο 7% και θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο που έπαιζε όλα αυτά τα χρόνια. Να είναι μόνο του και όλοι οι άλλοι απέναντι.
•Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα μικρά κόμματα δύο έχουν εξασφαλίσει την είσοδο τους στην Βουλή κι αυτά είναι η Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας.
Και όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις με ποσοστά αρκετά πάνω από το 4%.
Και αυτό παρά το γεγονός πως η Ελληνική Λύση αντιμετώπισε μία εσωτερική κρίση προ δύο μηνών (με την υπόθεση Α.Μυλωνάκη) και η Πλεύση Ελευθερίας έχει «ταρακουνηθεί» από εσωτερικές έριδες, καθώς η πρόεδρος της Ζωή Κωνσταντοπούλου άλλαξε τους υποψήφιους βουλευτές στις λίστες του κόμματος της.
•Υπάρχουν δύο κόμματα άγνωστοι «Χ» που όμως παρουσιάζουν αντίθετες τάσεις ως προς την εκλογική τους επιρροή που βρίσκονται σχεδόν πάνω στο όριο του 3%.
Οι Σπαρτιάτες οι οποίοι εμφανίστηκαν κυριολεκτικά πριν 10 μέρες μετά την στήριξη που ανακοίνωσε δημοσίως ο Ηλίας Κασιδιάρης και έχουν φτάσει το όριο εισόδου στην Βουλή.
Όμως η τάση τους είναι ανοδική και συνεχίζει να είναι ανοδική και είναι πάρα πολύ πιθανό πως τις τελευταίες τρεις ημέρες θα μεγεθύνουν κι άλλο την εκλογική τους επιρροή και θα έρθουν τελικά στην Βουλή.
Και η Νίκη η η οποία μέχρι πριν την δημόσια στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη στους Σπαρτιάτες παρουσιαζόταν να έχει αυτή ανοδική τάση και να μπαίνει άνετα στη Βουλή αλλά αμέσως μετά την ανακοίνωση Κασιδιάρη η τάση της αντιστράφηκε, έγινε καθοδική και πλέον βρίσκεται στο όριο εισόδου με την πιθανότητα όμως να μείνει εκτός.
Και αυτό γιατί οι δυνητικοί ψηφοφόροι που στήριζαν το κόμμα προερχόταν κατά ένα μεγάλο μέρος από το χώρο των δυνητικών ψηφοφόρων του Ηλία Κασιδιάρη.
Αν μπουν και τα δύο κόμματα στη Βουλή αυτή θα είναι οκτακομματική και η Νέα Δημοκρατία θα έχει εξασφαλισμένες 158 έδρες.
Αν μπει μόνο το ένα από τα δύο τότε η Βουλή θα είναι επτακομματική και η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια άνετη πλειοψηφία περίπου 162 εδρών.