Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε τον πόλεμο κατά των μετρητών καθώς θέτει στο στόχαστρο της Εφορίας και των ελεγκτικών αρχών τις μεταβιβάσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια και έχουν γίνει αποκλειστικά με μετρητά!

">

 Τι σημαίνει αυτό με απλά ελληνικά; Ότι η παλιά μέθοδος του «ζούμε φτωχικά και κρατάμε μετρητά στην άκρη για να πάρουμε ένα σπίτι» δεν θα ισχύει πλέον.

Είναι γνωστό άλλωστε πως οι περισσότερες αγοραπωλησίες γίνονται με ένα μείγμα πληρωμών, καθώς ένα μέρος των χρημάτων δίδονται μέσω τραπέζης και το υπόλοιπο σε μετρητά.

Στο σκάνερ της ΑΑΔΕ μπαίνουν περισσότερες από 40.000 μεταβιβάσεις ακινήτων (κατοικιών, οικοπέδων, αγροτεμαχίων, καταστημάτων), που πραγματοποιήθηκαν μετά το Μάρτιο του 2021 αποκλειστικά με μετρητά συνολικού ύψους άνω των 462 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες η ΑΑΔΕ, ξεκινάει άμεσα διασταυρώσεις και ελέγχους σε φακέλους μεταβιβάσεων ακινήτων, που χαρακτηρίζονται ότι βρίσκονται στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» με δικαιολογία την φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Κάθε ένας θα πρέπει να μπορεί να δικαιολογήσει που βρήκε τα μετρητά και πλήρωσε το ακίνητο και αν δεν το κάνει, τότε θα κληθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος με κίνδυνο να υποστεί και ποινικές κυρώσεις!

Δηλαδή η Εφορία δεν θα του αναγνωρίσει το δικαίωμα να αποταμιεύει χρήματα κάτω από το… στρώμα του και θα του ζητήσει να τα δικαιολογήσει λεπτομερώς μόλις τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει ακίνητο.

Στο στόχαστρο της Εφορίας δεν θα μπουν μόνο οι αγοραστές, αλλά και οι πωλητές των ακινήτων για να εντοπιστούν περιπτώσεις εικονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.