Οι πιέσεις στην ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη δείχνουν να είναι πλέον τόσο αριστερά όσο και δεξιά(κυρίως) και το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να διαβάσει τα χαρακτηριστικά της μεταβολής του τοπίου όπως αποτυπώνεται στη δημοσκοπική καθίζηση και να βρει αφήγημα.
Μάλιστα δείχνει να χάνει έδαφος και στο πεδίο της πολιτικής επικοινωνίας, εκεί που είχε μέχρι τώρα απόλυτη υπεροπλία, η οποία της εξασφάλισε πολιτική ηγεμονία και της έδωσε διαδοχικές εκλογικές νίκες.
Το Ιούνιο του 2023 στις εθνικές εκλογές είχε πάρει 2,11 εκατ ψήφους με ποσοστό 40,56% και σήμερα βρίσκεται στο 27% σε μέσους δημοσκοπικούς όρους και έχει υποχωρήσει στα 1,2 εκατ ευρώ.
Εάν μάλιστα ως μέτρο σύγκρισης επικαλεστούμε τις εκλογές του Μαίου 2024 που είχε λάβει 2,4 εκατ ψήφους… οι απώλειες στην ΝΔ είναι 1,2 εκατ δηλαδή έχασε το 50% της εκλογικής της δύναμης.
Η Νέα Δημοκρατία από ένα παραδοσιακό δεξιό, πατριωτικό κόμμα έχει εξελιχθεί σε λίγο από όλα.
Τα συστημικά ΜΜΕ συνεχίζουν να “ρίχνουν λάδι στη φωτιά” του ΣΥΡΙΖΑ, περιμένουν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά παράλληλα διαφοροποιείται η στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση και τη ΝΔ.
Το ραντάρ του κύκλου παρά τω πρωθυπουργό είναι στραμμένο ταυτόχρονα στα αριστερά και στη δεξιά της Δεξιάς, με κυβερνητικές προσπάθειες αποφυγής κάθε απόπειρας… πλαγιοκόπησης αλλά οι πολίτες ζουν την καθημερινότητα και αυτή δεν είναι τεχνητή ούτε επιλύονται τα προβλήματα επικοινωνιακά, ενώ η πριν λίγο καιρό λογική του Κ.Μητσοτάκη και του επιτελείου του ότι, “είναι σίγουροι στα Δεξιά, να κάνουμε κεντροαριστερή πολιτική” δείχνει πλέον τα δημοσκοπικά της αποτελέσματα.
Και τα προβλήματα των πολιτών είναι εδώ, χρέος 407 δισ. ευρώ, ακρίβεια παντού και ένα ταμείο ανάκαμψης που δεν βλέπει κάποιος να ρίχνεται στην αγορά αλλά στους λίγους.
Ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι με το νόμο για τους “γάμους των ΛΟΑΤΚΙ” ότι τους ψηφοφόρους τους έχει στην “τσέπη” και πίστεψε ότι έτσι θα περάσουν και τα εθνικά ζητήματα αλλά ο κόσμος και της ΝΔ έριξε βαριές “κανονιές” για τυχόν επιχειρούμενες εκχωρήσεις αναγκάζοντας τον Κ.Μητσοτάκη να προσπαθήσει να κάνει “επικοινωνιακά αντεπίθεση” και να δείξει Δεξιός.
Γι αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ήταν καυστικός στις δηλώσεις του: «Εχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής…».
Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε χθες για την «προσπάθεια κάποιων ακροδεξιών κομμάτων, κάποιων φίλα προσκείμενων σε εκείνα Μέσων, να κτίσουν ένα έδαφος, αντίστοιχο με αυτό το οποίο υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για να ανέβει η άκρα δεξιά και συνολικά τα άκρα στη χώρα. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό, απαντώντας με την δύναμη των επιχειρημάτων μας και της πολιτικής μας».
Η αναφορά στον Σαμαρά και η στήριξη στον Γιώργο Γεραπετρίτη
«Καταρχάς, επιτρέψτε μου να κάνω μία διάκριση μεταξύ των απόψεων του κ. Σαμαρά και των υπόλοιπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Για τον κ. Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.
Στήριξε απόλυτα τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία.
«Έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κ. Ερντογάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μία συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» τόνισε.