Ο Ιωάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ, μιλώντας στον Τάσο Γκουριώτη, στην εκπομπή Black Monday, στην τηλεόραση του PRONEWS, για τον ουκρανικό πόλεμο, εκτίμησε ότι η Ρωσία θα καταλάβει το Μπάκχμουτ, το οποίο αποτελεί το κέντρο βάρους του Ντόνμπας και εν τέλει θα φτάσει μέχρι τον Δνείπερο.
«Το Μπακχμούτ θα πέσει. Θεωρώ ότι οι Ρώσοι θα το πάρουν και θα φτάσουν μέχρι τον Δνείπερο.»
Επιπλέον, αποκάλυψε την ανησυχία του ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν εμπλακεί σε μία «Παγίδα του Θουκυδίδη», δηλαδή, «Όταν μία ανερχόμενη δύναμη, όπως η Κίνα (νέα Αθήνα) αμφισβητεί την υφιστάμενη δύναμη, τις ΗΠΑ (νέα Σπάρτη) αυτό καταλήγει σε πόλεμο.»
Αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο Β.Ζελένσκι και στον τρόπο με τον οποίο κέρδισε τις εκλογές είπε:
«Ο Β.Ζελένσκι κέρδισε τις εκλογές προσποιούμενος ότι ήταν ενάντια στον αντι-ρώσο Π.Ποροσένκο και έλεγε μάλιστα προεκλογικά «να τα βρούμε με τους Ρώσους». Η μητρική του γλώσσα μάλιστα ήταν η ρωσική και κατάγεται από μία πόλη της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο Β.Ζελένσκι παραπλάνησε τους Ρωσόφωνους και στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ψηφίστηκε σε ποσοστά 70 με 80%.
Γιατί το 90% των πολιτών που ζουν σε αυτές περιοχές είναι ρωσικής καταγωγής Ουκρανοί πολίτες.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεγελάστηκαν κα οι Ρώσοι, οι οποίοι στην αρχή θέλησαν να το πάνε «μαλακά» στις περιοχές αυτές γιατί έλεγαν «όπα δικοί μας άνθρωποι είναι εδώ».
Όμως ο ουκρανικό Στρατός ήταν προετοιμασμένος, τον είχαν προετοιμάσει οι δυτικοί, και κυρίως οι Βρετανοί, είχαν καλά εκπαιδευμένα τμήματα εξοπλισμένα με δυτικά οπλικά συστήματα.
Με λίγα λόγια οι Ρώσοι δεν κατάφεραν να αιφνιδιάσουν».
Μιλώντας για τα λάθη των Ρώσων στο πεδίο της μάχης είπε:
«Οι Ρώσοι στην αρχή κάναν πολλά σφάλματα. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι είναι ίδιον των Ρώσων να κάνουν στην αρχή σφάλματα, τα οποία στην πορεία του πολέμου τα διορθώνουν. Έτσι έκαναν στο παρελθόν σε όλους τους πολέμους, ξεκινούσα στραβά να το πούμε έτσι, και εν συνεχεία διόρθωνα τα λάθη τα οποία έκαναν.
Εδώ αξίζει να πούμε ότι ο στρατάρχης Μόλτκε ο Πρεσβύτερος είχε πει «όλα τα στρατιωτικά σχέδια δεν αρκούν παρά μόνο μερικά λεπτά μετά την έναρξη της σύγκρουσης.
Οι Ρώσοι στην έναρξη του πολέμου επιχείρησα να αποκεφαλίσουν την ουκρανική ηγεσία, ακριβώς όπως είχαν κάνει στο Αφγανιστάν το 1979.
Αυτή τη φορά όμως δεν πέτυχε επιχείρηση, κάποιες φορές δεν πετυχαίνει. Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε φυγαδευτεί από τους Βρετανούς. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η προσωπική φρουρά του Ουκρανού προέδρου είναι Βρετανοί κομάντος.
Μόνο Βρετανοί καθώς ο Ζελένσκι δεν εμπιστεύεται τους Ουκρανούς, φοβάται. Γιατί εκεί στην Ουκρανία τα πράγματα είναι άγρια Δύση. Υπάρχουν ολιγάρχες που ανά πάσα στιγμή μπορούν να κάνουν την ζημιά.
Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι στα διαγγέλματα του λέει ακριβώς ότι του λένε οι Βρετανοί να πει. Τον καθοδηγούν μαζί με τους Βρετανούς. Του τα γράφουν από το Φορτ Μπραγκ στις ΗΠΑ.
Εκεί είναι ένα κέντρο των αμερικανικών δυνάμεων όπως και των επιχειρήσεων ψυχολογικού πολέμου.
Όποιος κερδίζει τον πόλεμο της προπαγάνδας κερδίζει την στήριξη της διεθνούς γνώμης.
Αφού διέφυγε ο Ζελένσκι οι Ρώσοι έμειναν σε ένα στατικό πόλεμο και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις τους έξω από το Κίεβο και να επικεντρωθούν στα ανατολικά και στα νότια της χώρας.»
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο ειρηνευτικό σχέδιο του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.
Ο Ισραηλινός τότε πρωθυπουργός είχε πάρει εγγυήσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν ότι δεν θα δολοφονηθεί ο Β.Ζελένσκι.
Μάλιστα το είπε ο ίδιος μέσω Telegram στον Ζελένσκι. Τότε όπως είπε ο Ιωάννης Μπαλτζώης, οι Ρώσοι αποχώρησαν από έξω από το Κίεβο και «έσπασαν» την πολιορκία, ως ένδειξη καλής θέλησης.
Το ειρηνευικό σχέδιο του Ν.Μπένετ το αποδέχονταν οι Ε.Μακρόν και Ο.Σολτς αλλά το απέρριψε ο Μπόρις Τζόνσον, δηλαδή οι Βρετανοί.
Ο ίδιος ο Ν.Μπένετ είπε πως «Η Δύση μπλόκαρε το σχέδιό μου για ειρήνευση». Αυτό το επιβεβαίωσε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου ο οποίος είπε «κάποιες χώρες της Δύσης επέλεξαν τον πολεμο και όχι την ειρήνη».
Τότε ακούστηκε και το γνωστό σύνθημα «θα πολεμήσουμε μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», κάτι το οποίο «ήταν τραγικό» όπως είπε ο Ιωάννης Μπαλτζώης.
«Ο πόλεμος δεν είναι μία απλή σύγκρουση, όπως διάβασα στους ΝΥ Times βρισκόμαστε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή την στιγμή όλες οι χώρες της Δύσης συμμετέχουν στην σύρραξη στέλνοντας όπλα. Άρα έχουμε ένα παγκόσμιο πόλεμο».
Σε ότι αφορά την προέλαση των Ουκρανών από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβριο, ο Ιωάννης Μπαλτζώης είπε:
«Τα jamming που έκαναν οι Αμερικανοί, οι σύγχρονες συσκευές που έδωσαν στους Ουκρανούς, εμπόδισαν τις ρωσικές επικοινωνίες, για την ακρίβεια μίλαγαν σε ανοιχτή γραμμή. Ο διοικητής έπαιρνε το κινητό του και μιλούσε. Το κινητό γινόταν αμέσως το σημείο που μπορούσε να υποκλαπεί και γίνονταν αμέσως στόχος.
Γι΄αυτό είδαμε να σκοτώνονται τόσοι Ρώσοι στρατηγοί.»
Εν συνεχεία αναφερόμενος στην αποχώρηση των Ρώσων από την Χερσώνα είπε: «Οι Ρώσοι πλέον προσπαθούν να καταλάβουν ολόκληρο το Ντονμπάς και να εξαλείψουν το κέντρο βάρους που είναι το Μπαχμούτ γιατί από εκεί περνούν τρεις σιδηροδρομικές γραμμές και τέσσερις αυτοκινητόδρομοι.
Γι’αυτό και γίνεται αυτή η μάχη. Το Μπακχμούτ θα πέσει. Θεωρώ ότι οι Ρώσοι θα το πάρουν και θα φτάσουν μέχρι τον Δνείπερο.
Να πω όμως ότι υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια και στην Κίνα. Για πρώτη φορά η Κίνα έδειξε με το δάχτυλο τις ΗΠΑ όπως είπε ο νέος Κινέζος ΥΠΕΞ, “ΗΠΑ και Κίνα οδεύουν σε αναπόφευκτη σύγκρουση, αν δεν αλλάξουν οι ΗΠΑ πολιτική.
Οι ΗΠΑ δημιουργούν κλοιό ανάσχεσης και περικύκλωσης της χώρας”. Κοινός άξονας με την Ρωσία δηλαδή. Οδεύουμε προς μία Παγίδα του Θουκυδίδη. Όταν μία ανερχόμενη δύναμη, όπως η Κίνα (νέα Αθήνα) αμφισβητεί την υφιστάμενη δύναμη, τις ΗΠΑ (νέα Σπάρτη) αυτό καταλήγει σε πόλεμο.»