Μετά την απόρριψη των αιτήσεων αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία από άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ πλέον τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο καθώς εκεί θα φανεί πόσο αποδοτικό ήταν το “μασάζ” που έγινε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά επίσης θα κριθεί και η ικανότητα της κυβέρνησης αν μπορεί να συγκεντρώσει 120 δικές της ψήφους ώστε να μην τεθεί κανένα ζήτημα απώλειας δεδηλωμένης.
Σε αυτό το ζήτημα μεγάλης αναμένεται να είναι η βαρύτητα της ομιλίας του Α.Σαμαρά που σε συνδυασμό με την ονομαστική ψηφοφορία μπορεί να αποτρέψει ακόμα περισσότερους από τη ΝΔ να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατεί αισιοδοξία στο μέγαρο Μαξίμου το οποίο εκτιμά ότι τελικά τα «ναι» μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 120.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, στην περίπτωση που τα “ναι” της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι λιγότερα από 120 θα αφήσει αιχμές περί (τυπικής και όχι ουσιαστικής) απώλειας της δεδηλωμένης, αν και αυτό αφορά τις πολιτικές εντυπώσεις και μόνον, και επιπλέον στην ανάδειξη του πολιτικού προβλήματος της Ν.Δ έναντι του συντηρητικού εκλογικού της ακροατηρίου.
Ωστόσο ο «πονοκέφαλος» για το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν είναι μόνο οι «γαλάζιοι» ψήφοι, αλλά η παρέμβαση Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζει την ομιλία που θα εκφωνήσει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη – στις 6.00 απόγευμα – και όπως λένε συνομιλητές του, είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που ο κ. Σαμαράς γράφει την ομιλία μόνος του χωρίς να μοιραστεί τις σκέψεις του με άλλους στενούς του συνεργάτες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα εστιαστεί στην ομιλία του μόνο στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο αλλά θα κάνει μια συνολική και αυστηρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Οι πληροφορίες ταυτόχρονα αναφέρουν πως ο κ. Σαμαράς με αφορμή την πλήρη και με επιχειρήματα διαφωνία του ως προς τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία σκοπεύει να καταθέσει “πλατφόρμα” για το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ.
Θεωρεί πως το νομοσχέδιο πλήττει αυτό το στίγμα και σε συνδυασμό, όπως λέγεται ότι θα πει, με άλλες κυβερνητικές πολιτικές και πρωτοβουλίες (πολλοί, για παράδειγμα, μιλούν αρνητικά για την τοποθέτηση στον κυβερνητικό και κρατικό μηχανισμό, αλλά και στο ευρωψηφοδέλτιο, στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ), επιχειρείται μία “απο-δεξιοποίηση” της παράταξης, απομάκρυνση, δηλαδή, από τον δεξιό χαρακτήρα του.
Και φυσικά ο κ. Σαμαράς θα κλείσει την ομιλία του καλώντας τους βουλευτές να ψηφίσουν «όχι» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο κάτι που θα κάνει και ο ίδιος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, θέλησε να υποβαθμίσει, μιλώντας στο Action24, είπε πως “ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο μόνος πρώην πρωθυπουργός που είναι βουλευτής και οι απόψεις του είναι γνωστές και σεβαστές. Για εμάς οι πρώην πρωθυπουργοί της παράταξης έχουν μεγάλη αξία”, είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να δίνει βάρος στην όποια παρέμβασή του.
Ωστόσο παρασκηνιακά το Μαξίμου στέλνει μήνυμα στους «γαλάζιους» βουλευτές πως όσοι συνταχθούν με το «όχι» του κ. Σαμαρά θα συνταχθούν και με την συνολική κριτική και αρνητική στάση του απέναντι στην κυβέρνηση.
Άρα θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως κάποιος που ψηφίζει «όχι», δεν έχει να κάνει μόνο με το νομοσχέδιο αλλά συνολικά με την παράταξη και τον πρωθυπουργό.