Η τραγωδία των Τεμπών αλλάζει τα πάντα ως προς την ημερομηνία των εκλογών και δημιουργεί ένα πλαίσιο πολιτικής λογικής που υπαγορεύει να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές (με απλή αναλογική) ακόμα και στα μέσα Μαΐου αν όχι και αρκετά αργότερα.
Οι λόγοι είναι πολύ απλοί και είναι καθαρά συναισθηματικοί και θυμικοί:
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε είχε δώσει την 9 Απριλίου ως ημερομηνία των εκλογών με απλή αναλογική, όλα τα στοιχεία συνέκλιναν σε αυτή την ημέρα αλλά η τραγωδία που βιώνει από χθες η χώρα ανατρέπει όλα τα σενάρια. Και η 9η Απριλίου (αν όντως υπήρχε ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές αυτή την ημερομηνία, κάτι που το pronews.gr δεν υιοθέτησε ποτέ).
Και μαζί με αυτό «κάηκε» και το σενάριο του 31%-32% στην πρώτη Κυριακή που ήλπιζαν στο Μαξίμου για να ξεκινήσουν από μία αφετηρία που θα μπορούσε να τους φέρει σε ποσοστό αυτοδυναμίας ή κοντά σε αυτή την δεύτερη, τυχόν, Κυριακή.
Αν προκηρυχθούν τώρα για να διεξαχθούν στις 9 Απριλίου θα πρόκειται για μέγιστο πολιτικό λάθος καθώς τώρα η ελληνική κοινωνία περνάει από την φάση της θλίψης για τους νεκρούς και για αυτό που έγινε, στην φάση της οργής.
Κάποιος φταίει γι’ αυτό και φυσικά οι ευθύνες των κυβερνώντων είναι τεράστιες. Οι ευθύνες της κυβέρνησης αναδύονται δύσοσμα μέσα από την τραγωδία και κανείς δεν θα μπορέσει να τις αποσείσει: Ήξεραν και δεν έπραξαν.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «ξεσπάσει» η οργή της κοινωνίας και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι πολίτες είναι να ακούσουν για εκλογές.
Συν τοις άλλοις στις 9 Απριλίου θα είναι το 40ήμερο των νεκρών του δυστυχήματος, που σημαίνει πως αν γίνουν εκλογές τότε θα θεωρηθεί μέγιστη ασέβεια και ασυγχώρητο πολιτικό ατόπημα.
Κάποιοι λένε να γίνουν οι εκλογές την Κυριακή του Θωμά στις 23 Απριλίου. Δηλαδή να προκηρυχθούν κάπου στις 20 Απριλίου.
Μα ούτε τότε αναμένεται να έχει περάσει ο θυμός της ελληνικής κοινωνίας και οι όποιες προεκλογικές ανακοινώσεις για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα περάσουν απαρατήρητες.
Θα ήθελαν να γίνουν οι εκλογές τότε ώστε οι δεύτερες εκλογές να γίνουν στα τέλη Μαΐου, πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.
Άλλο όμως τι θέλουν κι άλλο τι μπορεί να γίνει.
Έτσι λοιπόν υπάρχει η σκέψη για εκλογές ακόμα και στα μέσα Μαΐου, ώστε οι δεύτερες να γίνουν στα τέλη Ιουνίου μετά τις πανελλαδικές.
Σενάριο το οποίο πλέον είναι πολύ πιθανό.
Οι δύο εβδομάδες παράταση δεν επαρκούν για να καταλαγιάσει ο θόρυβος από την τραγωδία και για να «ξεθυμάνει» η οργή της κοινωνίας.
Άλλωστε τις επόμενες εβδομάδες θα έρθουν στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία για τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το χάλι των ελληνικών σιδηροδρόμων, γιατί γεγονός παραμένει ότι στον ΟΣΕ έχουν καταναλωθεί 15 δισ. ευρώ τις τελευταίες δεκαετίες και είναι χειρότερος από αυτόν του Χαρίλαου Τρικούπη το 1875.
Αν είναι έτσι τουλάχιστον να τον διατηρούσαμε ακριβώς όπως ήταν το 1875 να μην ξοδεύαμε και χρήματα.
Σύμφωνα με πηγές, είναι ακόμα νωρίς για τη λήψη οριστικών αποφάσεων, και στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν να δουν την εξέλιξη του θέματος την επόμενη εβδομάδα, αν δηλαδή θα συνεχίσει να απασχολεί την επικαιρότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργικό συμβούλιο, που ήταν για σήμερα, με βασικό θέμα τον κατώτατο μισθό, αναμένεται να γίνει την Τρίτη.
Με δεδομένο ότι στο Μαξίμου πόνταραν πολλά στις ανακοινώσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού θα ήθελαν, να γίνουν σε όσο το δυνατόν πιο ουδέτερο χρόνο.
Αυτό από μόνο του δείχνει πως οι εκλογές ακόμα και στα μέσα του Μαΐου δεν φαντάζουν απίθανες καθώς μέχρι τότε θα είναι εφικτό να αλλάξει και πάλι η πολιτική ατζέντα.
Βασικά τώρα μιλάμε για 14η ή 21η Μαΐου ή και Ιούνιο ακόμα (ακόμα και αυτό δεν φαντάζει απίθανο).
Βέβαια το μέγεθος της τραγωδίας είναι ισάξιο με αυτό της τραγωδίας στο Μάτι και στο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρουν αυτό και θα το χρησιμοποιήσουν δεόντως καθώς επί της ουσίας πρόκειται για το «γαλάζιο Μάτι».
Η κυβέρνηση, παρά τις ανοησίες που διακινούνται από το Μαξίμου και τα πέριξ του Κολωνακίου κέντρα, θα παλέψει ακόμα και για την πρωτιά.
Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «αυτοχειριαζόταν» με το θέμα Πολάκη (θέμα που καταδεικνύει ότι το σχέδιο είναι για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ είναι ισχυρό και εκπορεύεται από τα πραγματικά κέντρα εξουσίας του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον) τότε θα μπορούσε να τερματίσει και πρώτος.