Επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία η ΝΔ έχει αλλάξει την τακτική της στον δρόμο για τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου και εστιάζει στο να μην χάσει ούτε έναν ψήφο από το ποσοστό της τάξης του 40,79% που έλαβε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Όλα δείχνουν πως η Βουλή που θα προκύψει θα είναι κατά μεγάλη πιθανότητα επτακομματική και αυτό σημαίνει πως θα απαιτηθεί πολύ μεγάλο ποσοστό για το πρώτο κόμμα ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Υπάρχει ακόμα και πιθανότητα (πολύ μικρότερη) και για οκτακομματική Βουλή καθώς το κόμμα ΜεΡΑ25 δεν είναι και τόσο μακριά από το όριο.
Στη ΝΔ ελπίζουν πως θα κρατήσουν όσους κεντροαριστερούς την ψήφισαν στις εκλογές της απλής αναλογικής και ιδιαίτερα όσους σκέφτηκαν την επάνοδο τους στον φυσικό τους πολιτικό χώρο.
Δεν θα είναι εύκολο να το πετύχουν αυτό, γιατί οι συνθήκες θα είναι εντελώς διαφορετικές, αλλά δεν έχουν κι άλλη επιλογή.
Μάλιστα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις των στελεχών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ για επικείμενη φορολόγηση των πάντων, εάν κάποιο από τα δύο κόμματα έχει την ευκαιρία να ασκήσει κυβερνητική πολιτική, η ΝΔ έντεχνα (με βοήθεια από τα ίδια τα κόμματα βεβαίως) τα ταυτίζει.
«Και τα δύο κόμματα έχουν ροπή εξίσου προς την υπερφορολόγηση» λένε στη ΝΔ και δεν δυσκολεύονται να το ισχυριστούν άλλωστε μετά από τις τελευταίες δηλώσεις εν χορώ στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έχουν βάλει στο «στόχαστρο» την μεσαία τάξη και τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Θα πει κάποιος, ότι με βάση αυτά που ζητάει η Κομισιόν και η Νέα Δημοκρατία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε βαριά φορολόγηση. Έτσι είναι, αλλά η ΝΔ φροντίζει να μην αναφέρει τίποτα για φόρους ούτε στο πρόγραμμα της ούτε με δηλώσεις στελεχών της και αυτό είναι που μένει στο συλλογικό υποσυνείδητο.
«Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη με πολιτικές μείωσης των φόρων και θέλουμε να τις συνεχίσουμε» είπε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης και δεν ήταν τυχαίο αυτό αυτό που είπε.
Και άλλα στελέχη, όμως, όπως ο γαλάζιος Γραμματέας Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε σχετικά:
«Αυτό το οποίο συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ δεν το περιμέναμε. Θέλοντας να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι γίνεται ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ, ένας ΣΥΡΙΖΑ με γραβάτα στον τρόπο που πολιτεύεται και τον συναγωνίζεται επάξια αλλά σε πολύ άσχημες οδούς», είπε.
Με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να πλησιάζουν τα σενάρια για τις «άδειες» κάλπες εναλλάσσονται με τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν πως η αυτοδυναμία για τη ΝΔ είναι μεν δυνατή, αλλά πάντα καιροφυλαχτεί ο κίνδυνος της «χαλαρής» ψήφου για το «γαλάζιο» κόμμα, το οποίο πάντως δείχνει χαρακτηριστικά πολιτικής κυριαρχίας.
Αυτό η ΝΔ επιχειρεί να το σταματήσει με την απειλή των φόρων από την αντιπολίτευση και ταυτίζοντας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις βασικές τους πολιτικές.
Αυτό γιατί η απόσταση που τη χωρίζει από το δεύτερο και τρίτο κόμμα είναι μεγάλη.
Συνεπώς αυτή την στιγμή κανείς στη ΝΔ δεν ξέρει και δεν μπορεί να προβλέψει αν η επόμενη Βουλή θα γίνει επτακομματική από πεντακομματική καθώς υπάρχουν κόμματα κοντά στο όριο του 3% και πολλά μικροκόμματα που συγκέντρωσαν όλα μαζί εκτός Βουλής ένα ποσοστό της τάξης του 16% θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν «δεξαμενές» άντλησης ψήφων για τα κόμματα που βρίσκονται στο «κατώφλι» της εισόδου.
Άρα η μόνη διέξοδος για τη ΝΔ ώστε να εξασφαλίσει, θεωρητικά μία κάπως άνετη πλειοψηφία 155 εδρών είναι να έχει το ίδιο ποσοστό που κατέκτησε στις εκλογές με απλή αναλογική, δηλαδή κοντά στο 41%.