Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται η τροπολογία για τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ήταν πως «προσπαθούμε ώστε οι εκλογές της άνοιξης να φέρουν και μια νέα άνοιξη στον τόπο με μια δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή για μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».
Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή λέγοντας προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «είστε μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και τον διχασμό αλλά απόντες από μέτρα στήριξης της κοινωνίας».
Αρχικά ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών έρχονται να ωφελήσουν «χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας».
«Λύνει με διαφάνεια και δικαιοσύνη έναν γόρδιο δεσμό μεταξύ κράτους και πολιτών που ισχύει από την ίδρυσή του. Μόνο από την τελευταία καταγραφή προέκυψε ότι πάνω από 80% δημόσιων εκτάσεων έχει καταπατηθεί. Κτήματα που η πολιτεία τα διεκδικούσε αλλά ο πολίτης τα ζούσε. Καθορίζονταν πρόστιμα που δεν εισπράττονταν και γινόντουσαν δίκες χωρις αποφάσεις. Οι πολίτες τα χρησιμοποιούσαν χωρίς να τους ανήκουν. Η αντιφατική και άδικη κατάσταση τελειώνει σήμερα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαγοράσουν νόμιμα τους χώρους που κατοικούν ή ασκούν το επάγγελμα τους ενώ το κράτος θα εισπράξει έσοδα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εξηγώντας τη ρύθμιση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το τίμημα εξαγοράς βασίζεται στις αντικειμενικές αξίες, στην εξίσωση όμως μπαίνουν και πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια με εκπτώσεις για πολύτεκνους άτομα με αναπηρία ή όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία. Κριτήρια θα αποτελούν είδος ακινήτου και διάρκεια χρήσης του.
Προβλέπονται όμως και σαφή αντίβαρα ώστε αυτή η διευθέτηση να μην εξελιχθεί σε μαζική και άτακτη τακτοποίηση καταπατημένων. Ρυθμίζονται και μια σειρά αντιφάσεις για τις οποίες ευθύνεται το κράτος με χαράξεις ή απαλλοτριώσεις που δεν έγιναν ποτέ».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις φορολογικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ξεχωρίζοντας την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για όλο το 2023 σε περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.
«Η πολιτεία στέκεται διαρκώς στο πλάι των συμπολιτών μας και υπογραμμίζει ότι η στοχευμένη στήριξη πιο αδυνάμων αποτελεί μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα. Νιώθουμε ακούμε και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο».
Τόνισε, δε, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται ταυτόχρονα με την υλοποίηση του market pass που καλύπτει το 10% του κόστους των μηνιαίων αγορών για ένα εξάμηνο.
«Επειδή μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι όλα αυτά είναι ψίχουλα να σας πω ότι έχουν ήδη ξεπεράσει τις 700.000 οι αιτήσεις για συμμετοχή στο market pass και ο αριθμός αυτό θα αυξηθεί περισσότερο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Η τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
«Παράλληλα βρίσκεται στην Βουλή και η τροπολογία που δίνει πρόσθετη προστασία σε ευάλωτους δανειολήπτες. Εως σήμερα έχουν ρυθμιστεί δάνεια ανω των 35 δισ. ευρώ. Και τώρα ακούγοντας με προσοχή δικαιολογημένα αιτήματα πολιτών και επιχειρήσεων προχωρούμε σε ορισμένες αλλαγές και συμπεριλαμβάνουμε και οφειλέτες με έναν πιστωτή ενώ το δίχτυ ασφάλειας γίνεται πιο πυκνό αφού ο πιστωτής θα πρέπει να αποδεχθεί 420 δόσεις και κούρεμα εως 90%. Η πολιτεία πρέπει να κατανοεί όχι να τιμωρεί για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι συμπολίτες μας». είπε για τη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε, δε, με νόημα ότι «ακούμε ξαναζεσταμένα ψέματα για χιλιάδες πλειστηριασμούς από αυτούς που νομοθέτησαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μας λένε ότι 25.000 πλειστηριασμοί δεν είναι πολλοί».
«Με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει κάθε ευάλωτος έχει την δυνατότητα να “παγώσει” κάθε αρνητική εξέλιξη να στηριχθεί από το κράτος για να αποπληρώσει. Μιλάμε για πολύ μικρό αριθμό σπιτιών και από αυτά οι πρώτες κατοικίες έχουν δυνατότητα προστασίας και επίλυσης των προβλημάτων» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι «με τροπολογία παρατείνονται και οι αμοιβές σε εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ενώ ρυθμίζονται ζητήματα ομογενών από πρώην Σοβιετική Ένωση».
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Πώς απαντάτε κύριοι και κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα αυτά; Γυρίζοντας την πλάτη σας. Απόντες ήσασταν και από τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Απόντες και από την ψηφοφορία για την καθιέρωση δικαιωμάτων για συμπολίτες μας με αναπηρία. Δεν είναι μόνο μια προσβλητική στάση για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, παίρνετε διαζύγιο με την κοινωνία. Είστε μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και τον διχασμό αλλά μονίμως απόντες από τα μέτρα στήριξης για κοινωνία. Η χώρα από όλες τις εξωγενείς κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατοχύρωσε την εσωτερική σταθερότητα και τώρα περνά στην πρόοδο και την προκοπή».
«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ζουν, συγκρίνουν και κρίνουν. Ξεχωρίζουν την πράξη από το ψέμα. Ξεχωρίζουν τον μετρημένο ρεαλιστή από τον υποκριτή. Μπορούμε να φέρουμε σιγουριά συνέπεια και σταθερότητα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον πολίτη, να νιώθουμε και να ακούμε ώστε οι εκλογές της άνοιξης να φέρουν και νέα άνοιξη στον τόπο με νέα ισχυρή εντολή στην προκοπή με αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
Η τροπολογία για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ της Κυριακής, κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
Για πρώτη φορά η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και οι διαχειριστές δανείων θα δημοσιοποιούν τις αιτίες απόρριψης των ρυθμίσεων που παράγει αυτόματα η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού. Αυξάνεται έτσι διαφάνεια ώστε να μην αποκλείονται «άνευ λόγου και αιτίας» δικαιούχοι των ρυθμίσεων.
Τίθενται έτσι ουσιαστικά γενικοί «κανόνες απόρριψης» που θα γίνονται γνωστοί σε όλους εκ των προτέρων, ενώ σε περίπτωση απόρριψης θα υπάρχει εκ των υστέρων υποχρέωση αιτιολόγηση και από τον οφειλέτη.
Παράλληλα προσφέρεται έκπτωση σε τυχόν πρόωρη εξόφληση δόσεων προς το Δημόσιο, ίση με όλους τους τόκους που αντιστοιχούν στην υπολειπόμενη διάρκεια τα ρύθμισης.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, μεταξύ άλλων:
1) Παρέχεται δυνατότητα ένταξης σε όλους όσους χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ, ακόμα και αν το 100% των οφειλών συγκεντρώνεται σε ένα και μόνο χρηματοδοτικό φορέα (πχ ένα στεγαστικό σε μία τράπεζα)
2) Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, οι συμμετέχοντες πιστωτές, που είναι χρηματοδοτικοί φορείς, δύνανται να καταθέσουν πρόταση ρύθμισης προς τον οφειλέτη. Αν πρόταση εξασφαλίσει τη συναίνεση του οφειλέτη, της πλειοψηφίας (ως προς την αξία των σχετικών απαιτήσεων) των συμμετεχόντων πιστωτών που είναι χρηματοδοτικοί φορείς και τουλάχιστον του ποσοστού συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο, υπογράφεται μεταξύ των συναινούντων πιστωτών και του οφειλέτη η σύμβαση αναδιάρθρωσης (που δύναται να συναφθεί και ως πολλαπλές διμερείς συμφωνίες με ταυτόσημο περιεχόμενο).
3) Οι συμμετέχοντες πιστωτές, που είναι χρηματοδοτικοί φορείς, καθώς και ο οφειλέτης, αιτιολογούν την καθ’ οιονδήποτε τρόπο μη συναίνεσή τους σε πρόταση ρύθμισης που προέκυψε από το υπολογιστικό εργαλείο της Πλατφόρμας.
4) Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, υποχρεούνται να αποστείλουν στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) επιστολή, με την οποία προσδιορίζουν τους λόγους μη συναίνεσης σε πρόταση ρύθμισης, οι οποίοι αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από την ΕΓΔΙΧ. Οι χρηματοδοτικοί φορείς μπορούν να μεταβάλλουν τους λόγους μη συναίνεσης, όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Οι εκάστοτε νέοι λόγοι μη συναίνεσης γνωστοποιούνται στην ΕΓΔΙΧ με επιστολή των ανωτέρω, αναρτώνται από αυτή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και ισχύουν μετά την παρέλευση πέντε (5) ημερών από την ως άνω γνωστοποίηση.
5) Πλέον όμως, και ο οφειλέτης επιλέγει την αιτιολογία μη συναίνεσής του σε πρόταση ρύθμισης από τους αναρτημένους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ή συμπληρώνει την αιτιολογία, προκειμένου να απορρίψει την πρόταση ρύθμισης.
6) Τεκμαίρεται η συναίνεση στην προτεινόμενη ρύθμιση, κάθε πιστωτή που είναι χρηματοδοτικός φορέας (τράπεζα, διαχειριστή δανείου ή fund κλπ) για τον οποίον προκύπτει μηδενικό ποσό ανάκτησης, σύμφωνα με την αρχή της μη χειροτέρευσης, από το υπολογιστικό εργαλείο του Εξωδικαστικού. Τίθεται όμως ως όρος ότι «διασφαλίζεται για τον πιστωτή καταβολή ποσού που δεν υπολείπεται του ελάχιστου ποσού ανάκτησης οφειλής». Στην περίπτωση αυτή πάντως, όπου η συναίνεση του Πιστωτή τεκμαίρεται, δεν υπογράφει τη σύμβαση αναδιάρθρωσης, αλλά θεωρείται «καταλαμβανόμενος πιστωτής» και παύουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος του οφειλέτη.
7) Δυνατότητα υποβολής αίτησης δίδεται και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που δεν επιδιώκουν οικονομικό σκοπό αλλά ασκούν οικονομική δραστηριότητα,
8) Επιτρέπεται, υπό όρους, η δυνατότητα εξαίρεσης ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης και ενήμερης οφειλής κατά την υποβολή αίτησης οφειλέτη για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών του. Πρέπει να μην είναι 15% μεγαλύτερη από την δόση που προτείνει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού.
9) Εντάσσονται και οφειλές υπέρ τρίτων, που έχουν βεβαιωθεί στην ΑΑΔΕ. Παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης πριν την 1η Φεβρουάριου 2023. Τίθεται προθεσμία δύο (2) μηνών από τη θέση σε ισχύ των υπό ψήφιση διατάξεων, για τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υπέρ τρίτων για τις οριζόμενες κατηγορίες οφειλετών.
10) Προβλέπεται, σε περίπτωση ολικής προεξόφλησης της ρύθμισης της σύμβασης αναδιάρθρωσης, η χορήγηση έκπτωσης στο σύνολο των τόκων καταβολής που έχουν υπολογιστεί και αντιστοιχούν στον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων της ρύθμισης.