ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Κ.Μητσοτάκης σε Τ.Μπάιντεν: «Ξέρω ότι οι αντι-ρωσικές κυρώσεις επέφεραν βαρύ πλήγμα στην ελληνική κοινωνία»

Τ.Μπάιντεν: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την Ελλάδα»

Κ.Μητσοτάκης σε Τ.Μπάιντεν: «Ξέρω ότι οι αντι-ρωσικές κυρώσεις επέφεραν βαρύ πλήγμα στην ελληνική κοινωνία»

Δύο ήταν τα κύρια σημεία της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Τ.Μπάιντεν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη: Η πλήρης υποταγή στις ΗΠΑ (τα δώσαμε όλα και πήραμε τίποτα) και η συνέχιση και επέκταση της αντι-ρωσικής υστερίας με κάθε τρόπο και μέσον στην Ελλάδα παρά το το βαρύ κόστος το οποίο πληρώνει η ελληνική κοινωνία.

Η ικανοποίηση των Αμερικανών που έχουν πάρει όποιο αντάλλαγμα ήθελαν από την Ελλάδα σε ότι αφορά στρατιωτικές βάσεις και την δημιουργία ενεργειακού κόμβου και σημείο εισόδου για αμερικανικό Yγροποιημένο Φυσικό Αέριο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη στην Αλεξανδρούολη, είναι πολύ μεγάλη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κ.Μητσοτάκης:

«Την περασμένη Πέμπτη, η Βουλή μας επικύρωσε τη νέα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Και αυτή η νέα συνεργασία δεν εκδηλώνεται μόνο στη ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη, την οποία ελπίζω να έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε. Έχει περιγραφεί από πολλούς ως το “διαμάντι του στέμματος” της εξαιρετικής στρατιωτικής μας σχέσης.

Αλλά εκδηλώνεται και στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα, μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα και εκτός από τη στρατιωτική της σημασία για το NΑΤΟ, η Αλεξανδρούπολη, όπως συζητήσαμε, γίνεται με γρήγορους ρυθμούς περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και σημείο εισόδου για Yγροποιημένο Φυσικό Αέριο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη .

Και ο Τ.Μπάιντεν είπε πόσο σημαντική είναι η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα και τι θα έλεγε άλλωστε, από την στιγμή που η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αμερικανική αποικία και προσφέρει τα πάντα στους Αμερικανούς χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

«Έχω ασχοληθεί με τα ελληνοαμερικανικά θέματα για πολλά χρόνια. Και δεν θυμάμαι περίοδο που τα πράγματα ήταν καλύτερα απ’ ό,τι είναι σήμερα. Αυτό οφείλεται στην κυβέρνησή σας σε μεγάλο βαθμό, πραγματικά το εννοώ. Είναι μια απίστευτα σημαντική σχέση για εμάς» σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το κακό είναι πως η σχέση αυτή είναι μνόπλευρα σημαντική για τους Αμερικανούς…

Η υπογραφή της νέας συμφωνίας με Ελλάδος-ΗΠΑ, έχει κάτι παραπάνω από αντικείμενο τις βάσεις: Ελέγχουν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πολλαπλώς και κανείς δεν μπορεί να την σπάσει. Είναι αορίστου χρόνου, δηλαδή δεν θα λήξει ποτέ!

Ναι, υπογράφηκε αυτό το πράγμα από ελληνική κυβέρνηση. Το Μνημόνιο θα τελειώσει το 2115 μ.Χ., η συμφωνία για τις βάσεις ποτέ! Και χωρίς κανένα αντάλλαγμα από την πλευρά των ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε για άλλη μία φορά να δείξει ότι είναι πιο αντι-Ρώσος από τους ίδιους τους Αμερικανούς παραδεχόμενος μάλιστα ότι το έκανε γνωρίζοντας το βαρύ τίμημα το οποίο θα πληρώσει η ελληνική κοινωνία!

«Οι κυρώσεις που επιβάλαμε στη Ρωσία είναι συντριπτικές, και δικαίως. Όμως, όπως το συζητήσαμε, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν βαρύ τίμημα όσον αφορά στις τιμές της ενέργειας»!

Μίλησε και για τα F-35 τα οποία όπως είπε η Ελλάδα θα τα αποκτήσει στο τέλος της δεκαετίας, όταν βέβαια (όλως τυχαίως) οι Τούρκοι τότε θα έχουν ξεκινήσει την δική τους παραγωγή του δικού τους τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς, του TF-X.

«Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας».

Όλα αυτά διαδραματίστηκαν σε δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για να τιμηθεί η Ελληνική Επανάσταση (σ.σ. ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το 2021, στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας).

Αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. «Η χαρά μας εδώ αρχίζει με το Χριστός Ανέστη. Εδώ, στον Λευκό Οίκο, γιορτάζουμε την Ανάσταση του ελληνικού έθνους μαζί με τον πρωθυπουργό. Αυτή η 201η επέτειος είναι μια αλησμόνητη τιμή για την ελληνική κοινότητα. Δέσμευση για ελευθερία και δημοκρατία σε καιρούς ανόδου απολυταρχικών καθεστώτων και της άδικης επιθετικότητας στην Ουκρανία. Η φιλία σας με τον Ελληνισμό είναι γνωστή προς όλους. Εσείς έχετε φτάσει πέρα από τα όρια, μας κάνετε εξαιρετικά αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο» ανέφερε απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν.

«Η Ελλάδα, η πηγή του δυτικού πολιτισμού, και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης για όλους. Σας ευχαριστούμε αμφότερους για τη δέσμευσή σας για ελευθερία και υποστήριξη της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είθε να έχετε υγεία και μακροζωία, με σοφία, χάρη και με ισχύ. Οι ζωές μας και η επιβίωση της ευτυχίας μας να προστατεύονται πάντα από τις αρχές της δημοκρατίας, τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο και την έμπνευση του αμερικανικού ονείρου. Ζήτω η Αμερική, ζήτω η Ελλάδα» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

«Επιτέλους καλωσήρθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλούς φίλους εδώ» είπε στη συνέχεια η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν. Και συνέχισε: «Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις».

«Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές και αισθάνθηκα δέος κάτω από την ιστορία των Αθηνών και την ομορφιά των νησιών. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κύριο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Η ιστορία της Αμερικής αποτελεί κομμάτι της ιστορίας όλων μας. Κάθε μέρα διαμορφώνουμε το μέλλον μας και τα δέντρα που φυτεύετε θα τα καρπωθούμε όλοι. Η ελληνική κοινότητα σημαίνει πολλά για τον Τζο Μπάιντεν» ανέφερε ακόμη η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για ιδιαίτερη τιμή και καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Είμαι ενθουσιασμένος που υποδεχόμαστε τη σύζυγο και τις κόρες σας, είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σας ευχαριστώ πολύ. Τόσο πολύ καιρό είμαι ανάμεσα σε Ελληνορθόδοξους και κάνω το σταυρό μου με λάθος τρόπο!» είπε αστειευόμενος. «Είναι ιδιαίτερη τιμή που βρισκόμαστε ξανά δια ζώσης και που καλωσορίζουμε και την οικογένειά σας μαζί. Ξέρουμε τι σημαίνει για τους Ελληνες ο θεσμός της οικογένειας. Θα ήθελα να πω κάτι πιο προσωπικό. Ξέρω ότι όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα πατέρα σας, κ. πρωθυπουργέ. Ο πατέρας του (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) είχε σημαντική επιρροή πάνω μου και όταν έφτασα εδώ στις ΗΠΑ θυμάμαι πόσο με επηρέασε, όπως και η μητέρα σας. Είστε ένας φάρος (σ.σ. η Ελλάδα) για τον κόσμο και πέρυσι έπρεπε δυστυχώς να γιορτάσουμε ψηφιακά τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, λόγω της πανδημίας. Φέτος, γιορτάζουμε τα 201 ετη απο την εθνική παλιγγενεσία» επισήμανε.

«Δεν θα ηταν υπερβολή να πω ότι σήμερα η φιλία και οι σχέσεις μας διατρανώνονται και βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους» υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, για τον οποίο τόνισε ότι είναι «ένας περήφανος Ελληνοαμερικάνος».

«Έχω ασχοληθεί με τα ελληνοαμερικανικά θέματα για πολλά χρόνια. Και δεν θυμάμαι περίοδο που τα πράγματα ήταν καλύτερα απ’ ό,τι είναι σήμερα. Αυτό οφείλεται στην κυβέρνησή σας σε μεγάλο βαθμό, πραγματικά το εννοώ. Είναι μια απίστευτα σημαντική σχέση για εμάς» σχολίασε.

«Πιστεύω ότι, κ. πρωθυπουργέ, είναι σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στις ελληνικής αξίες. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της δημοκρατίας. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, μια ήταν η απάντηση: “Οχι, όχι, όχι”».

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε φρικαλεότητες στην Ουκρανία. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί με μία φωνή να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας. Παίρνοντας αμέσως θέση, καλωσορίσατε Ουκρανούς στην Ελλάδα και ήσασταν τόσο σημαντικός εταίρος. Και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Ουκρανούς να πουν όχι στη βαρβαρότητα, όχι στην απολυταρχία» συμπλήρωσε.

«Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απώγειό της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Μπάιντεν.

Προσέθεσε ότι οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ ελπίζει να ειδωθούν και σε ελληνικό έδαφος.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στην αντιφώνησή του: «Είναι πραγματικό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Είμαστε ευγνώμονες. Όπως ξέρετε, κύριε πρόεδρε, υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια». «Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα προς τη Ρωσία ότι «οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία».

«Η συνάντηση έχει πολλές σημαντικές διαστάσεις και αναφορές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι νεο-ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες εποχές. Δεν πρέπει να πετύχουν (…) για να στείλουν το μήνυμα και σε άλλους απολυταρχικούς ηγέτες ότι θα βρίσκουν απέναντί τους σθεναρή αντίσταση. Αυτό που προστατεύουμε είναι οι αξίες στα θεμέλια των φιλελεύθερων δημοκρατιών μας. Οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλει στην Ρωσία είναι συντριπτικές και σωστά, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ακρίβεια και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λάβουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας και «ιδιαίτερα η τιμή του φυσικού αερίου»

Από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού δεν έλειψε η αναφορά στο Κυπριακό και κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια», για να ξεκινήσουν εκ νέου οι ομιλίες στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Προσέθεσε ακόμη η Ελλάδα θα επιδιώξει να αγοράσει ένα σμήνος F-35 πριν το τέλος της δεκαετίας.

Σχετικά με την Τουρκία, είπε πως η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Παίρνω σοβαρά αυτό που είπατε ότι θα ταξιδέψετε στην Ελλάδα για να ανταποδώσετε την επίσκεψη» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόσο η Τζιλ όσο και ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στον ελληνικό λαό, την ομογένεια και το ζεύγος Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος αστειεύτηκε, λέγοντας ότι του κόλλησαν το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» από τότε που έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνικής ομογένειας, από την εποχή που ήταν βουλευτής του Ντελάγουερ.

Το «παρών» στη δεξίωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Μητσοτάκης προσήλθαν στη δεξίωση, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, Τζιλ Μπάιντεν και Μαρέβα Μητσοτάκη. Το «παρών» έδωσαν και οι δύο κόρες του ζεύγους Μητσοτάκη, Σοφία και Δάφνη.

000_32A97LR

mareva-tzil-kiriakos_2
tzil-mareva_2

kores__1_
kores__2_

Προηγήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να τονίζει ότι η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ.

deksiosi
deksiosi__1_
deksiosi__2_
deksiosi__3_
deksiosi__4_

«Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους “Ιδρυτές Πατέρες” μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς, η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο.

Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι -θεωρώ- πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες» είπε ο Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο.

«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας.

Όπως γνωρίζετε, οι “Ιδρυτές Πατέρες” σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας “Ιδρυτές Πατέρες” άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Επομένως, όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας, για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο» είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού είναι και μια ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο κλείσιμο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.

Αύριο, Τρίτη 17/5 στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στους γερουσιαστές.

Προσφώνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και αντιφώνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη της δεξίωσης που παρέθεσε ο κ. Biden προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Joe Biden: Καλώς ήρθατε στον Λευκό Οίκο. Είναι υπέροχο να μπορώ να διοργανώσω δεξίωση ξανά αυτοπροσώπως και να καλωσορίσω τον Πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις. Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τη σύζυγό σας και τις κόρες σας σήμερα, γιατί όταν πρόκειται για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όλα είναι θέμα οικογένειας, όπως μου έχει δείξει η εμπειρία μου.

Όπως θα έλεγε ο παππούς μου, ο Finny: «αυτό είναι ο Ιρλανδέζικος τρόπος». Και θέλω να καλωσορίσω την Πρόεδρο Pelosi και τον Paul Pelosi. Καλωσήρθατε. Και τα μέλη του Κογκρέσου που είναι εδώ σήμερα, συμπεριλαμβανομένων πολλών περήφανων Ελληνοαμερικανών που είναι επίσης μαζί μας. Και αν μου επιτρέπετε μια προσωπική αναφορά, θα ήθελα να σας συστήσω τον John Sarbanes. Και θέλω να ξέρεις πόσο πολύ σκεφτόμαστε ότι μας λείπει ο πατέρας σου σήμερα και κάθε μέρα. Έμαθα πολλά από τον πατέρα σου όταν έφτασα εδώ στα 30 μου. Και μας λείπει και η μητέρα σου. Αλλά ο πατέρας σου με δίδαξε πραγματικά. Και το εκτιμώ. Και Σεβασμιώτατε, χαίρομαι που σας τιμώ και σας ξαναβλέπω. Είναι μεγάλη τιμή. Και θέλω να σας ευχαριστήσω για την πνευματική σας ηγεσία και για όλο το έργο που επιτελεί η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής για να «φωτίσει» τον κόσμο.

Πέρυσι αναγκαστήκαμε να τιμήσουμε την επέτειο 200 ετών του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ψηφιακά, λόγω της πανδημίας. Και παρεμπιπτόντως, θέλω να ευχαριστήσω τους περήφανους Ελληνοαμερικανούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του Covid-19 και των προσπαθειών μας να εμβολιάσουμε τον κόσμο. Πέρυσι γιορτάσαμε τα 200 χρόνια. Φέτος γιορτάζουμε 201 χρόνια, το τέλος της χρονιάς των 200 ετών εορτασμού. Και είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορία των δύο εθνών και των δύο λαών μας, καθώς και των τόσων κοινών αξιών που μοιραζόμαστε. Μια ευκαιρία να κοιτάξουμε στο μέλλον που θα χτίσουμε ξανά.

Είμαι πάρα πολύ περήφανος που το πρώτο έτος της προεδρίας μου συνέπεσε με το πρώτο έτος των επόμενων 100 χρόνων των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα η φιλία μας, η συνεργασία μας και η συμμαχία μας είναι πιο στενή και πιο ισχυρή από ποτέ. Είχαμε μια σπουδαία συζήτηση και το επικίνδυνο σημείο για όλους σας είναι ότι συμπαθούμε πολύ ο ένας τον άλλον.

Τα δύο έθνη μας εργάζονται μαζί σε όλους τους τομείς: το κλίμα και την ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την άμυνα, την αντιμετώπιση καταστροφών και πολλά άλλα. Και ο νέος μας πρεσβευτής στην Ελλάδα, George Tsunis, περήφανος Ελληνοαμερικανός, είναι και πάλι κοντά μας σήμερα. Δεν είμαι σίγουρος αν ήμουν πιο περήφανος που εκλέχτηκα Πρόεδρος ή που ο George ανακηρύχθηκε πρεσβευτής, όπως και έγινε. George, σε ευχαριστώ φίλε. Και μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Αθήνα για να συνεχίσει να προωθεί αυτό το σημαντικό έργο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τομέας τόσο ζωτικής σημασίας όπου η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πρέπει να είναι ενωμένοι όσο η υπεράσπιση των κοινών και διπλωματικών αρχών μας και των δημοκρατικών μας συστημάτων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος οφείλουμε πολλά στις αρχαίες ελληνικές ιδέες που πρώτες μας δίδαξαν ότι εμείς, ο λαός και ο δήμος, η δημοκρατία μας, μπορούμε να ελέγξουμε τη μοίρα μας. Και μας έκαναν να πιστέψουμε στην ιδέα που άντεξε για χιλιετίες. Αλλά είναι επίσης μια ιδέα για την οποία κάθε γενιά έπρεπε να αγωνιστεί για να την υποστηρίξει, κάθε γενιά πρέπει να νικήσει τους θανάσιμους εχθρούς της δημοκρατίας. Γιατί στον ατελή κόσμο μας, οι ορέξεις και φιλοδοξίες λίγων, φαίνεται για πάντα να κυριαρχούν στις ζωές και τις ελευθερίες των πολλών.

Και δυστυχώς, έχουμε συζητήσει και οι δύο, και στη Σύνοδο Κορυφής για την Δημοκρατία πέρυσι, ότι η δημοκρατία υφίσταται μεγαλύτερη επίθεση σήμερα, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, από οποιαδήποτε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλά ο ελληνικός λαός γνωρίζει, όπως και ο αμερικανικός λαός γνωρίζει, η ελευθερία και η δημοκρατία αξίζουν θυσίες όπως ακριβώς τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» της Αμερικής. Η Αμερικανική Επανάσταση -είναι τολμηρό να το πω- έδωσε έμπνευση στους Έλληνες πατριώτες να αγωνιστούν για τη δική τους ανεξαρτησία πριν από 201 χρόνια. Και η Ελλάδα θυμάται ότι όταν δικτάτορες και ισχυροί άνδρες επιζητούν να κυριαρχήσουν στους γείτονές τους, υπάρχει μόνο μία απάντηση.

«Όχι»! «Όχι»! Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις δυνάμεις του Άξονα του φασισμού που σάρωναν την Ευρώπη, η Ελλάδα είπε «Όχι», εμπνέοντας τον κόσμο με την αντίστασή της. Σήμερα, ο πόλεμος και η παραπληροφόρηση έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη με τη βάναυση και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στη γείτονά της, την Ουκρανία. Βλέπουμε φρικτές φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου, παιδιά να θάβονται σε ομαδικούς τάφους, εκατομμύρια πρόσφυγες να επιχειρούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο του Putin, και την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στέκονται σαν μια γροθιά για να υποστηρίζουν τον λαό της Ουκρανίας και να επιβάλλουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία, για να καταστήσουν τον Putin υπόλογο.

Και θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε Πρωθυπουργέ, για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης. Υψώσατε τη φωνή σας αμέσως καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας, καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες, αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Μαζί, επιδεικνύουμε τη δύναμη και την ικανότητα των δημοκρατιών να μπορούν να ενεργούν από κοινού. Και βοηθάμε τους Ουκρανούς να πουν όχι στη ρωσική επιθετικότητα. Και λέμε όχι στην τυραννία και στην ιδέα ότι οι απολυταρχίες θα ξεπεράσουν τις δημοκρατίες κατά τον 21ο αιώνα, γιατί αυτό είναι που διακυβεύεται εδώ, κατά την άποψή μου.

Σε μια προσωπική σημείωση, είναι υπέροχο να βλέπει κανείς τόσους πολλούς φίλους εδώ σήμερα. Φίλοι όπως ο Andy και ο Mike Μanatos. Που είστε παιδιά; Πίσω, πολύ πίσω. Μεγάλωσα με όλα αυτά τα γεγονότα, όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που ήμουν γερουσιαστής και Αντιπρόεδρος, ο Πατέρας Άλεξ-που δεν μπόρεσε να είναι εδώ σήμερα-, ήθελα να ξέρει ότι αυτός ήταν ο λόγος που κάνω το σταυρό μου με λάθος τρόπο. Και ο φίλος μου από το Πανεπιστήμιο του Delaware,ο Πρόεδρος Dennis Assanis. Πού είσαι Dennis; Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Presley και οι γιοι του, Nicholas και Demetrios. Καλώς ήρθατε κύριοι. Είναι υπέροχο που είστε και οι δύο εδώ.

Και μου αρέσει να αστειεύομαι λέγοντας ότι είμαι γνωστός ως Joe Μπαιντενόπουλος και στην ελληνοαμερικανική κοινότητα στο Delaware. Κέρδισα μόλις με 3100 ψήφους διαφορά όταν έθεσα υποψηφιότητα για γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και νομίζω ότι συγκεντρώσαμε το 92% της ελληνικής ψήφου στο Delaware και το παρατσούκλι μου κόλλησε. Μικρός πληθυσμός. Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχω την ευλογία να έχω κερδίσει ισόβιες φιλίες και πολιτικούς μέντορες στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Βρήκα έμπνευση στο θάρρος και την ηγεσία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής που αγωνίστηκε για κοινωνική δικαιοσύνη. Και πίσω στις μέρες του Martin Luther King μέχρι τον George Floyd. Και σας ευχαριστώ.Ευχαριστώ την εκκλησία.

Ως περήφανος Ιρλανδοαμερικανός, ένιωσα μια μεγάλη σύνδεση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Οι ίδιες αξίες καθόρισαν τον τρόπο που μεγαλώσαμε: θάρρος, ευπρέπεια, τιμή, αντιμετώπιση των ανθρώπων με αξιοπρέπεια καθώς και μια απέραντη περηφάνια στην καρδιά και την κληρονομιά των προγόνων μας, την οποία έφεραν μαζί τους στην Αμερική. Οι Ελληνοαμερικανοί επιδεικνύουν μια απίστευτη ανθεκτικότητα και μια αποφασιστικότητα να συνεχίσουν να παλεύουν, κόντρα σε κάθε πιθανότητα και με κάθε κόστος.

Και δεν υπάρχει μεγαλύτερο σύμβολο της πίστης και της επιμονής της κοινότητας, από το να βλέπω τους Ελληνοαμερικανούς να γιορτάζουν περήφανα την αναστήλωση και τον εκ νέου καθαγιασμό του Εθνικού Ιερού Ναού τον περασμένο Νοέμβριο. Πραγματικά το κτίριο καταστράφηκε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια κατά την διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη χώρα μας. Και στην ανοικοδόμηση αυτού του Ιερού Οίκου μαζί με την ελληνορθόδοξη εκκλησία και την ελληνοαμερικανική κοινότητα, επιβεβαιώθηκε ξανά ότι ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες, τρέφουμε ελπίδα για το μέλλον πάντα. Και σήμερα, ας αξιοποιήσουμε το ίδιο πνεύμα και ας αφιερωθούμε ξανά σε όλη τη σκληρή δουλειά που έχουμε μπροστά μας για την προάσπιση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλα τα μέρη όπου απειλείται σήμερα, για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

Ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε μια έκφραση: Όλοι, ανεξαιρέτως, όλοι, το έλεγε συνέχεια, έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια. Και να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο πιο ειρηνικό και πιο ασφαλή και πιο δίκαιο από ό,τι τον βρήκαμε.

Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω ξανά, κύριε Πρωθυπουργέ, για το ταξίδι και για τις εξαιρετικές συζητήσεις που είχαμε σήμερα, και ανυπομονώ να σας ξαναδώ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ πολύ σύντομα, στην Ισπανία, και να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία εκ μέρους των δύο λαών μας, που εδράζεται στις κοινές μας αξίες. Πραγματικά, εγώ και η Jill ανυπομονούμε από την πλευρά μας να σας επισκεφτούμε στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ Δρα Jill Βiden. Κυρίες και κύριοι είναι πραγματικά μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι εδώ μαζί σας σε αυτόν τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την Επανάσταση.

Η σύζυγός μου, οι κόρες μου, οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε. Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε που ήλθατε απόψε εδώ. Ξέρω ότι αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για εσάς, κύριε Πρόεδρε. Και είμαι βέβαιος ότι αναγνωρίζετε πολλούς καλούς φίλους σε αυτή τη συγκέντρωση. Αλλά αυτή η επίσκεψη, όπως επισημάνατε, έχει έντονο ιστορικό συμβολισμό.

Η σύγχρονη Ελλάδα, όπως και η Αμερική πριν από αυτήν, σφυρηλατήθηκε στα χέρια ανθρώπων που ονειρεύτηκαν, από επαναστάτες που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία, που πολέμησαν για Δικαιοσύνη. Και ήταν η ιστορία του δικού σας αγώνα για την ανεξαρτησία και η τελική του επιτυχία, όπως επισυνέβη δεκαετίες πριν από τον δικό μας, που ενέπνευσε τους υποδουλωμένους Έλληνες να δώσουν, απέναντι σε κάθε λογική, τον αγώνα για τη δική τους ελευθερία. Οι ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης άντλησαν έμπνευση από όσα επιτεύχθηκαν σε αυτή εδώ τη χώρα. Οι πρόγονοί μας δεν ονειρεύθηκαν απλώς ελευθερία και αυτοδιάθεση. Αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία, Κύριε Πρόεδρε, για αυτή την δύσκολη μορφή διακυβέρνησης, από τον λαό, για τον λαό, που εφευρέθηκε στην αρχαία Ελλάδα πριν από 25 αιώνες. Και στο ετήσιο μήνυμά του στις 3 Δεκεμβρίου 1822, ο Πρόεδρος James Monroe παρατήρησε: «Η αναφορά στην Ελλάδα γεμίζει το μυαλό με τα πιο υψηλά συναισθήματα και πλημμυρίζει τα στήθη μας με τα πιο ευγενή αισθήματα που εμπνέει η φύση».

«Μια ισχυρή ελπίδα», είπε, «μας διακατέχει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους και θα ξαναβρούν την ισότιμη θέση τους ανάμεσα στα έθνη της γης». Και είναι αυτή η κοινή ιστορία αγώνα, αυτή η κοινή ιστορία θυσιών που ενώνει τα δύο έθνη μας. Αναθέτει σε εμάς, όπως είπατε, την ιερή ευθύνη να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τις αξίες που οι πρόγονοί μας έβαλαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να τις μεταδώσουν στις επόμενες γενιές. Και σήμερα, αυτό το καθήκον είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εισβολή της Ρωσίας είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση πως ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο στην Ευρώπη, ότι οι χάρτες δεν ανασχεδιάζονται δια της βίας, δυστυχώς δεν ισχύει πια. Όπως γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, στηρίξαμε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με στρατιωτική συνδρομή. Το κάναμε για λόγους αρχής, που θα έπρεπε να είναι απολύτως προφανείς, αλλά το κάναμε επίσης και για να προστατεύσουμε μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται στην αρχή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αυτού εσείς αποκαλέσατε έννομη διεθνή τάξη.

Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. Πρέπει να αποτύχουν. Και πρέπει να αποτύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση.

Γι΄αυτό και είναι πολύ σημαντικό που Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται πλάι – πλάι σε αυτήν την μάχη. Σε τελική ανάλυση, αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι οι αξίες που συγκροτούν τα θεμέλια των φιλελεύθερων δημοκρατιών μας. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι, κύριε Πρόεδρε, για την ηγεσία σας. Οι κυρώσεις που επιβάλαμε στη Ρωσία είναι συντριπτικές, και δικαίως. Όμως, όπως το συζητήσαμε, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν βαρύ τίμημα όσον αφορά στις τιμές της ενέργειας. Και από αυτή την άποψη, μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί -Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες- για να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας και ειδικότερα την τιμή του φυσικού αερίου.

Και καθώς μειώνουμε την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε την ισχύ μας στην αγορά ως μεγαλύτεροι αγοραστές φυσικού αερίου για να παρέχουμε αυτό το διάστημα, στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Κύριε Πρόεδρε, το εννοώ πραγματικά όταν λέω ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι σήμερα στο υψηλότερο, ιστορικό, επίπεδο.

Την περασμένη Πέμπτη, η Βουλή μας επικύρωσε τη νέα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Και αυτή η νέα συνεργασία δεν εκδηλώνεται μόνο στη ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη, την οποία ελπίζω να έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε. Έχει περιγραφεί από πολλούς ως το “διαμάντι του στέμματος” της εξαιρετικής στρατιωτικής μας σχέσης. Αλλά εκδηλώνεται και στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα, μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα και εκτός από τη στρατιωτική της σημασία για το NΑΤΟ, η Αλεξανδρούπολη, όπως συζητήσαμε, γίνεται με γρήγορους ρυθμούς περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και σημείο εισόδου για Yγροποιημένο Φυσικό Αέριο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη .

Και η Ελλάδα σχεδιάζει να παίξει σημαντικό ρόλο ως πύλη για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φθηνές, ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από τον ήλιο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Και είμαστε πολύ χαρούμενοι. κ. Πρόεδρε επειδή οι ΗΠΑ έχουν παράσχει την αμέριστη υποστήριξή τους σε αυτά τα έργα. Μια σύντομη αναφορά στην περιοχή. Κύριε Πρόεδρε, είστε εξαιρετικά ενημερωμένος για το Κυπριακό και παρακαλώ χρησιμοποιήστε όλη σας την επιρροή για να φέρετε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς δεν μπορεί και δεν θα δεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Τα Βαλκάνια είναι επίσης αρκετά εύθραυστα.

Πρέπει να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική ζωντανή και απτή. Η Ελλάδα είναι πυλώνας για την περιφερειακή ευημερία και ασφάλεια και πάντα θα αναζητούμε ειρηνικά μέσα για να επιλύσουμε τις διαφορές με τους γείτονές μας.

Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο σχήμα 3+1 σχήμα που συνδέει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Και ταυτόχρονα, κύριε Πρόεδρε, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ενοπλες Δυνάμεις μας και να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και το κάνουμε για να ενισχύσουμε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Και είμαι χαρούμενος που την Παρασκευή, η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ. Οι δεσμοί που μας συνδέουν, οι δεσμοί μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας φτάνουν πολύ πέρα από την κοινή μας ιστορία, την ασφάλεια και την άμυνα. Εκτείνονται σε πολλά πεδία, από το εμπόριο ως τον τουρισμό και από την τεχνολογία ως τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

Υπάρχουν τόσα πολλά, κυρίες και κύριοι, που μπορούμε να κερδίσουμε και οι δύο πλευρές. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει βιώσει σοβαρές δυσκολίες. Η πρόσφατη οικονομική κρίση ήταν εξαιρετικά οδυνηρή για τον λαό μας. Αλλά οι Έλληνες έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητά τους. Η δημοκρατία στην Ελλάδα έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της. Και σήμερα, η Ελλάδα δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα που ήταν το κακό παράδειγμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία. Σήμερα η οικονομία μας είναι ισχυρή. Φέτος, αποπληρώσαμε το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από ότι προβλεπόταν.

Δημιουργούμε θέσεις εργασίας και επενδύουμε σε νέους κλάδους όπως η ψηφιακή και η καθαρή τεχνολογία. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, ανήσυχες για την εξάρτησή τους από την Κίνα, φέρνουν ξανά θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η Ελλάδα είναι μια προφανής υποψήφια χώρα για να τις υποδεχθεί. Πολλές αμερικανικές εταιρείες επενδύουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Pfizer. Το κάνουν επειδή βλέπουν μια χώρα που έχει πλεονεκτική γεωγραφική θέση που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια χώρα με σταθερή κυβέρνηση που υποδέχεται ξένους επενδυτές.

Γιατί η Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, έχει επιστρέψει και έχουμε μπροστά μας ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι αναγνωρίζετε πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σε αυτήν την αποψινή συγκέντρωση. Αναφέρατε αρκετούς από αυτούς ονομαστικά. Σας λένε «Μπαϊντενόπουλο» για κάποιο λόγο. Αν και εγώ πρότεινα να σας λένε «Μπαϊντενάκη». Θα είχε ομοιοκαταληξία. Είμαι σίγουρος ότι όλοι σε αυτό το κοινό είναι ιδιαίτερα περήφανοι σήμερα. Είμαι εξίσου περήφανος για όσα έχουν πετύχει οι Ελληνοαμερικανοί στις Ηνωμένες Πολιτείες..

Θα ήθελα πιο συγκεκριμένα να αναφερθώ στην παρουσία του νέου σας Πρέσβη στην Ελλάδα, του George Tsunis. Τον συνάντησα στο γραφείο μου λίγες μέρες νωρίτερα. Το πρώτο πράγμα που μοιράστηκε μαζί μου ήταν η ιστορία των γονιών του που ζούσαν σε ένα μικρό χωριό της Δυτικής Ελλάδας, το χωριό Πλάτανος. Είναι τιμή μας να υποδεχόμαστε τον George πίσω στη δεύτερη πατρίδα του. Κύριε Πρόεδρε, ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αν και πραγματοποιείται με έναν χρόνο καθυστέρηση λόγω Covid, έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον ελληνικό λαό και εμένα προσωπικά.

Οι πρόσφατες εξελίξεις κάνουν τον εορτασμό αυτής της επετείου ακόμα πιο σημαντικό. Η μάχη των δημοκρατιών ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα είναι η καθοριστική μάχη της γενιάς μας. Οι περήφανες στιγμές από την ιστορία των δύο εθνών μας μάς δίνουν αυτοπεποίθηση για όσα μπορούμε να πετύχουμε στο μέλλον. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε αυτά για τα οποία έδωσαν μάχη οι πρόγονοί μας και τα οποία θα πρέπει να υπερασπιστούμε τώρα. Όλοι μας θα πρέπει να αντλήσουμε μεγάλη δύναμη από το παράδειγμά τους. Σας είμαι πραγματικά ευγνώμων, Κύριε Πρόεδρε και Dr Biden για τη διοργάνωση αυτής της μοναδικής εκδήλωσης. Πήρα στα σοβαρά τα λόγια σας, ότι σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Ελλάδα για να ανταποδώσετε την επίσκεψη.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden προς τιμήν του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε η σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ Dr. Jill Biden.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.